Monday, February 14, 2022

Julgeoleku garantiid

Venemaa nõuab julgeoleku garantiisid. Piisab kui visata pilk Ukraina ja Vene sõjajõudude võrdlusele ja vägede paigutusele momendil, et näha kes vajab julgeoleku garantiid. Absurdi tipp on piirata ümber väiksem ning hulga nõrgem riik ning asuda siis nõudma endale julgeoleku garantiisid. On selge, et ainus, kes neist kahest kaitset vajab on Ukraina. Paraku pole lääneliitlased valmis pakkuma muud kui diplomaatilist ja finants toetust ning suhteliselt piiratud relvaabi, sedagi üksikud nagu USA, UK ja Balti riigid. Nagu üks diplomaat hästi ütles, siis vaatamata kummagi poole ärplevatele sõnavõttudele on Venemaa võimeline okupeerima just nii palju Ukrainast kui ta seda soovib, kuid ta ei suuda seda pikas plaanis hoida. Teiseks probleemiks saab olema sõjakäigu hind nii otseselt rahas, inimeludes kui rahvusvahelises prestiizhis mõõdetuna.

Venemaa teab väga hästi, et tal on olemas absoluutne julgeolekugarantii tuumarelvastuse näol. MAD (Mutually Assured Destruction) ehk vastastikku kindlustatud hävitamine töötas edukalt terve külma sõja aja ja töötab veel pikka aega edasi ning seda palju kindlamalt kui ükskõik millised "seaduslikult siduvad" lepingud või deklaratsioonid. Seda on äärmiselt ilmekalt näha Ukraina enda näite juures. Vastavalt Budapesti kokkuleppele loobus Ukraina tuumarelvadest vastutasuks julgeoleku garantiidele viie juhtiva tuumariigi USA, Inglismaa, Venemaa, Prantsusmaa ja Hiina poolt. Paraku pühib Venemaa selle lepinguga teadagi mida ja ülejäänud neli teevad näo nagu poleks riigujuhtide allkirjadega dokumenti olemas. 

Kokkuvõttes on tegu väga konkreetse hoiatuse ja kinnitusega kahe olulise punkti kohta rahvusvahelises julgeolekupoliitikas: Ära kunagi loobu võimsatest relvadest mingi paberilipaka vastu ja ära kunagi jää lootma mingi lepingu peale, ja seda mitte ainult Venemaa vaid ka teiste riikide puhul. Ukraina kõige suuremaks ja võimalik et isegi eksistentsiaalseks veaks oli Venemaa ja lääneriikide usaldamine. Venemaa on muidugi riik, kes peab lepingutest kinni vaid seni kui need talle kasulikud, selle kohta on valusaid kogemusi paljudel riikidel kaasa arvatud Eestil Tartu rahulepingu näol.

Miks siis ikka Venemaa nõuab "julgeoleku garantiisid" mis tal niigi olemas. Keegi ei julge ju kunagi väljastpoolt ähvardada Venemaa territooriumi, sest keegi ei taha riskida tuumasõjaga. Tegelikult nõuab Moskva hoopiski õigust oma territooriumi ja mõjuala laiendada. Putin tahab ajalukku minna Impeeriumi taastajana ja on nõus selle nimel väga palju ohverdama, loomulikult mitte ennast küll aga arvukalt nii vene kui kõigi teiste rahvaste inimelusid. Kreml teab, et lääneliitlased ei tiku talle kunagi kallale tuumasõja hirmus kuid pole kindel et nad tuumarelva kasutamata jätaks kui Vene väed NATO liikmesriiki ründavad. Just sellepärast on viimane aeg Ukraina küsimuse lahendamiseks. 2014 oleks muidugi palju lihtsam olnud. Ma ei teagi miks tookord operatsioon ära jäi, võibolla loodeti Ukraina iseeneslikule vaiksele allaandmisele.

USA väitel on (suure tõenäosusega) rünnak plaanitud kolmapäevaks ja sellele eelnev provokatsioon esmaspäevaks (mis möödas) või teisipäevaks. Eelmise nädalavahetuse tähtaeg läks üle ja midagi ei juhtunud. Kaks võimalust, kas USA luureandmete avaldamise taktika töötab ja Venemaa seetõttu peab oma rünnakuplaane pidevalt muutma või Venemaa tõepoolest ei plaani rünnata nagu nad ise väidavad. Kummagi poole avalikku juttu ei maksa 100% tõena võtta, paraku faktid vene vägede hulga ja paiknemise kohta räägivad täielikust valmidusest suuremahuliseks ründeoperatsiooniks. Kõik seisab vaid ülemjuhataja käsu taga. Venemaa ise ei varja seda samuti vaid lausa reklaamib "õppusi" igapäevaselt telekas.

Homme sõidab lääneliidu nõrgeima lüli esindaja Saksamaa kantsler Moskvasse. Õhkõrn võimalus sõja ärahoidmiseks oleks Scholzi jõuline kinnitus, et ka Saksamaa seisab vankumatult koos ülejäänud NATO riikidega samas rivis. Väiksemgi kõhklus või nõrkuse ülesnäitamine annaks Putinile juurde kindlust operatsiooniga alustada. Paraku arvan, et mida iganes sakslane homme ütleb ei muuda see midagi, sest Kremlis on otsus ammu vastu võetud. Praegu pigem kaalutakse milline moment taktikaliselt ja ilmastikuliselt oleks sobivaim rünnaku alustuseks. Provokatsioon lavastamaks süüdlasteks ukrainlasi on möödapääsmatu vene rahva veenmiseks, et Ukrainat on vaja "karistada". Olematute "välismaiste palgasõdurite" paiknemine Ukrainas samuti oluline sisemaiseks tarbimiseks. Välismaal sellist jampsi niikuinii ei usuta, mis aga polegi eesmärgiks.

Ma ei näe mingit realistlikku võimalust, et sõda või vähemalt relvastatud riigipöördekatse ära jääks. Putin ei saa taganeda, sest see tähendaks tema lõppu, NATO ei saa ultimaatumile järgi anda, Ukraina ei kavatse suveräänsusest loobuda - nii lihtne see ongi.

Investeerimisnõu ma andma ei hakka😏 Mõelge oma peaga mis sõja puhul maailmamajandusega juhtub, millised tööstusharud võidavad, millised kaotavad ja mis juhtub toorainete hindadega;)

P.S. Täna oli huvitav spektaakel ekraanil, kus Putin küsis Lavrovilt kas on mõtet diplomaatiliste läbirääkimistega jätkata, too vastas, et Vene põhinõudmistele pole vastu tuldud aga diplomaatia võimalused pole veel ammendunud. Kas hakkab vastutuse jagamine, tundub et tüüp ei taha üksi Haagi sõjakurjategijate kohtupingis istuda või halvemal juhul laternaposti küljes rippuda😱

Aga nüüd Kellyle pöialt hoidma!!!👍

6 comments:

  1. Sinu fantaasiates käitub Venemaa nagu juudi muinasjutus väga primitiivsete emotsioonidega, nagu propaganda ikka. Isegi USA on tunnistanud, et see on tegelikult nn. nali. Kui sõda tuleb on hea luure ja kui ei tule on hea heidutus nii primitiivne propaganda nali see ongi. Mõlema juhul saab su aju positiivse stiimuli ja nii seda rahvast lollitatakse.
    Venemaa ajab oma vene asja ja hoiab ja õpetab sõjaväge seal kus tahab.
    Ukrainale ütleb lääs, et me toetame moraalselt heidutus propagandaga. :)

    ReplyDelete
  2. Kas sa oskad põhjust leida, miks peaks Putin Ukrainat ründama? Teab oleks hullumeelne kui seda teeks. Kardan, et oled taaskord lääne propa ohver. Tõeline türann on teie enda PM, kes riigis äkitselt erakorralise olukorra kehtestas. Milleks seda nüüd vaja on?

    ReplyDelete
  3. Vägagi sarnane nägemus: https://www.err.ee/1608500027/kannik-laane-liidritega-kohtumised-putini-otsustamist-ilmselt-ei-mojuta

    ReplyDelete
  4. Meedia pole täppisteadus, vaid kollane juga kui neid jugasid võrrelda siis sinu oma on pikem ja kollasem.See tuleb sellest et sa oled rohkem vitamiine söönud. See kõik on nagu selgelt nägijate tuleproov, kes näeb selgemini. Ukrainlased valmistuvad molotovi kokteile jooma ja üksteist kõmmutama.:)

    ReplyDelete
  5. Kolmapäeva õhtu käes, momendil seis endine. NATO peasekretäri nägemus:
    https://www.bbc.com/news/live/uk-60399710

    ReplyDelete
  6. Stoltenberg also pointed out that the number of Russian forces at the Ukrainian border "continues to increase." He added that in the past, Russia has moved lots of troops and heavy equipment into an area and then withdrawn the soldiers, but not the equipment, leaving the option of a rapid return open.

    The sentiment was mirrored by EU chief Ursula von der Leyen on Wednesday who accused Moscow of sending "conflicting signals."

    "NATO has not yet seen signs of any Russian troop reduction" despite Moscow's announcements, she said, but added that "We saw signs of hope yesterday... now deeds have to follow those words."

    https://www.dw.com/en/ukraine-latest-nato-skeptical-of-further-russian-troop-withdrawals/a-60794402

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!