Thursday, February 3, 2022

Plagiaat

Ma ei teagi kumba plagiaadi eest kohtusse kaevata, kas FSB'd või CIA'd või mõlemat. Tundub, et mõlemad organisatsioonid teevad haltuurat ja originaalsete plaanide väljamõtlemise asemel loevad mu blogi😜 Kirjutasin 14 detsembril oma blogipostituses Ukraina kriisi võimalike arengute teemal.

Esiteks venelaste vastuvõetamatu ultimaatum ... palun väga, 3 päeva hiljem, 17 detsembril saadab Venemaa USA'le ja NATO'le nõudmised väed Ida-Euroopast välja tõmmata ja uusi liikmeid mitte vastu võtta ning jagada Euroopa mõjusfäärideks.

Teiseks venelaste võimaliku provokatsiooni stsenaarium: 15 jaanuaril hoiatas USA planeeritava vene eriväelaste poolt korraldatava aktsiooni eest. Riigipöördekatset pidasin mina vähetõenäoliseks kuid 23 jaanuaril avalikustasid Britid oma luureandmed, mis just võimuhaaramise üritusele viitasid. Sellise käiguga muidugi muudeti operatsiooni korraldamine äärmiselt ebamugavaks, eriti kui uue "juhi" nimi avalikustatud.

Täna 3 veebruaril teatas USA oma luureallikatele viidates, et venelaste uus kava on lavastada mingit sorti "Ukraina" libarünnak kas eriüksuslaste või Türgi päritolu drooniga. Isegi "leinavad" näitlejad olevat juba välja valitud. Pole selge kas ohvriteks planeeritakse ajateenijad, vangid, või mõned piiriäärsed kodanikud - oluline, et dramaatiliselt verine vaatepilt!

See-selleks, kokkulangevused on küll kahtlased aga vaatame, mis võiks edasi saama hakata. Ultimaatumile järgnenud liiga pikk vaikus vihjab, et tegu oli halvasti planeeritud bluffiga. Hea bluff pidanuks palju realistlikum olema. Vaatamata Bideni ämbrile "väikeste rikkumiste" teemal pole midagi muud toimunud kui vägede järjest kasvav koondamine ja valmisoleku tõstmine. 

Läbirääkimiste ajal ründamise üllatusmoment on üle saanud, Olümpia ajal rünnakut ei usu just Hiinakate pärast, ehkki üllatus oleks isegi suurem. Kas jaanuarikuise rünnakuürituse ärajäämise taga oli kõne Pekingist, USA või Brittide avalikustamata ähvardus või lihtlabaselt vägede puudulik valmisolek, ei tea.

Kokkuvõttes saab olema ohtlikuimaks otse olümpiale järgnev nädal, kõik vene jaoks soodsad asjaolud jooksevad selleks perioodiks kokku. Praeguseks on Kreml saavutanud soovitule just vastupidise tulemuse. Ähvardades on nii NATO kui Euroopa Liit ühtsemaks muutunud, NATO vägesid ja võimekust on Ida-Euroopasse juurde toodud, Soome ja Rootsi vaatavad närviliselt NATO suunas, uus gaasitoru sisuliselt kinni keeratud ja mis peamine: Ukrainasse jõuab iga päev uut relvastust, sealjuures nii tanki kui õhutõrjerakette.

Kõigile on selge, et julgeoleku pärast peavad muretsema Ida-Euroopa riigid mitte Venemaa, sõjalise jõuga ähvardajaks on Venemaa mitte Ukraina või Balti riigid.

Ma ei näe endiselt võimalust, et Putin korraldaks õppused ja laseks oma vägedel lontis kõrvadega tagasi Venemaale kasarmutesse sörkida. Kuna väidetavalt kutsub uued täiemahulised sanktsioonid esile igasugune Ukraina territooriumi hõivamine siis pole mõtet mingi pisikese aktsiooniga jännata.

Olukord nagu halbadesse aktsiatesse investeerinul: hulk raha juba kaotatud - dilemma kas leppida kaotusega ja tõmmata välja või minna panga (ja võimaliku pankroti) peale ning lisainvesteerimiseks juurde laenata. Ratsionaalsed investorid "cut the losses", riskialdid lähevad panga peale.

Putinil võib osaliselt isegi õigus olla kui ta väidab, et USA Venemaad sõtta meelitab. Paraku on ta ise end sellesse lolli olukorda pannud paigutades massiivsed lahingugrupid Ukraina piirile ja esitades ultimatiivselt vastuvõetamatuid tingimusi lääneliitlastele. USA on mängu panuseid tõstnud väites, et küsimus pole mitte ainult Ukrainas vaid kogu maailma puudutavas julgeolekukorras, mille teise maailmasõja lõpust püsinud alustalasid tahab Venemaa kõigutada. Eesti huvides on võimalikult vältida "rahvusvahelise õiguse" asendamist "tugevama õigusega".

Täiemahulise sõja korral peab Kreml arvestama nii sõjaliste, majanduslike kui ka poliitiliste kaotustega. Kui Venemaa lõpuks isegi okupeerib nii Ukraina kui Valgevene ja moodustab "Slaavi liidu" tekib Euroopasse palju tugevam eraldusjoon kui külma sõja ajal. Ainsaks "sõbraks" jäävad Hiina ja Põhja-Korea. Esimese puhul peab Venemaa pidevalt valvel olema, varem või hiljem saavutab Uraali mägedest idapool enamuse hieroglüüfe kasutav rahvas.

P.S. Üheks puht-teoreetiliseks stsenaariumiks on ka raketilöökide andmine Ukraina riigiaparaadi ning sõjaväe juhtkonna pihta ning tekkinud segaduse käigus Kiievis erariides vene eriüksuste kaasabil venemeelsete piliitikute poolt võimu haaramise katse. Edu tagamine eeldaks suht suuremahulist ja ülihästi koordineeritud operatsiooni pluss piisavat kohapealset toetust, mida ei usu Kiievis olevat. Arvatavasti enamus Ukraina armeest ei alluks sellise valitsuse korraldusele relvi maha panna.

Murelikuks teeb Lääne ja Kiievi erinev arusaam ohu tasemest, alahindamine Ukraina juhtkonna poolt on raskemate tagajärgedega kui ülemuretsemine NATO poolt.

Kindlasti väga informatiivne kuidas ukrainlased ise olukorda näevad: UKRINFORM veebileht. 

3 comments:

  1. Pigem on see vastaseis ainult USA ja Venemaa vahel, näha on et USA demokraadid kasutavad läbi NATO euroopa riike kui käpiknukkusid tasside relvastust ja vägesid nendesse. Hakake sõdima aborigeenid demokraatia tahab laieneda. Tulemuseks on see et tuleb Trump või sellelaadne toode, NATO kohitakse ära ja mõjuvõim pannakse paika, Venemaa ja USA on jälle sõbrad. :)

    ReplyDelete
  2. Teised Euroopa riigid võiks Poolakatelt eeskuju võtta: https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/3397813-polish-senate-adopts-resolution-in-support-of-ukraine.html

    ReplyDelete
  3. Midagi erilist sellised jutlused ei kujuta. Valitsused muutuvad, muutuvad ka nende jutud, inimesed jäävad ikka samaks. Mingil hetkel enam nende juttudega piimajõgedest, venehirmust ja piiritust õnnest enam ei aita, sest see on ainult vaht, millega moonutatakse ja varjatakse tegelikku tahet. Iga üks võib vabalt spekuleerida või ennustada.
    Me ei tea kas USA ja NATO eesmärk oli paigutada oma väed Afganistanist Ukrainasse, aga Venemaa jõudis ette ja nüüd näitavad oma pettumust ajupesus ja meediavahus. Ajakirjandus see ongi ainult vaht spekulatsioon ja inimene on õnnelik, kui tunneb ennast väljavalituna ja tema spekulatsioon natukenegi teistega sarnaneb.:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!