Thursday, February 17, 2022

Ukraina vaatenurk

Täna lugesin Ukrinformi veebilehelt läänemaailmale suunatud artikli "What's going on in Ukraine", mis üritab selgitada Ukrainlaste enda vaatevinklit praegusele kriisile. Peab tunnistama, et vägagi huvitav lugemine oli. Tuli meelde kuidas nõuka ajal imestasime lääne inimeste üle, kes ei saanud üldse pihta olukorrale ja toimuvate sündmuste sisule, sest nad lihtsalt polnud võimelised nii küüniliselt mõtlema nagu süsteemis sees olevad. Meie oskasime suht täpselt aimata poliitilise juhtkonna käitumist, mis nii lääne tavakodanikele kui "NL ekspertidele" ikka ja jälle üllatuseks kujunes. Natuke samasse rööpasse läheb ka Kadri Liiki intervjuu: "Putin tahab survestada läänt aruteludele mitte sõdida Ukrainas"

Ma ei tea, mulle tundub nii Ukrainlaste kui Kadri arusaamine olukorrast liiga optimistlikud. Mõlemad eeldavad, et suurt sõda mitte ainult ei tule vaid polnud plaaniski. Tore kui see nii oleks, tunnistan ennast hea meelega asjatundmatuks panikööriks kui tõepoolest ei sõda ega erioperatsioone ei tule ning vene väed kenasti tagasi kasarmutesse marsivad unustamata oma raskerelvastust piiri äärde maha. Paraku ei saavutaks Putin sihukese spektaakliga midagi, relvastusläbirääkimisi on Lääs võrdsetel alustel niikuinii valmis pidama, sest võrdsetel alustel on Venemaa palju kehvemas seisus. Kui keelata raske ründerelvastus 50 km vastase piirist tuleks Ida-Preisimaa (Kaliningradi oblast) sisuliselt desarmeerida, millega Moskva kindlasti nõus pole. Praeguse hirmutamise tulemuseks on vaid NATO uute vägede liigutamine Vene piirile lähemale. Lisaks kõigele paistab, et venelased valetavad nagu ikka väites oma vägesid tagasi tõmbavat. 

Hommikul kuulete kindlasti ka seda mis Putini novembrikuust alanud genotsiidijutu taga oli: Donbassis olevat "leitud" massihauad (ülisobiv ajastus muidugi). Kogu asi haiseb kurjakuulutavalt Katõni järgi. Kes ei tea siis venelased hukkasid 22000 Poola ohvitseri ja intelligentsi esindajat ning üritasid seda sakslaste kaela ajada. Sõja ajal sakslased vallutasid piirkonna ja kutsusid rahvusvahelised eksperdid massihaudasid inspekteerima. Polnud mingit kahtlust, kes sõjakurjategijateks osutusid (glasnosti ajal tunnistasid seda ka venelased ise), paraku ei jõudnud minu teada kunagi keegi neist kohtu ette. See ka üheks põhjuseks, miks poolakatel Venemaa vastu eriti soojasid tundeid pole.

Rõõmsamal teemal: Kelly ühe laskumisega kenasti finaalis: Palju õnne nii selle kui 20 sünna puhul!!! Homme öösel saab loodetavasti põnev võistlus olema, vaadake et maha ei maga😉

11 comments:

  1. Sa võiksid parem kirjutada Kanada veokijuhtide streigist. Oleks huvitav võrrelda teie kohalikku vaadet meile meedias räägituga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul tuleb ka alati see blog meelde kui nad jälle meil uudistes on :D

      Mul täna HU kolleeg küsis, mis teil seal toimub? Et nende uudistes on täna juttu sellest, et Eestis on risk väikelinnadel pommitatud saada. Täiesti jabur, miks peaks Ungari peavoolumeedia arutama seda, mis tüüpi linnad meil ohus oleksid potensiaalse sõja korral. Kas nad on Venega sama sõbrad kui Vene Türgiga? Ja selle uudise kontekstis justkui tsiteeriti meie valitustust. Veider.

      Delete
    2. Veokijuhtide meeleavaldus oli originaalselt vaktsineerimisnõude vastu aga siis hakkasid "vabadust" tahtma🙄 Igaühel muidugi oma arusaamine millist😁

      Segavad kaks viimast laupäeva lippe lehvitades linnas liiklust, muud midagi. Tuututavast 20 auto kolonnist sõitsin ise mööda, kaasliiklejad näitasid protestijatele keskmist näppu.

      Pole nagu teema, mis mind erutab (mul piisavalt vabadust) või puudutab, et sellest kirjutada. Paistab, et meedia asja suuremaks puhunud kui see väärt kui te isegi Eestis olete kuulnud.

      Delete
    3. KK, ma ei usu, et julgeoleku mõttes Eestis midagi rohkem karta kui Canadas. Kui keegi peaks Eestit pommitama siis läheb natukese ajaga tuumamadinaks ja sellisel juhul on Nuustakul ohutum kui tuumaraketi sihikul olevas Ameerika suurlinnas.

      Delete
    4. Mumeelest see CAN teema oli isegi siin mingitele "hulludele" eeskujuks, mul jäi kuskilt uudistest nagu silma.

      Ma ei tea seda tuuma või küberteemat, ausõna. Mul kolleegid ka rääkisid Ukraina jama alguses, et kesse siis enam tänapäeval nii sõdib nagu IIMS ajal. Ega jah.. Tõesti.

      Delete
  2. Douglas Murray kirjutas paari päeva eest DT-s artikli Uus-Meremaa ja Kanada peaministritest, kes oma mõõtmatu empaatiavõimega on suure käki kokku keeranud. Õnneks on eestikeelne tõlge Objektiivis olemas https://objektiiv.ee/douglas-murray-kaes-on-laanemaailma-arklevate-kullakeste-trudeau-ja-arderni-mihklipaev/
    Vikerraadio edastas ükspäev A. Kasekampi valgustatud vaatenurga Kanadas toimuvale, aga seal mõisteti kangesti hukka trakkereid ja nende toetajaid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma pole ise lugenud Kasekampi artiklit kuid tean teda päris hästi, tema juttu tasub üldiselt usaldada. Mind personaalselt on see truckerite protest vaid nii palju häirinud, et laupäeval jäin pool tundi tööle hiljaks. Üldiselt rahvas neid ei toeta, sest tüübid segavad tavakodanike elu ja kellegi pole selge millist vabadust nad nii väga taga ajavad. Selline tüüpiline seltskond, kelelle alati protestida meeldib, pole vahet poolt või vastu, peaasi et saab tänavale tulla ja kõva kisa teha: on see siis koroona, taimetoitlus, kliima soojenemine või jääkarude õigused :P

      Delete
  3. Tänane uudis ÜRO Julgeolekunõukogust:

    Blinken speaking at the UN Security Council and says the US is convinced a Russian attack on Ukraine will begin with a manufactured pretext, which could come in several forms.

    He says the US is unsure "what form" such a pretext could take, but possibilities include a fabricated terrorist bombing in Russia, the discovery of a mass grave, or a fake - or real - chemical weapons attack.

    In the aftermath of such an incident, Blinken says Russia's government will likely "theatrically convene" an emergency meeting. After that, Russian missiles and bombs would begin striking Ukrainian targets, as well as jamming of communications and cyber attacks.

    "After that, Russian tanks and soldiers will advance on key targets that have already been identified," he adds.

    However, Blinken says that Russia can still choose "a different path" while "there's still time".

    Russia has repeatedly denied similar US accusations and has said it is withdrawing forces from the region.

    https://www.cnn.com/2022/02/17/politics/us-russia-ukraine-thursday/index.html

    ReplyDelete
  4. NATO ise kutsub sõda oma liitlaste õuele, aga ju siis on USA steroide täis majandusel seda sõda vaja. Venemaa ähvardab Stoltenbergil silma siniseks lüüa ja kui edasi keksib, tulevikus tahavad veel Alaskat ka tagasi, aga siis võivad tšuksid otse Kanadale kallale tulla. Üldiselt aina rohkem oletusi, diplomaatiat inimeste hirmutamist, ega riikidel pole tundeid. :)

    ReplyDelete
  5. Biden igatahes on veendunud, et Putin nüüd otsuse teinud ja rünnak tuleb mõne päeva jooksul. Näeme kui tasemel USA luure on. https://www.cnn.com/2022/02/18/politics/joe-biden-russia-ukraine/index.html

    ReplyDelete
  6. Sõda hakkab sis kui ta hakkab, Bidenil on ootus suurem või NATO ise ründab või provotseerib, siis saabki sõda ja diplomaatiat arendada. Peavoolu meedia pole veel tuumasõda näidanud. :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!