Sunday, February 20, 2022

BA.2, ega küll küllale liiga tee :P

Omikroni noorem vend on suureks kasvanud ja kardetavasti kipub peagi vanemast pikemaks ning tugevamaks sirguma. Januari lõpus Science ajakirjas avaldatud artiklis arvati, et ehkki BA.2 erineb oma veljest mitmekümne mutatsiooni võrra siis seoses kitsa levikuga kaob ta peagi orbiidilt. Asjaolu kui kiiresti viiruserindel areng toimub kinnitab, et alles 16 veebruari Nature artiklis väideti BA.2 mitte kutsuvat esile raskemaid sümptome ja suremust. Mõnevõrra ootamatult selgus, et on nii nakkavam kui ka kutsub esile tõsisemaid sümptoome.

Piirangute mõju osas on heaks näiteks kõrge vaktsineerimistasemega Taani kus 1. veebruaril tühistati kõik koroonapiirangud kaasa arvatud maskikandmise kohustus. Nakatumine hakkas peagi taanduma (eelkõige küll testimise vähenemise tõttu) kuid haiglate koormus ja suremus alustas järsku tõusu, 7 päeva keskmine pea kahekordistus 18 veebruariks kui võrrelda 1 veebruariga.

Tänane statistika näitab järsku eelnevaid rekordeid löövat suremuse kasvu Taanis.

Olukord vihjab mitmele ebameeldivale võimalusele. Praegused vaktsiinid ega ka koroona eelmiste tüvede kaasa arvatud Omicroni BA.1 variandi läbipõdemine ei paku uue tüve vastu eriti tõhusat kaitset. Mitmed seni kasutatud lootustandvad ravimid madala efektiivsusega. BA.2 levib veel kiiremini ja erinevalt esialgsest lootusest tekitab raskemaid tüsistusi kui Omikron.

Mul endal täna kerge väsimus kallal ja pea raske, ei hakanud jooksma minema. Põhjuseks suure tõenäosusega eile saadud järjekordne vaktsiinisüst. Vaktsiinipunktis küsiti millist varianti soovin. Mul kaks Pfizerit, täiskuur Janssenit, võtaks Moderna, siis täiskokteil käes. Medõde hakkas naerma, ma olevat üks vähestest, kes koroonasse huumoriga suhtub. Ikka Pfizerit tahate - ei-ei täitsa tõsiselt Modernat. Vaatas veel korra kahtlevalt otsa, aga koukis siis Moderna süsti välja ja suskas selle ära. Seekord ei tundnud üldse torget, kas nõel nii peenike, läks kõigist närvidest mööda või olen juba tundetuks muutunud.

Tean küll, et uute tüvede puhul vaktsiini mõju väheneb, aga ei hakka ka ootama millal ükskord selle Omicroni või BA.2 vaktsiiniga välja tulevad. Selleks ajaks on niikuinii mõni uus tüvi välja ilmunud. Inimene on paraku selles loodusega võidujooksus alati tagaajaja rollis. Mina siis nüüd neli või lausa viis süsti (Jansseni täiskuur läheb 2 eest kirja) käsivarde saanud, ammu juba klooniks muutunud nagu üks tüüp FB grupis arvas😁

2 comments:

  1. Täitsa tavaline et ühiskond vananeb ja mingil hetkel sureb rohkem kui ekseli tabel ennustab. Isegi kuninganna Elizabeth haigestus koroonasse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kummaline et "täitsa juhuslikult" koroona epideemiaga kokku langeb. Suure valimi puhul (ja miljonid on seda) näitab statistika väga selgelt trendi, lihtsalt vaja leida kõige tõenäolisem põhjus või põhjused.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!