Sunday, February 27, 2022

Kolm päeva Putini sõda.

Rünnak Chernihivile nurjus, kaks tanki lasti sodiks
ja mitu võeti üle kui meeskonnad põgenesid.

Täpselt kolme päeva eest ründas Vene armee Putini käsul Ukrainat. Võttis natuke aega, et olukord täielikult pärale jõuaks ja suudaks seda teadvustada. Paistab, et nii mastaapsest rünnakust polnud üllatunud mitte ainult ukrainlased vaid ka vene sõjaväelased. Vangi langenud paistavad parajas segaduses olevat ja ei saa aru miks neid tulistatakse, nad olla lihtsalt Valgevenest saadetud edasi Ukrainasse manöövritele. Mõned ilmselt mängivad lolli aga ma ei imestaks, kui reakoosseisule ei avaldatudki operatsiooni üksikasju - lihtsalt anti kaart ja kästi järgmisse punkti sõita.

Igatahes peale esimest üllatust hakkas Ukraina südikalt vastu. Kui mõnel suunal saavutas vene armee suht kiiret edu - eriti põhjast Kiievi peale liikudes ja lõunast Krimmist välja murdes siis idaosas ja Harkivi juures olid kõvad lahingud ning suured kaotused. Üllatavaks on osutunud ka asjaolu, et ei Ukraina õhutõrjet ega lennuväge pole suudetud lõplikult maha suruda ning vene õhuvägedele on tekitatud märkimisväärseid kaotusi.

Igor Taro igapäevases sõjaülevaates, mis üks parimaid seni nähtutest on kolmanda päeva õhtuks vastaspooltel järgnevad kaotused:

Ukraina teatab, et on hävitanud umbes 100 tanki, ligi 540 muud soomusmasinat, 15 suurtükki, 1 õhtutõrjekompleksi Buk, 16 lennukit ja 18 kopterit (neist 11 viimase ööpäevaga), isikkoosseisu üle 3000. Venemaa teatel on nemad hävitanud 87 tanki, 118 sõidukit, 28 raketiseadeldist (Grad jt), 7 lennukit, 7 kopterit ja 9 drooni. Putini sissetungi algusest on Ukrainas hukkunud 210 tsiviilisikut s.h kuus last ja 1100 on haavatud, kellest umbes 100 lapsed. Ukraina sõjaväelaste kaotuste kohta on andmed väga udused. Nagu ikka ei maksa andmeid puhta kullana võtta, esiteks proovib kumbki pool end paremast küljest näidata ja teiseks ei teata niikuinii kõiki kaotusi.

Kõige kriitilisem olukord on Kiievi lähistel, mille langemist ennustasid lääne analüütikud paari päeva jooksul. Momendil küll vene väed paarkümmend kilti linna keskusest eemal toppama jäänud. Kuna puudub ülevaade Ukraina vägedest linna kaitsel siis raske öelda kaua Kiievit suudetakse hoida. Samas ei maksa unustada Groznõi kogemust, linna hurraaga vallutama minnes kandsid vene väed ränki kaotusi ja löödi esialgu välja. Kahe kuu pikkuseks veninud operatsiooniga pommitati Groznõi maatasa, enne kui Tshetsheeni väed ülekaalukate soomusjõudude poolt ja suurtükitule all välja taganesid. Linnavõitlus on ründajale raske, aeganõudev ja verine kui kaitsja hingega asja juures. Kui Ukrainlastel peaks piisavalt tankitõrje relvastust jaguma läheb Kiievi vallutamine raskeks.

Putini illusioonid narkomaanidest fashistliku kliki poolt rõhutud ukraina rahvast, kes tormab lilled käes vene sõdureid embama on pehmelt öeldes ekslikuks osutunud. Ukrainlaste suhtumist väljendab üks vanem proua, kes lillede asemel pakkus sihvkasid vene sõdurile: Pane taskusse, kui oled mulla alla läinud kasvavad vähemalt ilusad lilled. Putini kõnet kuulates ei saagi täpselt aru mis toimub. Kas ta tegelikult arvas, et Ukrainast kujuneb vaid suuremamahuline Krimm kuna talle esitati ainult infot, mis meeldib (tüüpiline diktaatorite probleem). Usub ta tõesti enda ajalooversiooni Ukrainast ja ukrainlastest kui väljamõeldud moodustistest. On tüüp lihtsalt viimasegi reaalsustaju kaotanud - ei tea.

Kolmanda päeva õhtuks on igatahes selge, et Ukraina vastupanu osutus oodatust oluliselt tugevamaks, vene vägedel on logistika ja kütuseprobleemid. Minu arust aga tähtsaim moment, et Ukraina moraal pole murdunud samas kui vene vägede moraal kahtlasevõitu.

Meeldiva üllatusena on maailm lõpuks ärganud. Olulised vene pangad lülitatakse SWIFT süsteemist välja, Saksamaa saadab tanki ja õhutõrje rakette ja seadeldisi, Musk andis ukrainlastele juurdepääsu kosmosesidele, üle maailma IT spetsid ja võimsaim häkkerite ühendus asusid edukalt Venemaa asutusi ründama, Jaapani miljardär annetas miljard jeeni Ukrainale, sanktsioonid Putini enda vastu, paljud riigid on sulgenud õhuruumi vene lennukitele, sportlased keelduvad Venemaal ja venelastega võistlemast, ... jne ... Jääb lausa mulje, et on alanud võidujooks, kes saab rohkem aidata. Maa peale tagasi tulles on selge, et abist on sisulist kasu vaid siis kui Ukraina suudab nii kaua vastu pidada.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!