Monday, February 28, 2022

Laialdane toetus Ukrainale - liiga hilja ja liiga vähe

Koos paljude rahvaste esindajatega Toronto meeleavaldusel marssimas.

Üle maailma toimusid massiivsed meeleavaldused Ukraina toetuseks. Berliinis 100000 rahvamass. Andsin minagi oma panuse, käisime kaasaga Toronto üritusel, kohal oli 30000 nagu Tallinnaski, olin küll salamisi rohkem oodanud.

Paraku on kurb tõsiasi, et välismaised demonstratsioonid diktaatori otsuseid ja mõtteviisi ei mõjuta. Seda ei tee kodumaisedki seni kui võimuorganid suudavad piisavalt represseerida ja ei hakka ise kahtlema käsuandja pädevuses ning poolt vahetama.

Tore ja südant soojendav on lugeda kuidas EL on lisaks humanitaar ja finantsabile otsustanud ka sõjaliselt Ukrainat toetada. Justnimelt EL mitte lihtsalt liikmesriikide tasemel. Viimased uudised räägivad lausa hävituslennukite saatmisest.

Suurim üllatus ja ajalooline otsus tuli Saksamaalt, kantsleri ees võtan mütsi maha. Lõpuks peale 77 aastat on Euroopa juhtiv riik otsustanud hakata tegutsema. Ukrainale antakse relvaabi, SWIFT keeratakse kinni, sõltuvust vene energiast vähendatakse, kaitsekulutused tõstetakse üle 2%! Bundestag võttis need otsused vastu püstijalu aplodeerides, mida tihti ei juhtu. Canada ja EL on sulgenud mitmed Vene meediakanalid. Canada saadab Ukrainasse tankitõrjerakette nagu ka Soome. Mõlema puhul on tegu pea sama suure poliitilise käitumise muutusega kui Saksamaa või Jaapani juures. Saksamaa tagasituleku eest Euroopa kaardile ja pea kogu maailma Venemaa vastu ühendamise eest tuleb tänada Putinit personaalselt🤪 Kas seda sa tahtsidki - Karma Vova karma ma ütlen!

Tekstisõnumid lõunarindel langenud
vene noorsõduri telefonil😥

Tänaseks planeeritud ilma eeltingimusteta kõnelused Valgevene piiril. Keegi neist miskit ei oota sest Venemaa ei nõustu tagasi tõmbuma ja Ukraina ei nõustu alla andma. Mõlemad vajavad hingetõmbe momenti, Vene pool varustuse ja uute vägede kohale toomiseks, ukrainlased kaitse korraldamiseks ja samuti varustuse rindele viimiseks. Harkivisse, olevat eile jõudnud inglaste saadetud tankitõrje raketid. Üldse üllatav kui visa vastupanu osutab valdavalt venekeelne Harkiv.

Lõuna pool on rindeuudised viletsamad. Üks suurem linn Aasovi mere ääres vallutatud. Vaenlane surub tasapisi Mariupoli kui põhilise eesmärgi poole. Samas on seal kaitsel ukrainlaste üks kogenumaid pataljone "Azov". Selle linna vallutamine saab venelastele raske ja verine tulema. Odessa suunal on paar nõrka üritust olnud, lähemal ajal ilmselt tuleb suuremahuline rünnak, et lõigata Ukraina Mustast merest ära.

Kiievit seni üllatavalt edukalt kaitstud. Täna esmaspäeval või homme on oodata võimsat läbimurde katset. Kokkuvõttes tundub vene poole suureks probleemiks olema segadus ja madal moraal ning entusiasmi puudus.

Uusi uudisi tuleb nii kiirelt peale, et ei jõua vanasidki postitada. Rindeolukorraga tutvumiseks soovitan jällegi Igor Taro igapäevast ülevaadet lugeda.

Edukaks vastupanuks peab valmistuma ka halbade variantide vastu. Realistlikuks jäädes leian, et Ukraina valitsuse esmajärguline ülesanne on momendil võimalikult palju relvastust üle piiri sisse vedada ja laiali jagada kuni see võimalik ja partisanivõitlust ette valmistada. Kardan et nädala lõpuks nõuab seda olukord. Tingimata on vaja anda nii kõigile relvastatud üksustele kui rahvale selge juhis: Kiievi ja teiste suurte linnade langemine, seadusliku presidendi ja valitsuse likvideerimine ei tähenda alla andmist. Uue nukuvalitsuse käskude kuulamine võrdsustataks riigireetmisega. Ukrainlaste käitumisest on näha, et neist niinimetatud Ukraina natsionalistidest pole kummalisel kombel puudus ka venekeelse elanikkonna hulgas.

5 comments:

  1. Parem abi veidikaupa ja hiljavõitu, kui salajased lepingud ja regioonidejagamised Venemaa ja erinevate suurriikidega ning täiesti takistamatu massimõrv. Mitte et see viimane päris võimatu oleks, aga uue MRP jaoks on protsessid liiga plahvatuslikult toimunud.
    Praegu saab olla pessimistlik või siis väga pessimistlik, häid lahendusi enam pole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänase linnade pommitamise väljakuulutamise uudiste valguses paistab massimõrv ainult suuremaks paisuvat. Sõjakuritegudespole enam kahtlust, küsimus kas Putin jõuab kohtu ette või lüüakse enne maha ja kaua see aega võib võtta - kuid, aastaid, aastakümne ... ei tea. Paraku maksab Ukraina rahvas kõige selle eest hullult ränka ja verist hinda.

      Delete
    2. Ega poliitilised repressioonid a la Stalin ja GULAG pole vähem verised, sest Puutinil on Ukraina võimupööre Venest eemale ja Janukovitši minemakupatamine hästi meeles.

      Delete
    3. Jah. ma arvan, et ukrainlaste ajaloolises mälus on meeles ka Stalini repressioonid, sh Holodomor, mis tappis õudsel moel mitu miljonit inimest ilma igasuguse sõjata.

      Delete

  2. https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/vladimir-putin-war-russia-ukraine

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!