Friday, March 25, 2022

Ennetav tuumalöök

Ilus, võimas ja hirmuäratav
Olemata poliitik, sõjaväelane või muidu otsustaja võin endale lubada suhu võtta ja kirja panna väljendeid, mis eelpoolnimetatutele avalikult keelatud (ülisalajastes memorandumites kahtlemata arutatakse neil teemadel, mittevalmistumine oleks kuritegelik). Juttu tuleb sõjajärgsest maailmakorraldusest, Venemaa patsifitseerimisest, ennetavast tuumalöögist ...

Külma sõja aegne kaitseotstarbeline MAD (vastastikku kindlustatud häving) ei funksi enam, sest Putin kasutab tuumasõja ähvardust ründerelvana: kui te takistate mul sõjakuritegusid sooritamast saadan teile tuumaraketid kaela hoolimata sellest mis minust saab. Ajalukku lähen ajaloo suurima massimõrtsukana, mis kindlustab igavese "austuse".

Hakkasin siin heietama mõtteid veidi kaugemast tulevikust kui lähemad tunnid, päevad ja nädalad. Kuidas võiks maailm toimida kui sõda ükskord lõppeb. Ükskõik mis nurga alt vaadata, praeguse rezhiimi ja riigikorraldusega Venemaa lihtsalt ei sobi normaalsesse ja rahumeelsesse tuleviku maailmapilti. Isegi kui Putin paleepöörde käigus asendatakse ja Ukrainas mingi pooletoobine lahendus leitakse jääb Vene imperialistlik marurahvuslik mentaliteet ikkagi alles. Lauri Vahtrel hea artikkel samal teemal.

Vene grupeering Z tegeleb Ukrainas
demilitariseerimise või moodsa kunstiga

Nii nagu oli Saksamaa puhul on ka Venemaal ainsaks lahenduseks demilitariseerimine ja deputiniseerimine. Nii nagu Saksamaa puhul saab seda ellu viia vaid totaalse sõjalise lüüasaamise läbi. Kaotusest Ukraina sõjas ei piisa. Venemaa põeb veidi, lakub haavu, taastab kaubavahetuse ja hakkab "solvumise" ning "austuse puudumise" sildi all uuesti sõjalist võimsust üles ehitama nagu Saksamaa peale esimest maailmasõda. Kümmekonna aasta pärast on jälle põhjust muretseda idanaabri imperalistlike ambitsioonide pärast.

Venemaa demilitariseerimiseks ja massiivseks sõjalispoliitiliseks lüüasaamiseks on ainult üks võimalus - hästi planeeritud ennetav tuumalöök. Ennetava tuumalöögi idee on vastase tuumaarsenali võimalikult põhjalik hävitamine enne kui too jõuab täie jõuga vastata. Kahtlemata ei suudeta kõiki rakette maha võtta mistõttu tuleb arvestada ka endapoolsete kaotustega. Ennetava löögi eelis on tuumasõja pidamine alustaja tingimustel. Üsna kindlal eeldusel, et Ukraina sõjas eesmärke saavutamata võtab Kreml kasutusele massihävitusrelvad, mis niikuinii kasvab üle globaalseks tuumasõjaks, on USA'l mõistlik teha esimene käik (siin ei saa NATO peale loota, otsustamiskiirus ja salastatus liiga madalad). On oodata, et suur hulk vene nõukaaegsest tuumaarsenalist pole hooldatud ega töökorras nagu näitab ka hiljutitoodetud tiibrakettide pea 50%- ni ulatuv tõrgete arv.

Tuumalõhkepeade arv maailmas
Ehkki Venemaal on tohutu hulk tuumarelvi siis otseses valmisolekus ja ballistilistele rakettidele paigutatuid mitte nii palju. Lääne üks eelis sõjas on ka sihtmärkide hajutatus üle terve maailma. Vene sihtmärgid on sarnaselt läänega eelkõige vastase tuumajõud, mille mõte kadunud kui raketid juba välja lastud. Sekundaarsed suured linnad, tuumajaamad, tammid, sõjaväebaasid, sadamad, ... Osa neist saab pihta. Ehkki tähtsamate sihtmärkide ülekülluses ei usu, et Vene raatsib Eesti jaoks pomme kulutada näen siinmaal nelja potensiaalset taktikalise tuumarelva sihtmärki: Tallinn, Ämari, Tapa, Võru. 

Koos tuumaarsenali kadumisega on ka Venemaa sõjaline võimsus likvideeritud. Nagu Ukraina kampaania veenvalt kinnitab pole nad konventsioonaalse relvastusega ei tugevuselt ega tehnoloogiliselt võrreldavad Lääne-Euroopa suurriikidega rääkimata NATO'st. Kui demilitariseerimiseks piisab tuumavõimekuse hävitamisest siis deputiniseerimine saab olema oluliselt pikem ja keerulisem protsess. Võimalik, et siingi tuleb lähtuda teise maailmasõja järgsest Saksa analoogiast sõjakurjategijate süüdimõistmise, poliitiliste organisatsioonide keelustamise ja kuritegude avalikustamisega, lisaks tuleb kindlasti ümber kirjutada viimasel ajal levitatud võltsajalugu. Raske saab olema poliitilise võimu küsimuse lahendamine, kas ja kui suur on Venemaal demokraatlik opositsioon, kelle kätte võiks valitsemise usaldada ilma, et neoputinistid peagi tagasi tuleksid?

Kokkuvõttes on minu arust ainsaks realistlikuks pikaajaliseks lahenduseks ennetav tuumalöök Venemaa tuumaarsenali ja sõjalise võimekuse hävitamiseks. Eksistentsiaalse probleemi lahendamine praegu selliselt saab olema ränkkallis nii inimelude poolest kui majanduslikult kuid probleemi edasilükkamine läheb edaspidi veel palju kallimaks! Pakkuge julgelt kui kellelgi on mingi parem idee. Blogimaailmas see eelis, et lihtsurelikena võime lasta fantaasial lennata ja mängida ka kõige võimatumate või hullumeelsemate ideede ja stsenaariumidega, sest meie arvamus ei muuda midagi😜

Lisan mõned hiljutised uudislõigud kinnitamaks, et tegu pole puhtalt minu haige fantaasiaga.

US and NATO only say that Russia will pay a severe price if it uses any kind of weapons of mass destruction - and that they have communicated that directly to Kremlin.

The White House has already assembled a national security task force – called the Tiger Team - to look at how it should react. And Nato is issuing protective equipment to its forces stationed in Eastern Europe.

The Russian defence ministry said Russia had been considering two options for its "special military operation" - one covering the whole of Ukraine and one focusing on the Donbas. Russia says the "first stage" of what it calls its "special military operation" has been mostly accomplished and that it will now concentrate on "the complete liberation" of the eastern Ukrainian Donbas region. (ma ei võtaks seda väga tõsiselt)

As many as 10 new battalion tactical groups are being generated and put into Russia’s operations, especially in the Donbas. Western officials have been concerned for some time that Russia will attempt to encircle and envelop Ukraine’s best fighting units, which are stationed along the line of contact. If more Russian firepower, particularly air power, is concentrated in the east, those concerns will rise.

The US has assessed that Russian forces are running low on air-launched cruise missiles, and there are indications they are trying to preserve that inventory as part of their declining stocks of precision guided munitions, according to a US defense official. Air-launched cruise missiles are the “lowest” part of the inventory, the official added.

In addition, these missiles are showing high failure rates at launch, the official said. The US currently assesses Russian failure rates of precision guided munitions, especially cruise missiles failure rates, range from “20 percent to as high as 60 percent,” the official said, depending on the type of weapon and mission.  


25 comments:

  1. Ma kardan, et sul on reaalne prognoos. NATO on näidanud end otsustusvõimetu jututoana. Mingis artiklis prognoositi, et olukord muutub peale USA vahevalimistel, kui Biden välja vahetatakse. Näis.
    Depudinifitseerimist ei usu. Venemaal puudub oskus ja ajalugu normaalselt elada. Parim stsenaarium oleks ilmselt Venemaa lagunemine erinevateks sõltumatuteks riikideks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sõbranna ep. arvab samuti, et asi lõpeb Venemaa eri riikideks lagunemisega. Millest mõni, tõsi küll, ei jää ilmselt sõltumatuks, vaid pigem Hiina sõltlaseks.

      Delete
    2. Vahevalimistel ei saa Presidenti välja vahetada. Valitakse kogu uus esindajatekoda ja kolmandik senaatoritest ning kaks kolmandikku osariikide kuberneridest. Venemaa lagunemine muidugi ka suht soodne võimalus.

      Delete
    3. Kamil Galejevi visioon sellest, mis mehhanismiga see lagunemine võiks toimuda (üldse soovitan tema twitterifeedi, tal on põhjalikud analüüsid, mis ammutavad aluseid Venemaa ajaloost, demograafiast ja logistikast - viimane on probleem ka Venemaa sees, mitte ainult välismaal sõdides).

      Delete
    4. üks tema varasem lõim sellest, kellele selle lagunemise kiirendamiseks panustada (TL;DR: politsei ja kohalikud võimud, aga soovitan ikka pikka versiooni lugeda).

      Delete
    5. täpsustus: lagunemismehhanismi lõimel tuleb üles kerida, ma kogemata linkisin selle lõime lõpu.

      Delete
    6. Leidsin artikli üles https://epl.delfi.ee/artikkel/96233517/venemaa-presidendi-endine-nounik-putin-on-arvestanud-et-soda-kestab-vahemalt-kuus-kuud

      Delete
  2. Kui tahad teiste spekulatsioone vaadata, siis milnetis on selle jaoks omaette jututuba nimega "Oleksoloogia", kus käiakse läbi mitmesuguseid hüpoteetilisi stsenaariume.

    https://www.militaar.net/phpBB2/viewforum.php?f=54

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänks, see kostab ühelt poolt huvitav seltskond ja teiselt poolt päris hea meelelahutus. FB's on hea grupp "sõjandus" mis postitab tehnilisest küljest huvitavat infot, sõna võtavad mehed, kes relva käes hoidnud ja tunnevad asja.

      Delete
    2. Relva käes hoida võib igaüks, aga tulistada kedagi kes vastu tulistab, see sellest ei taha enam rääkida peale muu, et hea et ellu jäin. "Oleksoloogia" või "Dibilograafia" :))

      Delete
    3. “ … sõna võtavad mehed, kes relva käes hoidnud”. Ma ei tea, mis sorti FB grupiga tegu, ja vaatama ka ei lähe. Aga ma tundsin Eestis üsna mitut meest, kes WWII ajal rindel relva käes hoidsid, ja siin USAs on mul hea mitu sõpra Vietnami sõja veteranid, ja hea mitu Lahesõja veteranid. Mitte ükski neist, kordan, mitte ükski ei soovi oma sõjakogemustest rääkida või sõjandusteemal üldisemalt sõna võtta. Sest nad on omal nahal kogenud, et mistahes sõda on ÕUDNE, ja igasugu oleksoloogiad ja jututoad jms tundub erutav ja intrigeeriv vaid neile, kel nö liiga hea elu, kellele sõjateemadeol spekuleerimine pakub väikest erutavat närvikõdi, lõhub igapäevast heaolurutiini.

      Delete
    4. Tahaksin siin üht asja lisada. Eestis elades on neil aruteludel tugev praktiline maik juures: kui palju on meil praegu varjendiks kõlbulikke keldreid ja kuhu neid juurde tekitada; kuidas ja kuhu evakueerida inimesi suurematest linnadest; kuidas hoida oma toidu- ja kütusevarusid, et neid ei oleks liiga kerge hävitada; kuidas korraldada oma energeetikat, et seda ei oleks liiga kerge hävitada. Ja nõnda edasi. Kuidas korraldada selliseid praktilisi asju, sest järsku on kõigile teadvusse jõudnud, et meil ei pruugi selleks väga palju aega olla, olenevalt sellest, kuidas Ukrainal läheb.

      Seega siin on arutamisel palju vähem ah-niisama-huvitav-teoreetiline iseloom. Närvikõdi pole inimestele vaja pakkuda, kõik on niigi ärevil ja pigem tegelevad enda rahustamisega.

      Ja osa inimeste jaoks on ka selline arutamine üks enese rahustamise viis, näiteks minul see töötab, aitab end masenduse ja ärevuse režiimist välja võtta, mis muidu praegu siin Venemaa külje all kogu aeg valitseks.

      Delete
    5. Ma ise olen veetnud viimasel ajal päris palju, mõeldes, mida kaasa võtta, kui see peab mahtuma seljakotti.

      Delete
    6. Notsu, jaa, nõus, kui tegemist pole “meelelahutusega”, vaid asjal on praktiline maik (iseenda rahustamine, logistika jne), siis on hoopis teine asi ju.
      Ma oma kommentaariga pidasin silmas, et sõjas käinud ja surmaga silmistsi seisnud mehed üldiselt ei käi internetis sõjateemal meelt lahutamas, vähemasti minu sõpruskonna sõjaveteranid mitte.

      Delete
    7. milnetis toimuva arutelu kohta ma ei ütlekski meelelahutus. Ma ise käin seda lugemas sellepärast, et põhikirjutajad on just hästi asjalikud ja see rahustab mind. Aeg-ajalt ilmub muidugi mõni troll või keegi asjatundmatu, aga entusiastlik kilkaja või muidu tugitoolikindral. Aga kõige hullemad kutsutakse korrale ja saavad mõne aja pärast ka bänni.

      Delete
  3. https://www.ctvnews.ca/video?clipId=2410301&fbclid=IwAR01cAA_mZBkGcYLlza8xg9rhG4afxT0rMTzb7H-AWgU380QDXBO2n3ZBAI

    ReplyDelete
  4. Ma esialgu mõtsin, et ei kommenteeri, et misasja ma jälle tulen sinuga vaidlema, eks =), aga kuna sa siin oma blogis oled eriarvamuste suhtes meeldivalt tolerantsem kui mõni teine enda blogis (ennast pean silmas), siis mõtlesin ümber. Et tulen ja ütlen, mis südamel. Siit minu 2 senti:

    Esiteks, ma teadsin ennegi, et sa oled nn. ambulance chaser tüüp, elik naudid kriise, võtame või koroona, eks, sa lüpsid seda ikka mõnuga =) Teiseks, ma tean ka seda, et meil igaühel on oma isiklikud märjad unenäod. Aga tuumasõda??? Et laseme aga käia, eesmärk pühendab abinõu? Maksame kogu inimkonnaga ükskõik mis hinda, peaasi et Venemaa kahjutuks teha, sest “kindlapeale tulevikus proovib jälle sigatseda”?

    Ma ei tea. Mul oleks kogu selle asja peale NII palju öelda, siin vaid mõned mõtted: esiteks, mu meelest pole olemas sellist asja nagu “ennetav tuumalöök”. See, mida sina nii nimetad, tähendab reaalsuses full blown tuumasõda. (Praegu tundub üldse trendiks olema sõjateemal viisakaid väljendaid kasutada, sõda on “erioperatsioon”, õhkulaskmine või tapmine on “kahjutukstegemine” jms.) Teiseks, OK, Venemaast jääb tuumsõja korral must auk järele, aga ümberkaudsed alad? Saastatus? Siin USAs, täpsemalt kandis, kus me talve veetsime, on piirkondi, mis siiani radioaktiivsed tänu 50ndate tuumakatsetustele. Kolmandaks, mina ja sina ja teised meievanused ei tohiks üleüldse otsustada, mismoodi seda tuuma-asja ajada. Meist nooremad inimesed on need, kes kogu selle saasta otsas hiljem elama peavad. Peale selle, ma ei kujuta ette, miks lääs (mh sina) eeldab, et just nimelt nemad (NATO, USA, kes iganes) sellest tuuma-madinast võitjana välja tuleb, ja mitte Venemaa. Või noh, võib ka nii võtta ju, et vahet pole, tuumasõjast ei tule võitjana keegi välja, kaotada pole midagi, vajutame aga siin-või sealpool punast nuppu, polegi sedasorti sõjapidamist veel korralikult proovida saanud.

    Kokkuvõtteks – ära võta mu oigamist liiga tõsiselt siin, eks. Sinul on oma nägemus asjast, minul oma, aga ausõna, su entusiasm tuumasõja teemal tekitab minus õõva. Ning ei, mitte õõva sinu suhtes, aga üldises plaanis.

    P.S. USA vahevalimiste osas on sul 100% õigus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuna väga suure tõenäosusega Putin võtab tuumarelva kasutusele ja seetõttu puhkeb üleüldine tuumasõda siis on mõistlik teda ennetada läänele soodsamatel tingimustel, ehk siis ise valida aeg ja koht.

      Elementaarne konflikti taktika - Sun Tzu, "Art of war" 6. Peatükk:

      1. Whoever is first in the field and awaits the coming of the enemy, will be fresh for the fight; whoever is second in the field and has to hasten to battle will arrive exhausted.

      2. Therefore the clever combatant imposes his will on the enemy, but does not allow the enemy's will to be imposed on him.

      Alati muidugi on võimalus alla anda ja lasta diktaatoritel karistamatult märatseda. Mina eelistan vastuhakku ka siis kui sellega risk seotud.

      Olen suhelnud nii Afganistaanis kui mujal päris sõjas käinud meestega. Loomulikult eelistavad kõik sõda vältida aga keelduksid alla andmast samuti nagu Ukrainlased praegu.

      Delete
    2. TT, tegelikult ei ole ka eeldusel, et Putin seda teeb (rääkimata sellest, kas ka kõik käsuahela lülid sõna kuulavad ega saboteeri või ei ole lihtsalt tuumakütust mustal turul maha müünud) su muud eeldused kindlad. Ei ole kindel, et selle peale puhkeks üleüldine tuumasõda; veel vähem on kindel, et ennetava löögi andmisel oleks see just tuumalöök.

      Sealsamas milnetis on foorumlased üldiselt arvamusel, et tuumarelvast on sõjalist kasu vähe. Peamiselt on ta ikkagi terrorivahend.

      Delete
    3. Selge, et ega keegi meist oska tulevikku ette näha. Sõjas on alati mõistlik valmistuda halvimaks variandiks, mitte loota parimale nagu seda Venemaa tegi.

      Kogemus kinnitab, et tuumaterroristist Putini tegevuses pole mõtet ratsionaalset loogikat otsida, mis teebki paljud analüütikud ärevaks.

      Delete
    4. Putin Putiniks, ma räägin just NATOst.

      Delete
    5. ja noh, mis tulevikku ette näha. Ma arvan, et me ei tea ka praegu olevikus toimuvast pooli asjugi.

      Delete
    6. Selge see, et ükski riik ega riigitegelane ei avalda oma tegelikke plaane ja mõtteid. Lihtsaim näide enne 24 veebruari Venemaa kategooriline rünnakuplaani eitamine ja lääne propagandaks tituleerimine. Aga just selle pärast, et me tegelt ei tea telgitaguseid ja kui teakski ei oskaks niikuinii täpselt ennustada on hea halvimaks valmis olla nii palju kui tasakaalukalt võimalik.

      Just vaatasin huvitavat analüüsi Bideni lausest Putini maha võtmise asjus, mille Valge Maja kohe ümber lükkas. Nii nagu ise arvasin olid ka analüütikud veendunud, et tegu oli ettekavatsetud "libastamisega" saatmaks justnimelt avaliku signaali nii Putinile (närvitsemiseks) kui tema lähikonnale (USA toetus presidendi suu läbi). Iseasi, kas sellest mingit tulu tõuseb - mõttemallid nii erinevad.

      P.S. Palju õnne notsu, sa esimene kelle kommentaari modereerisin :D

      Delete
  5. Kardetakse, et mitte ainult kaotuse vaid isegi patiseisu korral võib Putin otsustada võimult kukkumise hirmus kasutada tuumarelva:
    It is feared that Putin, in frustration over the stalemate in Ukraine, could interpret what constitutes an “existential threat” to Russia.
    https://www.euronews.com/next/2022/03/26/what-are-tactical-nuclear-weapons-and-could-russia-use-them-in-ukraine

    ReplyDelete
  6. Teadmiseks kommenteerijatele, et lõpuks tüdinesin igasugu vasjade kommentaariumi risustamisest ja panin modereerimise peale. Üritan ikka kord päevas käia komme üle vaatamas ja avaldamas. Lisaks veel avastasin, et blogspot on suvaliselt otsustanud hulga tuttavate normaalseid kommentaare spämmi saata. Oma naiivsuses ei osanud seda kontrollida. Poleks kunagi arvanud, et blog nii populaarseks muutub, et hakkab trolle ja muidu lolle ligi meelitama.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!