Monday, September 26, 2022

va banque

Viimaste päevade sündmusi vaadates jääb mulje, et idanaabri diktaator otsustas panga peale minna. Kuulutati välja just äsja edasilükatud referendumid ja "osaline"mobilisatsioon ning ähvardati uuesti tuumarelvaga. Mõttekäik on ilmselt suht lihtne ja sirgjooneline: teeme "referendumid", liidame neli Ukraina oblastit venemaaga ja siis teatame, et vene territooriumi ründamise korral kasutame "enesekaitseks" tuumarelva.

Sellise stsenaariumiga lõikab Kreml igasugused võimalused läbirääkimisteks, sest on selge, et Ukraina ei kavatse enda territooriume loovutada ja samas ei võta ka vene tuumarelvaga hirmutamist tõsiselt. Nad on korduvalt õigusega rünnanud nii Krimmi kui vene piiriäärseid alasid droonide, rakettide ja suurtükitulega, mingit erilist reaktsiooni pole järgnenud.

Miks nii äkki selline käik tehti, eks ikka seepärast, et tavasõjavägi on osutunud üllatavalt hambutuks. Maailma "tugevuselt teine" sõjavägi on loovutanud strateegilise initsiatiivi maailma tugevuselt kahekümne teisele riigile. Küllap võtsid kindralid lõpuks julguse kokku ja teatasid, et olemasoleva sõjaväega pole võimalik rinnet hoida. Kui täiendust ei saa langeb peagi Herson või Lugansk või murravad ukrainlased Aasovi mere äärde poolitades vene väekontingendi.

Mobilisatsiooniga loodetakse esiteks rinnet stabiliseerida ja võimaluse korral eelnimetatud oblastid okupeerida. Paraku on suht kahtlane kas ja kuivõrd see õnnestub. Esiteks varustus: juba praeguse armee varustamisega on probleemid, ladudest tuuakse välja aegunud nõuka aegne raud, mida just kõige paremini pole hoitud. Teiseks väljaõpe, mida ei jõuta anda kui soov kiirelt auke kinni toppima hakata. Kolmandaks mobiliseeritava kontingendi moraal, kutseline sõjavägi ja vabatahtlikud on üks asi, sunniviisiliselt kaevikusse sügistalvel kupatatud kahuriliha hoopis teine asi. Suur osa sellest seltskonnast ilmselgelt eelistab võitlemisele vangilangemist ja ülejooksmist. Mäletan veel oma nõuka sõjaväe kadetiaja kogemusest, et üks populaarsemaid jututeemasid kasarmus oli kuidas sõja puhul saaks end kõige efektiivsemalt ja ohutumalt ameeriklastele või sakslastele vangi anda.

Tagasi pealkirja teema juurde. Kui Kreml tõepoolest järgib eelpool kirjeldatud stsenaariumi siis ilmselgelt lootuses, et see hirmutab piisavalt läänt, et nood hakkaks Ukrainale survet avaldama. Olukorra muudab ebastabiilseks asjaolu, et mõlemad näevad teist poolt bluffimas. Venemaa kasutab tuumapommi ainult juhul kui on üsna kindel, et lääs seda tema vastu ei kasuta, ega Kremliski kõik enesetapjad pole. Kolmanda maailmasõja vältimiseks peab Lääs suutma veenda venemaa juhtkonda tuumarelvaga tulevas poliitilist ja sõjaväelist juhtkonda hävitavas vastulöögis. Suure tõenäosusega näeme enne aasta lõppu kas NATO liitlastel on piisavat poliitilist tarkust, ühtsust ja otsustavust.

Miks läks Kremli kaak panga peale, eks ikka selle pärast, et mõistis lõpuks olukorra kriitilisust. Sõja kaotamine tähendab talle kindlat võimust, elust ja mis peamine surematust kuulsusest ilma jäämist. Sõja põhjuseks oli ju tema soov kirjutada enda nimi ajalukku kui üks vene suurtest valitsejatest. Tal on kokku varastatud kõik materiaalne mida hing ihaldab, kogu võim mis venes võimalik, aga saades seitsekümmend ja mõistes oma surelikkust tahab tüüp ka igavest kuulsust. Sõda niisama kaotades kaotab ta kõik, ajalooraamatutes saab olema kõrvuti Saddam Husseini, Gaddafi ja Ceausescuga. Tuumasõda valla päästes saab kindlasti ajalukku ka kaotuse puhul selliste kuulsuste kõrvale nagu Hitler, Stalin, Pol Poth, Mao, Caligula, ... Põrgus koht kõikse kuumemas katlas broneeritud.

8 comments:

  1. Ma olen lugenud ka sellist teooriat ei et putin on tegelikult Ameerika agent ja eesmärk on Venemaa hävitada.Nüüd pandi piirid kinni, aga sinnamaani lubati massidel Soome põgeneda - järjekordne migratsiooni kriis.
    Loodetavasti kõik läheb ikkagi Ukraina võidu suunas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulemusi vaadates pole tõepoolest keegi suutnud rohkem halba venemaale teha kui putin. Kui kõik läbi saab tuleks talle postuumselt NATO ja demokraatlike riikide ühtsuse tugevdamise eest autasu anda.

      Delete
  2. Sõda lõppeb siis kui EU energia otsa saab ja raha ei maksa midagi. Venemaa ei ole kaotada midagi energia tuleb maaseest. Lühikeses perspektiivis võidab euroopa pikas venemaa. Ukraina sõdib nii tublilt, et on juba autasu väärt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Energia ei saa kuskil otsa, lihtsalt harjume veidi kallima energiaga ja õpime kokkuhoidlikumad olema - rohelise revolutsiooni kiirendamine. Maailm saab ilma veneta kenasti hakkama, vene ilma ülejäänud maailmata mitte kuidagi - langeb suure Põhja-Korea tasemele.

      Delete
  3. Miks sa arvad, et mobilisatsiooniukaasi eesmärk on üldse sõjaline? Ma näen vabalt ka stsenaariumi, et Putin andis selle käsu, et tema lähikonna sõjardlikum tiib (kes on juba ammu mobilisatsiooni nõudnud) rahule jääks. Sest ta peab ju oma lähikonnale veenvalt esinema, et nad ei vaataks, et nõrgaks jäänud.

    Sõjalises mõttes on terve see sõda nagunii algusest peale üks suur lollus olnud. Seevastu poliitilises mõttes vähemalt esialgu tasus ära.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks mõlemad põimunud, praegune rinne vaagub hinge ega suuda ilma täienduseta kaua pidada.

      Sõda oli putini kolossaalne viga, minu arust nii sõjalises kui poliitilises mõttes. Vene ju kaotas igasuguse prestiizhi, teda isegi ei kardeta enam, Erdogan paneb tüübi diivanile istuma teiste pisidiktaatorite kõrvale, Kesk-Aasia võimumehed lasevad tal kaamerate ees üksi oodata ja suud maigutada :D

      Delete
  4. Lavrovi kaudu saadeti Kremlisse privaatne ja otsene hoiatus mis juhtub kui vova tuumanoku peaks püksist välja tulema. NATO tuumarelvastus seatakse juba praegu vaikselt valmis:
    https://www.youtube.com/watch?v=2aHnVFZvbu8&t=262s

    ReplyDelete
  5. Venemaa lihtsalt aitab läänel oma rahvakäest raha välja pressida varsti on meil ka komandandi tund ja liikumiskeeld, nagu koroonaajal selline preventiivne, et oma rahva eest ennast kaitsta. Piinariistade tööstus millega me ennast kaitseme meie endi eest õitseb. :)








    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!