Friday, July 5, 2024

Halb ja veel halvem

Ei saa üle ega ümber aga selle aasta määravaim sündmus saab olema USA presidendivalimised. Julgen arvata, et tulevikus tuuakse valimistulemust esile kui maailma ajaloo olulist pöördepunkti. Vaadates milline on momendi valik ei näe ma kahjuks mingit põhjust optimismiks - võta üks ja viska teist. Ei mahu pähe et 342 miljoni elanikuga USA's ei suudetud leida paremat presidendikandidaati kui Biden ja Trump??? Kas keegi oskaks seletada kuidas Ameerika on sellisesse olukorda sattunud, kremli rolli ei usu ehkki paremat seisu nad vaevalt oskaks loota. Miks, miks küll demoraadid üldse Bideni üles seadsid. Olen küsinud seda mitmetelt ameerika asjatundjatelt ja läbivaks põhjenduseks on traditsioon: võimul olev president seatakse alati üles teiseks valitsusajaks. Teine põhjendus, et nelja aastaga ei jõua ta oma agendat rakendada, alles teisel valitsusperioodil saab sellega tõsiselt tegeleda ja nii jälje riigi ajalukku kirjutada. Pealegi võitis Biden ülekaalukalt eelvalimised - ehk siis demokraadid on tema taga. Ma küsiks vastu: "Kas valimisvõidu ja USA strateegiliste huvide kahjustamisega riskimine on väärt ühe mehe (olgu või presidendi) ego upitamist"?

Kui enne presidentide debatti pidasin Trumpi küll favoriidiks kuid leidsin, et oskusliku kampaania puhul on Bidenil võimalus siis peale seda olen Trumpi võidus kindel. Nii kindel kui olla saab eeldusel, et mingeid katastroofilisi pöördeid ei juhtu või Bidenit ei asendata kellegi teisega. Irooniliselt on USA's seekord otsustajateks valijad kes pole veel otsustanud millise kandidaadi poolt hääletada - nii vabariiklaste kui demokraatide põhitoetajad üksikute eranditega jäävad oma mehe selja taha, ükskõik kui ebasümpaatne too personaalselt on. Aga just kõhklejatele mõjus Bideni esinemine kartusi kinnitavalt: mees on riigi juhtimiseks liiga vana, et mitte öelda dementne. Trump ajab muidugi ka seosetut juttu ja valetab pidevalt, paraku vahet pole - tema tulised pooldajad niikuinii ei saa suurt sotti. Tüüp suudab esinedes ameeriklastele otsusekindla ja tugeva mulje jätta.

Kui eile hakkasid levima kuulujutud Bideni enda kandideerimisest loobumisest siis hilisõhtul tuli teade, et presidendi ja hulga juhtivate demokraatide koosolekul otsustati jätkata "võiduka lõpuni". Ei saa aru kas sõna "võidukas" oli irooniline, piisanuks lihtsalt "lõpuni". Mu arust on just uue kandidaadi väljakäimine demokraatide ainus shanss, tegelt imestasin juba enne valimiskampaania algust, miks üldse Bidenit lastakse proovida. Kõhklejatest valijad ja Trumpiga rahulolematud vabariiklased tuleks tõenäoliselt iga vähegi tuntuma demokraadi selja taha, Bideni kandideerimise korral pigem jäävad lihtsalt koju. Mida hiljem mees loobub, seda vähem aega jääb uuel kandidaadil kampaaniaks ja seda väiksemaks kujunevad võiduvõimalused.

Kui ma oleks mängur pakuks välja järgmised valimisvõidu protsendid: Trump 80%, Biden 4%, Keegi teine demokraat 14%, Keegi teine vabariiklane 2%. Need oleks praeguse seisu protsendid, kui üks või teine põhikonkurentidest kukub mängust välja muutuks numbrid oluliselt. Nii Trumpi kui Bideni lahkumise puhul langeks vabariiklaste võiduvõimalus oluliselt, mõlema lahkumine muudaks olukorra raskelt ennustatavaks - palju sõltuks, kes saab uueks kandidaadiks. Ainult Bideni lahkumine oleks demokraatide jaoks soodsaim - see on nende võimuses, miks mitte ära teha. Ainult Trumpi asendamine vähendaks vabariiklaste võimalusi, loomulikult seda nad praegu tegema ei hakka.

Kokkuvõttes seisab maailm suure tõenäosusega silmitsi USA'ga, mida järgmised neli aastat juhib ettearvamatult käituv süüdimõistetud kurjategija. Ja venemaad juhib veel süüdimõistmata kurjategija, kelle kuritegude loetelu mahuks mitmele köitele. Perspektiiv missugune, nende kahe käsutada 88% maailma tuumarelvadest😱 Kaabakas tunneb kaabakat - karta on, et Trumpi võimule tulemise korral sunnitakse Ukraina USA abi äralõikamise ja pättide vastastikuse kokkuleppega rahule. Aga Ukraina sõja perspektiividest Trumpi võidu valguses kirjutan järgmises poliitpostituses.

32 comments:

  1. Jah.
    ja mida kauem Biden venitab, seda väiksemaks muutub nn võimaluse aken väärikalt taanduda. Praegu veel saaks öelda- tahame rohkem demokraatiat, meile meeldib kui on mitu kandidaati blablabla.
    Hiljem jääks ainult "astun tervise tõttu tagasi"
    Ja teine mõte. Mingi variant B kandidaat peaks neil ( mõlemal) ju ometi olemas olema ja igaks juhuks oma vaateid tutvustama. Sellise vanuse puhul pole ju kummagi puhul välisatud ootamatu fataalne lõpp. Mul endal tekib paratamatult paralleel breznev ja järglased ajaga. paraku praegune aeg vajab ettevõtlikkust, mitet stagnatsiooni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kas fataalse lõpu puhuks ei ole mõeldud asepresidendikandidaadid?

      Delete
    2. Presidendi puhul küll aga kandidaadi puhul ei tea, peaks googeldama. Samas ei pea fataalne olema, piisab teovõimetusest.

      Delete
  2. See on sul kümnesse ülevaade, Tom. Kummardus!

    Kui lubad, lisan paar enda kui kohaliku elaniku (ja registreeritud demokraadi) remarki:
    - “Pealegi võitis Biden ülekaalukalt eelvalimised - ehk siis demokraadid on tema taga.” Biden võitis, sest ta topiti nö. pulgaga meie, demmide kurgust alla eelvalimistel, praktiliselt ei pakutud valikuvõimalust. Nagu vanasti Nõukogude Liidus, noh. Või putja Venemaal.

    - Debatijärgne vastuseis Bidenile on demmide enda hulgas AARMISELT tugev ja rohkearvuline, vähe sellest, siiani Bidenit toetanud megadoonorid keeravad rahakraane kinni. “Dump Biden” liikumine on lausa avalik, kulissidetagusest rääkimata.

    - Järgmised paar nädalat (demmide National Convention, kus presidendikandidaat ametisse kinnitatakse, toimub 10-22 august) määravad Bideni (ja USA ja üksiti kogu maailma) saatuse. USA valimissüsteem on üüberkeeruline, aga väidetavalt leidub võimalusi B kandidatuuri asendamiseks kellegi teise omaga rohkem kui üks (see, et ta ise loobub kandideerimast). Ma ei ole asjatundja, ei hakka detailidesse laskuma, aga hetkel on veel liiga vara lootust kaotada.

    - Mis asepresidendikandidaatidesse puutub, siis Trump pole enda oma veel välja kuulutanud, ja Bideni VP, Kamala Harris, on sisuliselt tühi koht, kuigi alguses pandi talle väga suuri lootusi, minagi panin.Täna tundub, et ametissevalik toimus rassi ja soo alusel, selmet kompetentsi. Jällegi, ka demmide enda hulgas on vastuseis Harrisele tugev.

    Lõpetuseks mu meelest väga asine mõtteavaldus, demmide establishmendi vigade teemal: https://www.huffpost.com/entry/powerful-democrats-call-on-the-powerless-to-save-democracy_n_6685a84ae4b0971108c1efcd
    "The Democrats’ patronizing message is clear: Instead of finding it within themselves to meet this moment by flexing any kind of legislative or executive muscle, they’d rather place the monumental task of defending democracy on the shoulders of an overworked, underpaid, gerrymandered electorate already hamstrung by their rank passivity."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noogutan kaasa! Ma tõesti pole süvenenud valimissüsteemi, seega pole aimugi igasugu võimalikest trikkidest. Bideni võimalusi õõnestab eriti tugevasti demokraatide endi AVALIK kahtlemine tema võimes valimisi võita. No ja ega ta paista paremaks saavat, doonorite lahkumine võib kujuneda surmahoobiks: https://www.bbc.com/news/articles/cjl65p8j87ko
      Aga kes oleks võimalik asendaja???

      Delete
    2. Asendajatena on (esialgu küll vaid kuluaarides) pakutud: Kamala Harris, Gavin Newsom (Califorina kuberner), Gretchen Whitmer (Michigani kuberner), Michelle Obama.

      p.s. Siin üks pikavõitu, aga informatiivne artikkel Demokraatliku partei protseduurireeglite kohta: https://apnews.com/article/replacing-biden-nomination-options-dnc-democratic-convention-d23c02047b6a2c991737915972a2fa4c

      Delete
    3. p.s. Kui minult küstaks, siis: Bideni võimalusi tulebki õõnestada, tema võimetes kahelda, nii avalikult kui ka tagaselja. Parem õudne lõpp kui lõputu õudus. Demokraadid ratsutavad nö. surnud hobuse seljas juba aastaid (ma ei pea siin ainult Bidenit silmas), ning nüüd on tulemus käes. Iga vähegi vähemdementne kandidaat paneks Trumpile pika puuga ära, aga ei, ikka on vägisi vaja vanataati Valges Majas hoida. Kellele see kasulik on, issand seda ise teab. Aga näe, kellelegi on, selleks pole vaja vandenõuteoreetik olla, et üks ja üks kokku liita. (Tuhat vabandust, läks vahutamiseks nüüd siin sinu pinnal :))

      Delete
    4. Ära vabanda, mul põnev lugeda, mis üks ameerika eestlane (kes kohalikega tihedalt suhtkeb) arvab asjast. Võimalike asendajate koha pealt ei teata peale Kamala neist ühtegi väljaspool USA't ja nii palju kui olen lugenud siis valis Biden ta asepresidendiks väljapaistmatuse tõttu.

      Mulle personaalselt meeldis kõigi kandidaatide hulgast hoopiski Nikki Haley, kes juhtub vabariiklane olevat - eriti tema välispoliitilise tugevuse tõttu.

      Kas kujutan ette või tõepoolest on Ameerikas polariseerumine sellise taseme saavutanud, et parteihuvid seatakse ettepoole riigi huvidest. Vanasti (enne Trumpi) nagu nii hull polnud. Samas muidugi võtab kogu maailmas polariseerumine hoogu.

      Delete
    5. ma olen lugenud sellist spekulatsiooni, et Michelle Obama oleks kõige paremate šanssidega, aga et nende pere ei taha neid šansse niiviisi viimasel hetkel kampaaniat tegema hakates ära raisata - nad tahaks siis juba korralikult ja algusest peale, st järgmistel valimistel.

      Trumpi valituks saades on muidugi küsimus, kas järgmised valimised üldse tulevad.

      Delete
    6. TT, jah, polariseerumine on USAs tõesti sellise taseme saavutanud. Mõlema partei ladvikus hullemini kui nö. lihtrahva hulgas. Ja täitsa õigus sul, et polariseerimine toimub kogu maailmas.

      notsu, jaa, Michelle Obama osas võib see tõele vastata küll. Samas, Demokraatlik partei (ja demokraatlik USA) vajab praegu päästerõngast, nii et selle stsenaariumi kohaselt seab Michelle isiklikud poliitilised huvid riigi omadest ettepoole, pole teab mis patriootlik tegu.

      Delete
    7. aga oleks tal praegu ilma kampaaniata paremad šansid kui Bidenil? nende kaalukeele-valijate koha pealt.

      notsu

      Delete
    8. Jube raske vastata, notsu. Pakun õunte pealt, et oleks paremad shansid, but I've been wrong before.
      p.s. Imestusega vaatan, et isegi HuffPost, üdini vasakpoolne väljaanne, on Bideni vastu pööranud: https://www.huffpost.com/

      Delete
  3. Loe oma 4 aasta taguseid postitusi ajast, mil nõdrameelne valmised võitis. Küll rõõmustasite kõik, et Trump kaotas ja kiitsite biident takka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osutan, et 4 aastat tagasi ei olnud Biden nõdrameelne. Ta oli ses ajahetkes parim variant, nö. tasakaalustaja. Valijad soovisid peale Trumpi hullusi ja covidit miskit tuntud ja turvalist, nö. vanaisa. Tänaseks on vanaisa paraku liiga vana ja väeti, et riigijuhi rolli täita.

      Delete
    2. Eile just arutasime kas ja milliseid käkke Biden 4 presidendiks olemise aasta jooksul kokku keeranud on. Afganistanist vägede välja tõmbamise protsess (totra otsuse tegi muideks Trump https://www.cfr.org/timeline/us-war-afghanistan ) on ainus silmapaistev läbikukkumine, mis pähe tuli. Muidu on ta olnud minu arust pigem keskmisest parem.

      Delete
  4. Awaken with JP analüüsib sündmustikku https://www.youtube.com/watch?v=WMjDufBq0NE

    ReplyDelete
  5. Vaadake Peter Zeihan’i tuubist. Ta seletab teile.

    ReplyDelete
  6. Ma väga ei usu, et Trumpil võita lastakse ehkki tont seda teab. Samas Eesti näitel juhib riiki koguni finantakurjategijate kogum, mitte üksikisik ning hoolimata märkimisväärsetest pingutustest pole neil (veel) õnnestunud oma kodumaad täielikult tühjaks lüpsta

    ReplyDelete
  7. Huvitavad ajad - Prantsusmaal tekkimas olukord, kus enamusliku valitsuskoalitsiooni moodustamine äärmiselt keeruline või pea võimatu - 3 suurt täiesti erinevate vaadetega kuid absoluutse enamuseta gruppi. Siseprobleemid paratamatult vähendavad Pariisi rahvusvahelist juhtrolli Euroopas - kedagi pole seda üle võtmas ka. Briti peaminister just vahetus, näis millised teod järgnevad. Mõlemas riigis ollakse mures populistliku majanduspoliitika pärast, mis peale esialgset eufooriat valusalt kätte maksab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. minu arust on see prantsuse oma v. hea valimistulemus, arvestades, et esimese vooru järel ennustati võitjaks RNi (Le Peni partei), kes nüüd jääb vist (lõplikud tulemused pole veel väljas) kõigest kolmandaks.

      Delete
    2. Kardan, et äärmusvasakpoolsed kõige hullem võimalik versioon, Melenchon ütles kolme tunni eest: "It's time to talk to Putin" - ehk siis alustame Ukraina mahamüümist. Õnneks ei saa ka nemad täisenamust!

      Delete
    3. just nimelt, nad vajavad koalitsiooni ja tõenäoliselt teevad selle pigem tsentristidega.

      Mélenchon on muidugi jah pmst vasakpoolne Le Pen, võta üks ja viska teist.

      Hea kohe, et Prantsusmaal pole kaheparteisüsteemi.

      Delete
    4. aa ja isegi sealsamas vasakparteide ühenduses (uus rahvarinne või mis selle nimi nüüd oligi) ei olevat kõik temaga Ukraina küsimuses nõus.

      Delete
    5. fun fact ka see, et konkreetselt Macroni partei paistab praeguse seisuga saavat rohkem kohti kui Mélenchoni oma. Macroni valimisliit küll, jah, vähem kui Mélenchoni oma, aga Macron võib saada toetust teiste liitude liikmetelt, kes pole oma käilakujuga nõus. Nii vasakliidust kui ka vanakooli gaullistidelt.

      Delete
  8. Sooviksin näidet "populistliku"majanduspoliitika kohta UKs? Brittide maalt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peagi saad näha, leiboristid tulid ju võimule.

      Delete
    2. nagu nad enne poleks olnud, mingit katastroofi sest ajast ei mäleta.

      Delete
    3. ... vähemalt mitte tooride aegse brexitiga võrdväärset. Ka populismi kategoorias on brexitile võrdset paarilist raske leida.

      Delete
  9. "Biden’s defiant delusion":
    https://www.cnn.com/2024/07/06/opinions/biden-failed-to-quell-panic-abc-interview-axelrod/index.html

    ReplyDelete
  10. Juhuks, kui huvitab - ülevaade (kollasest ajakirjandusest) Bideni asendamise võimalustest, osariikide kaupa:
    “Cut-off for Democrats to replace Biden: A state-by-state breakdown for running alternate candidates - DailyMail.com breaks down how Democrats can oust Biden and the state laws regarding ballot printing and when it might be too late for the Party to choose a replacement for the incumbent president.”
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-13593099/cut-dates-democrat-candidates-running-office-replace-joe-biden.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tehnilisi võimalusi ilmselt jagub, iseasi kas neid tegelikult rakendama hakatakse.

      Delete
    2. Ma kõhutunde järgi pakun, et Biden võetake maha (või võtab end ise). Eks paistab, kui paikapidav see tunne on - I've been wrong before :)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!