Sunday, July 28, 2024

Uus sõber

Mustsõstra põõsas kippus marju vähemaks jääma. Kahtlustasin linde mitte naabrit, tõmbasin võrgu peale. Järgmine hommik jooksmast tulles kuulsin põõsas rabistamist ja säutsumist. Nojah, miski must lind võrgu all ja välja ei pääsenud. Pidasin talle õpetliku loengu enne kui võrguotsa üles tõstsin ja linnu minema lasin. Rohkem marjade ja linnu peale ei mõelnud aga järgmine päev keksis must kollase nokaga lind suht kartmatult maja ees. Kui möödusin ei tõusnud lendu vaid hüppas lihtsalt kõrvale eest ära. Mõtlesin, kas linnul miskit viga, et lennata ei oska. Kolmandal päeval imestas ema, et linnuke üldse ei karda. Kükitasin maha ja tegin pilti. Tiivuline keksis ringi ja piidles mind kord ühe kord teise silmaga, vahepeal vaid meetri paari kauguselt. Nüüd ongi mul uus sõber, iga hommik lendab kohale ja keksib ringi. Ei tea kas tõepoolest usaldab tänu võrgu alt päästmisele või on lihtsalt natuke totakas. Hakkasin juba muretsema, et sellise käitumisega kassidele kerge saak.

Täna jäi punasesõstra põõsast väisav harakas silma. Pildile sain ta läbi akna, nii pea kui ukse avasin lendas minema. Suvilas märkasin veel paari elusolendit. Pirakas rohutirts või ritsikas, parandage, kes paremini teab. Ukerdas ringi selle asemel, et graatsiliselt pikki hüppeid sooritada. Alles hiljem kodus pildi pealt selgus tema puude põhjus, paistab nagu oleks kaks esijalga põlvest saati amputeeritud. Liigese kohal pärlendasid kollased!!! (vere?) piisad. Tirtsu pildistamise ajal nägin kedagi veel kaadris ukerdamas - pisike kärnkonn kui ma ei eksi.
Invaliidritsikas või rohutirts
Kärnkonnapoeg

6 comments:

  1. Musträstas ja lauluritsikas. Rästas on ehk lihtsalt noor ja loll ning ritsiklased ja tirtslased kuuluvad eri alamseltsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud harimast. Ise mõtlesin, et esimene lind äkki kuldnokk. Noorte lindude teemal tuli hommikul raadiost sarnane inf.
      Oskad kommenteerida putuka asjus - kumb too on: tirts või ritsikas?

      Delete
    2. kuldnokad peaks praegu tuhmid pruunikad ja träpsulised olema, ja tglt on nad muidu ka träpsulised, isegi kui on end ilusti läikima löönud.

      Meil käis vahepeal üks hästi julge vares õue peal, A. kaalus, et äkki kodustaks ära.

      Delete
    3. Kuldnokal siis nokk kuldsem ja kuub träpsuline :D

      Delete
    4. praegu ei ole nad isegi kuldse nokaga mitte, ka selle löövad nad pulmadeks särama. Kokkuhoidlikud linnud, argipäeval uhke välimuse peale ei kuluta.

      Delete
  2. Ritsikate tundlad on pikemad kui nende keha, rohutirtsudel tundlad kehast lühemad.
    Kuldnokk kõnnib maapinnal, aga musträstas hüppab.
    Nii olen mina kuulnud :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!