Tuesday, July 16, 2024

Pilved ja järeljaanituli

Pildikee metsateelt
Lummavad pilved
Valisime tänase päeva järeljaanitule jaoks koos emaga. Muidu igati hästi õnnestus aga pagana palav ilm oli, isegi ilma päikeseta. Õhk niiske, tuult sisuliselt metsavahel polnud. Enne käisin merre hüppamiseks kiirelt rannast läbi. Rahvast palju, vesi soe, täitsa nagu kusagil sooja mere ääres. Paraja üllatusena teadvustasin, et juba mitmendat korda kuulen harjumatult palju (ameerika) inglise keelt, ka soomlasi mitu seltskonda rannamõnusid nautimas. Oleks üks kord, võiks pidada juhuseks, aga kolmandat korda järjest vihjab trendi peale. Kas tõepoolest on inimesed avastanud, et suvel Vahemere ääres üle 40 kraadise temperatuuriga polegi mõnus, Läänemeri 20-25 soojaga palju rohkem kontimööda. Pilved pakkusid imelisi vaatepilte, pildistasin usinalt.

Järeljaanituli
Lõkkeroikad olid juba paar nädalat tagasi ilusti virna laotud sobivat momenti ootama. Paraku ei õnnestunud mu leivanumber: esimese tikuga süütamine, isegi esimese tikutoosiga mitte - tikuväävel niiskuse käes pehmeks läinud. Autos oli õnneks toos kuivi tikke, nii pea kui peekoni-seene pirukast rasvane Eesti Pagari tühi paberkott tuld nägi läks lõke mühinal. Veidi aeglasema põlemise eesmärgil süütasin päris tipu juurest, tuli liikus vähehaaval allapoole. Kõrgemad leegid taandunud panin raudresti sütele ja vorstid grillima. Lambasooles 87% liha ja juustuga osutusid heaks valikuks. Kõrvale seemneleiba, tomateid, kurki ja Värska vett. Pärast veel terrassil kohv saiakestega, ema maru rahul ja mul hea meel. Värava juures rohus märkasin miskit sinist sillerdamas, pisike värvikirev sulg. Isale alati meeldisid suled, panen selle ta pildi kõrvale mälestuseks.

Tagasiteel pidin tankima, nii suure raha eest pole kunagi elus bensu võtnud - 95 euri läks ja paagis oli nõks alla 10 liitri järgi. Hommikul tegin auto peale teisegi suurema kulutuse, lasin uued (kasutatud) SuveTalve kummid alla panna. Väikeettevõtjast minuvanune mees oli õige sümpaatne, lobisesime endistest aegadest, Ladadest ja vabariigi algaastail vanade kummide toomisest Põhjamaadest. 180 euri täisjooksu eest pole paha kui võrrelda tütrega, kes ligi tonni kulutas oma auto tuliuute peale. Mis teha, autosõit hakkab uuesti luksuseks muutuma nagu nõuka ajal, tegelt muidugi naljakoht, aga ikkagi õige kallis lõbu teine. Eesti suur eelis võrreldes Kanadaga on lühikesed distantsid - keskmine läbisõit ikka hulka madalam.

P.S. Oskab keegi pakkuda linnu nime, sulg tilluke - mahtus tikutoosi.

7 comments:

  1. Replies
    1. Nii ilus sulg nii koleda nimega linnul :D

      Delete
    2. Pajurästas on ta vähemtuntud nimi. Olen isegi mõelnud, et miks peab nii kole nimi olema enimkasutatav.

      Delete
    3. Kostab palju ilusam :D

      Delete
  2. Rehvide hinnad on tõusnud suht palju, pidin aasta jooksul vahetama välja nii talve- kui suverehvid ja hind kogu jooksule oli 2022 - alla 600 (suvekad) ja 2023 sügisel ligi 700 (talverehvid, naelad).
    Kuidagi luksuslik jah on, ma eile just mõtlesin, et kuidas inimesed jaksavad maksta majalaenu+ kommunaale ja igas paar autot õues (uued, st liising + kohustuslik kasko + kütus + hooldused). Ulme arvestades, mis statistika alusel meil keskmised palgad on riigis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rehvikoha kontakti sain vägagi hästi toimetulevalt sõbralt. Nagu olen märganud on edukatel inimestel kontakte kuidas asju ja teenuseid kordi odavamalt saada. Mul on kuri kahtlus, et palk ja sissetulek tihtipeale kaks eri asja ;)

      Delete
  3. Ma tean jah, et maksude jms sebimine käib. Samas kõik tahavad tasuta arstiabi, haridust ja avalikke teenuseid.
    Kohati ajab nii närvi see, et oi kui arvega, siis on palju kallim.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!