Monday, December 30, 2019

HAWAII puhkusepaigana, kas ja kellele sobiks.

Planeerimise faasis ja vahepeal autos kasutasin käsitsi
ümbriku tagaküljele visandatud Hawaii "piraadikaarti"
Lugesin Eestlaste unistuste reisisihtkohtadest kui raha poleks takistuseks. Olen käinud neist neljas: Kuuba????? (rannad ja odav), USA😕, Kreeka ja Jaapan. Äkki mõni mu lugeja lisab nüüd ka Hawaii😉, mis on küll tehniliselt USA aga tegelt ikka täiesti miskit muud.

Olen jaganud üksikasjalikku infi kõigi oma reisu päevade kohta, paras aeg kokkuvõte kirjutada. Mind ennast huvitaks käimata kohtade puhul esiteks mida põnevat seal teha on, teiseks kohalikud olud ja kui kallis sihtkoht on ning kolmandaks kuidas sinna saada. Proovin siis ammendavalt neile kolmele küsimusele vastata.

Rõhutan, et jutt on vaid Hawaii suurest saarest, mida ainsana külastasin. Hinna ja sihtkohta jõudmise poolest ei tohiks teised suurt erineda, põnevate vaatamisväärsuste poolest aga küll. Ainuüksi fakt, et peale suure saare pole ühelgi teisel tegutsevaid vulkaane, põhjustab suure erinevuse.

Alustaks põnevatest vaatamisväärsustest ja tegevustest, mida suurel saarel võimalik teha. Mina kasutasin info jaoks väga asjalikku https://www.lovebigisland.com/ veebilehte, kus lisaks lühikirjeldustele oli ka hulgaliselt viiteid konkreeste tegevuse huvilistele. Aga nüüd siis minu kogemustest lähtuvalt:

VAATAMISVÄÄRSUSED, TEGEVUSED

1.  Vulkaanid - Vulkaanide Park, haruldane võimalus suht ohutult näha kraatris pulbitsevat või merre voolavat laavat. Momendil küll seda võimalust pole, kuid eeldatavasti peagi jälle, sest suurel saarel neli aktiivselt tegutsevat vulkaani, Kilauea pea pidevalt purske- või pigem ehk laavavoolu faasis.

2.  Mäed ja ronimine - Lahutamatult seotud eelnevaga, sest ainsad mäed on seal erinevas vanuse ja erodeerituseastmes vulkaanid. Kõrgeima (Mauna Kea - 4207m) otsa saab tavaliselt nelirattaveolise autoga sõita. Mauna Loa - 4169m otsa saab ronida kahte erinevat rada pidi sõltuvalt huvist, füüsilisest vastupidavusest ja ajast. Erinevate orgude ja rannakaljude peal võib harrastada nii tavalist matkamist, mägimatka kui ka kaljuronimist.

3.  Matkamine - Matkaradasid on suurel saarel meeletu hulk raskusastme poolest sobivaid nii algajatele või vanuritele kui ka ekspertidele mõeldud tõeliselt raskete ja pikkade radadeni. Parema infi saamiseks tasub vaadata konkreesteid matkainfo veebilehti. Minu kogemusel hirmutatakse rahvast liialt, mõned veidi pikemad ja raskemad rajad, millel käisime, polnud pooltki nii hullud kui reklaamiti.

4.  Laavakoopad - Toon need eraldi välja, sest usutavasti pole maailmas palju kohti, kus nii mugav ligipääs tõeliselt võimastele koobastele. Suurel saarel mitmed, osades korraldatakse eelregistreerimisega ekskursioone, osades võimalik omal käel ja omal vastutusel hulkuda. Oluline kaasa võtta korralikud matkasaapad, taskulamp varupatareiga ja mobla akupakiga ning mingit sorti müts. Valgustusvõimaluse kaotus, pea löömine vastu teravaid laavatilkasid või jalgade lõhkumine (nagu mul juhtus) äärmiselt ebamugav või lausa eluohtlik.

5.  Rannad - Kohe tuleb mainida, et paljalt rannale lebotamiseks pole kindlasti mõtet suurele saarele minna. Ehkki ilusaid randu leidub, on paremaid laialt ka mujal maailmas, sealjuures palju mugavama ligipääsuga ja odavamaid (kas või Kuuba). Samas mõningaid eksootilisi randu koos erilise faunaga nii lihtsalt ei leia. Musta (ja päikese käes kuuma) laavaliiva randu suurel saarel hulgaliselt, lisaks üks haruldane "rohelise" liiva rand, mulle isiklikult põrutavat muljet ei jätnud.

6.  Snorkeldamine, Surfamine - Suurel saarel on väga mugava ligipääsuga mitmed maailma parimad snorkeldamiskohad väikeste korallriffide juures. Lestad ja mask/toru tasub kindlasti ise kaasa võtta või kohapealt osta. Kalu meeletult palju ja mitmekesiselt, korall ise pole eriti muljetavaldav. Surfamas ma ei käinud ega oskakski, aga otsustades lainete ja üldise info põhjal on tegu ühe maailma tipp surfikohaga.

7.  Manta-Rai, Delfiinid, Kilpkonnad - Manta Raidega käisime pimedas ujumas, kogemus mis jääb meelde terveks eluks ja mida saab teha vaid paaris kohas maailmas. Delfiinidega ei õnnestunud meil kohtuda, ehkkki tegu pidi olema suht tavaliste külalistega teatud randades. Kilpkonni samuti ei näinud kummalgi rannal, kus nad pidid peesitama. Võimalik et pilves ilm või siis miski muu põhjus. Samas saab nii delfiine kui kilpkonni näha paljudes teistes kohtades üle maailma.

8.  Taimestik, loomariik, putukad - Taimestikust saab parima ülevaate külastades Hilo Botaanikaaeda. Fakt, et suurel saarel on esindatud maailma 14'st kliimavöötmest 10 räägib iseenda eest. Mulle personaalselt avaldasid kõige rohkem muljet kaks äärmust: Troopiline vihmamets ja Marsi pinnaga sarnanev maastik. Loomadest väärivad mainimist mägikitsed, metssead ja mangustid. Putukate kohta pean rahuldusega tunnistama, et neid me sisuliselt ei kohanud ühestki kliimavöötmes kus käisime, sääsetõrjevedeliku purk jäi avamata.

KOHALIKUD OLUD

Ilmastik - Detsembris oli tempetaruur mõnus Eesti suvi, soe ja pilvine, kohati ka vihmane. Ilmateadet ei tasu uskuda, iga päev ennustati vihma, meie saime vaid ühel päeval veidi. Hotellis ponud konditsioneeri, aga detsembris ei seganud. Niiskus siiski nii kõrge, et ujukad ei kuiva hommikuks ära.

Turvalisus - Tundus turvaline, nii natuke kui pisikese Kona linna peal hulkusime kahekesi ka pimedas. Kohalike väitel pole suurel saarel kuritegevus probleemiks erinevalt Honolulust.

Elamisekoht - Üldiselt kallis, nii Hotellid kui AirBNB - arvesta saja taalaga öö. Samas entusiast võib telgiga elada rahvusparkides ja telgiplatsidel, eeldusel muidugi, et auto renditud. Hotellides tavaliselt pead toidu ja parkimise eest maksma juurde. "Kõik Hinnas" meie võimalustest pikalt väljas.

Auto - Hawaiil viibides on auto rentimine ainus mõistlik võimalus ringiliikumiseks. Üldiselt kallis, samas õnnestus mul saada ülisoodne pakkumine "Hotwire" nimeliselt veebilehelt, mis vahendab suuri rendifirmasid. Mõlema masina Chevy Lumina ja Jeep Wrangler päeva hind alla $20. Bensiini hind ameeriklasele kallis, canadasele normaalne, eurooplasele odav - $4 gallon ehk nats üle dollari liitri eest. Parkimise pärast ei pea muretsema, leiab suht lihtsalt. Politseiautod märgistamata. Kiirust ületada ei maksa rohkem kui 5 miili/tunnis võrreldes lubatuga.

Toit - Nii toit poes kui ka söömine restos on kallis. Õhtusöögi puhul peab arvestama natu viisakamas kohas $40'ga nina peale kui võtad lisaks toidule ühe õlle ja lisad jootraha. Toidupoes hinnad oma kaks korda kallimad kui Canadas. Õlle hind samas mõistlik, kvaliteetse pudeli eest maksad poes natu üle dollari.

Telefon ja Internet - Muretsege USA sim kaart. Mina kasutasin Roam Mobility, $4 päevas annab 0.5GB data, piiramatu helistamine ja tekst üle Põhja-Ameerika. Plaane on erinevaid, mulle sobis see kõige paremini. 

Kuidas Hawaiile saada:
Lennukiga muidugi kui just pole endal jahti ja ookeanipurjetamise kogemust. Lennupileteid võib vedamise korral saada suht soodsalt nagu igale poole. Ameerika idarannikult alla tuhande dollari üsna tavaline, hea õnne korral viis-kuus sotti. Eesti mõistes asub teisel pool maakera, ajavahe 12 tundi. Torontost lennates 10 tundi, pikem kui siit Helsinkisse lend, mis vaid 8 tundi.

Seiklusteotsijatele soovitan täiega. Fakt, et tegu minu elu parima aktiivse puhkusega räägib enda eest!

P.S.  Nagu igale poole mujale reisides ei maksa unustada kahte olulist asjaolu:
1. Minge hooaja välisel ajal kui vähegi võimalik võttes samal ajal arvesse ilmastikuolusid. Hoiate vägevalt kokku nii raha, aja kui närvide arvelt.
2. Planeerige oma reis eelnevalt vähemalt üldjoontes kuid paindlikult. Jällegi hoiate kokku närvide, aja ja raha arvelt sellises järjekorras😉

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!