Sunday, December 15, 2019

Hawaii: 2Dec-E Hilo Botaanikaaed

Hilo tundus kuidagi natuke õnnetu, märg ja niiske, lääpas majad ja kodutud surfarid. Samas ei maksa esimese mulje põhjal järeldusi teha, võimalik, et lihtsalt meie marsruut viis sellisest rajoonist läbi. Botaanikaaia poole sõitsime rannikuäärsel "scenic roadil" - "maalilisel teel" - kostab sobiv eestikeelne vaste. Kaherealine asfalt vonkles dzhunglis, mõlemal pool kõrged puud ja väänkasvud, mis kohati tee kohal kokku kasvades lausa tunneli moodustasid.

Maaliline maantee dzhunglis
Ookean paistab all
Pidasime momendiks kinni nautimaks merevaadet. Hoiatavad sildid mitte jätta miskit väärtuslikku autosse nats hirmutasid, aga kuna mitmed teisedki masinad sealsamas, riskisime välja astuda ja alla ookeani äärde jalutada. Järsku kitsast teed pidi sadakond meetrit rannakaljudeni. Tuli välja, et Botaanikaaed oli siinsamas, teispool kitsukest lahte. Polnud mõtet aega viita, sõitsime kohe edasi. 25 taala pilet ostetud jalutasime sisse.

Palmide kõrgusest annab aimu tütar teel
Sama kehtib taustal sõnajala kohta
"Hawaii Troopiline Botaanikaaed" asutati 1978 kui kohalik ärimees Lutkenhouse ostis 17 aakrit ookeaniäärset järsakut. Järgmised kuus aastat puhastati dzhunglit ja istutati erinevaid liike üle maailma, park avati 1984. Hiljem osteti veel 20 aakrit juurde, osa sellest hoitakse varuks tulevikus laiendamise eesmärgil.

Palmimets
Suusakeppideks need bambused ei sobi
Ma parem ei üritagi hakata kirjeldama taimestikku ja loodust, parem postitan pilte. Kokkuvõttes on tegu ühe kohaga kuhu Hawaii suurele saarele sattudes kindlasti tasub minna. Sellist taimestikku ei oska ette kujutada, justkui liiguks ringi ulmefilmis mingil dzhungliplaneedil. Paljud taimed, millega oleme harjunud kasvavad siin hiiglaslike mõõtmeteni.

Pöialliisi😜


Lähedalt näeb nii välja
Seegi inimese suurune







Datlid
Orhidee



Roheline läikega pinnakate
Puu õitseb
Lõpuks jõudsime alla ookeani äärde. Botaanikaaias on nii palju uudistamist, et nädalast jääks väheks. Kui vaadata seda troopilist mitmekesisust ja mõelda, et vaid murdosa maailma troopika taimestikust esindatud, võtab ikka sõnatuks. Kõige rohkem avaldasid muljet mõõtmed, kõikvõimalikud erinevad vormid ja värvikirevus.

... ja lõunasuunas.
Ookeanivaade neemelt põhja ...

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!