Sunday, December 22, 2019

Hawaii: 5Dec-N Pololu Org

Pololu Org ja Rand
Nagu eelmises postituses mainitud tuli Pololu orgu jõudmiseks Kohala vulkaanile tiir peale teha. Esialgu sõitsime tagasi Waimeast läbi, tee peal jäi silma maailmakuulsa Kecki observatooriumi keskus, http://www.keckobservatory.org/. Tõsiselt kahju, et polnud aega seda külastada, sest ka tavakodanikud võivad läbi astuda. Paremale pöörates tõusis tee mööda mäekülge järjest kõrgemale. Tänu puhtale õhule ja kõrgetele pilvedele avanes vaade mööda läänerannikut kuni Mitmekümne kildi kaugusel asuva Konani ja edasigi. Fotografeerimiseks peatust tehes sattusime kokku geoloogia üliõpilaste grupiga, kellele professor tee ääres paljanduvaid eri tüüpi laavakihte tutvustas.

Vasak Pololu ja Parem Waipio org
Vaade Kohala nõlvalt läänerannikule
Kohala on aja jooksul ümaraks kulunud, vulkaanikoonuste siledatel nõlvadel kasvab rohi, kus hobuse ja lehmafarmid sobiva asupaiga leidnud. Kahtlustan, et originaalselt oli ka siin mets, aga inimesed võtsid põllumajanduse arendamise eesmärgil maha nagu see üle maailma kombeks.

Olles möödunud vulkaani tipust hakkas tee uuesti laskuma. Maantee 250 viis kümmekond kilti loodesse, pööras siis kirdesse viieks kildiks kuni pidime 270'ga tagasi kagu suunas sõitma. Kokkuvõttes kuluski poolteist tundi Pololu oru kohal asuvasse parklasse jõudmiseks. Siin viis alla ainult matkarada.

Eeldasime, et saapaid pole vaja, sportsandaletid ajavad asja ära. Laskumine oli järsk, rada segu ümaraks kulunud kividest, mullast ja mudast. Iga natukese aja tagant avanesid vapustavad vaated. Meeldejäävaim polnudki vastupidiselt eeldatavaga, seotud mitte ookeani, kaljude või muidu loodusega.
Hawaii haldjas hullutamas
Pololu orgu jääb hoopiski meenutama matkarajal paljajalu hüpeldes liikuv napis rõivas haldjas. Või vähemalt tolleks ma esimesel momendil seda ebamaist ilmutist pidasin. Vaadake ja otsustage ise🤪
Tütrega Pololu oru taustal
Kauaks kahjuks imetlema ei saanud jääda, mingi polt hakkas eespool kulmu kortsutama. Üritasin unistuste nägemust silmi eest kustutada, et ikka hoiaks pilku raja peal ja juurikate või kivide otsa komistades pikali ei käiks. mõnisada meetrit veel ning jõudsimegi rannale.


Sisemaa poole jäi lainete kokkulükatud rannavalli poolt paisutatud järveke, kena vaade lopsakasroheliste orunõlvade taustal. Kuna ilm oli pilvisevõitu jäid värvid fotodel tuhmimaks kui tegelikkuses, mõningaid olen veidi filtritega töödelnud. Rannaliiv oli must aga kivid ja munakad igasugu erinevaid värvitoone.
Laavakivide rand
Kas saab edasi?
Jalutasime randamööda nii kaugele kui saime, lõpuks tuli järsk kaljusein vastu. Teoreetiliselt oleks ehk edasigi saanud aga aega polnud, pealegi ei teadnud tõusu-mõõna seisu, loll oleks kuhugi lahesoppi tõusuvangi jääda. Rannal vedeles pirakaid puutüvesid, mille peal mõnus momendiks istuda või pikutada.
Puutüvel lebotamas
Rannaäärsed koopad
Tagasiteel avastasime, et haldjas oli konnaks tagasi muundunud ja kivide vahele peitu pugenud. Käis küll mõte peast läbi: äkki saan suudlusega ta tagasi ilusaks näitsikuks muuta. Paraku võitis kaine mõistus: konna kalgist ilmest peegeldus selgelt vihje: ärge segage. Pealegi, mis ma oleks sihukese kena näitsikuga peale hakanud? Teistele ei raatsi jätta ja koju ka ei saa viia. Nii see vaene konn minust sinna kivide vahele jäi järgmist lahkemat rüütlit ootama.
Haldjas suudlust ootamas😚
Nii levivad kookospalmid
Kivikoll autoriga
Põhjapoolne ranna lõpp
Sel ajal kui mina kaljujärsaku all turnisin, et mõnda ägedat pilti saada, ehitas tütar kividest "puusliku", või mis iganes nimetust selline kivimehike kannab. Nõlva pidi ülesronimist võtsime rahulikult, ei tahtnud end higiseks ajada.

Pololu rand põhjapoolt vaadatuna
Päris naljakas oli näha paari tüüpi kes suure hooga mööda uhasid aga varsti ähkides ja puhkides raja ääres istudes hinge tõmbasid. Meie sammusime tasapisi neist mööda. Mitu korda sama nali, üles jõudsime ikka enne. Paraku oli selge, et õhtusele või õieti pärastlõunasele üritusele ei jõua kuidagi. Kahju küll, aga mis teha, lihtsalt natuke liiga palju oli tänasele päevale plaanitud.
Pololu org parkimisplatsilt nähtuna.


2 comments:

  1. Konnaks muutusid ikka printsid ju, mitte printsessid 😃

    ReplyDelete
  2. Tänapäeva sugude võrdõiguslikkuse juures on kõik võimalik :P

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!