Thursday, April 8, 2021

ERIOLUKORD! nr 3

Ontario päevaste uute nakatumiste arv

Selline ajakava siis, toon välja üksikud olulisemad momendid:

18. Märts 2020: Esimene eriolukord Ontarios, piirangud suht lõdvad. (25)

23. Märts 2020: Piiranguid karmistatakse Ontarios järsult, avatuks jäävad vaid eluliselt tähtsad ärid nagu toidupoed, apteegid, ja viinapoed. (47)

24. November 2020: Toronto teine täielik lockdown. (1429)

14. Jaanuar 2021: Kogu Ontario provints, kõige karmim "Püsi kodus" teine täielik lockdown. (3452)

8. Märts 2021: Lõppeb Ontario teine "Püsi kodus" täielik lockdown, minnakse tagasi värvikoodile. Toronto ja ümbrus jäävad "halli" suhteliselt kõige karmimasse piirangute tsooni. (1155)

18.Märts 2021: Ontarios kuulutatakse ametlikult välja Covid-19 kolmanda laine saabumine. (1427)

8. Aprill 2021 12:01 südaöösest ERIOLUKORD! Kogu Ontario uuesti "Püsi Kodus" lockdown, sedakorda maksimaalselt karm: (2988)

The stay-at-home order requires all Ontarians to remain at home except for essential purposes such as grocery shopping, accessing health-care services (including COVID-19 vaccinations), work that cannot be done remotely and exercise close to home with only those from one's household.

Pressikonverentsil ei osanud peaminister miskit mõistlikku vastata küsimusele, miks kohe kolmanda laine saabumisel ei kuulutatud välja eriolukorda. Inimlikult ja poliitiku vaatevinklist arusaadav muidugi, kuidas sa ikka 10 päeva peale lockdowni lõppemist oma viga tunnistad ja uuesti provintsi lukku paned.

Kui teil tekkis küsimus, mis tähendavad numbrid lõpus sulgudes - tegu eelmise seitsme päeva keskmise uute nakatunute arvuga (ülemisel graafikul). Need näitavad ühiskonna tolerantsi meeletut kasvu. Kui eelmise aasta märtsis peeti 25 inimese nakatumist päevas ja esimest surma eriolukorra kehtestamise vääriliseks ohuks siis 2021 aasta märtsis asuti piiranguid leevendama kuna päevaste uute nakatumiste arv oli langenud "vaid" 1155'le, surmade arv 37'le ning kokku surnud üle 7000 inimese. Teist tolerantsi mõõdikut saab näha lähipäevadel: kui palju kodanikud tegelikult piirangutest kinni peavad - eelmine kevade igatahes oli linn ja maanteed tühjad - hundid jooksid Toronto tühjadel tänavatel kui mu blogi uskuda😏

Põhimõtteliselt tahtsin postitada ajakava, numbrid ja graafikud näitlikuks hoiatuseks, mis juhtub kui piiranguid liiga kiiresti ja läbimõtlematult leevendatakse. Aga ka illustreerimaks kui raske on poliitikutel teaduspõhiseid strateegilisi otsuseid langetada, ikka minnakse lihtsama vastupanu teed populistlike otsuste ja hetke kasu nimel. Kas ma arvan, et Eestis teisiti käitutakse, kahjuks ei usu - juba on kuulda hääli mis nõuavad piirangute lõpetamist. Ainus lootus, et ennatliku leevendamise korral tuleb tagasilöök suht lühiajaline tänu vaktsineerimisele.

Eesti numbrid Canadaga ja Ontarioga (203) võrreldes ikka veel hullult kõrged


16 comments:

  1. Ja oli siis kasu sellest lukusolekust? Nii kui veidi avad, hakkab kohe otsast peale. Olen jätkuvalt nõus nende teadlastega, kes ütlevad, et me peame viirusega õppima koos elama, mitte pidevalt riiki lukku keerama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sillega ühte meelt. Kui ma esialgu, läinud aasta kevadel-suvel olin kahe käega lockdownide poolt, siis praeguseks on mu arvamus suures osas muutunud. Mis kasu sellest on olnud, teil Kanadas näiteks? Kolmas "eriolukord" ei kõla kuigi eriliselt enam ju =)

      Ma ei hakka siin peent näputööd tegema praegu andmete osas, aga USAs on see kummaline fenomen tekkinud, et mõned osariigid, kes lockdowne praktiseerivad, on covid-näitajatelt enam-vähem samal pulgal nende osariikidega, kes rangeid piiranguid ei rakenda. Täielik müstika, isegi teadlastest spetsialistid ei oska selgitust anda.
      California, kus tulemusetult jube ranged on oldud, on lõpuks käega löönud ja võtab praeguse info kohaselt piirangud maha juuni keskel.
      Aga eks vaktsineerimine kah muidugi aitab, iseasi on teave, et vaktsiini mõju kestab mingi kasinad kuus+ kuud, seda tundub justkui vähevõitu olevat.

      Delete
    2. Või noh, "kasu" osas ma saan aru muidugi, et haiglate täituvus jne... sellegipoolest, praegused lockdownid tunduvad kuidagi väga seda vanahead "teeme nii nagu seni tehtud, aga loodame erinevat tulemust".
      Ausalt, ma ei ole mingi "sõidame Eesti vabaks" pooldaja, kaugel sellest, aga no see lockdownide asi kah justkui ei tööta.

      Delete
    3. No ma ka jälle Epuga nõus. Ka mina olin aasta tagasilockdowni pooldaja. Aga aasta on möödas ja midagi pole muutunud. See viirus ei kao ilmselt me elust enam kunagi (olen pessimist), aga aastaid riike kinni-lahti keerata pole ju ka mõtet.
      Samas ei saa ma aru nendest “sõidame Eesti vabaks” klounidest. Politsei tuleb koju lapsi ära võtma? Mis jahu nad ajavad? 🙈

      Floridas elatakse oma elu normaalselt edasi. Lapsed käivad koolis, restoranid lahti, võistlused toimuvad. On seal kehvemad numbrid kui mujal Ameerikas?

      Delete
    4. Siin mõned teooriad Florida vs California kohta - pikavõitu, aga iseenesest huvitav artikkel, sedastab, et teema on "complicated". Et üksnes lockdownidest ei piisa, nagu ka üksnes numbrite lugemisest. https://www.healthline.com/health-news/why-do-california-and-florida-have-similar-covid-19-case-rates-the-answer-is-complicated#Looking-abroad-for-answers

      Delete
    5. Mul on jäänud mulje, et see "sõidame Eesti vabaks" on Venemaalt korraldatud ja kogu liikumine on Venemaa infooperatsioon. Või vähemalt püütakse seal seda ära kasutada segaduse õhutamiseks.
      Siia juurde muidugi Eesti omad kasulikud idioodid, kes asjaga kaasa on läinud. Muidu võiks ju mõelda, et lõimimine on nii edukas olnud, et venelased sõidavad Eestis ringi, sinimustvalged lipud autost lehvimas.

      Delete
  2. Minu kui asjatundmatu arvamus on, et lockdownid töötavad kui need on piisavalt karmid ja neid ei lõpetata liiga vara (vaadake eri riikide graafikuid). Täiendavaks tõestuseks vaadake Hiinat, kus tänaseks nakatunute koguarv väiksem kui Eestis ja momendil pole mingit probleemi! Majandus funksib, epideemiat pole - see ongi ju eesmärk, kas mitte? Paraku saan aru, et demokraatlikes riikides pole võimalik Hiina meetodeid kasutada, ehkki need on efektiivseks osutunud.

    P.S. Palun mitte teha järeldust, et ma muudes küsimustes Hiina poliitikat toetan ;)

    ReplyDelete
  3. Ma ausalt öelda olen tasapisi hakanud nö. teist poolt kah rohkem mõistma, neid, kes täielikud lockdownide vastased. Mul siin USA perekonnas ongi nö. kaks leeri. Üks sulgemistevastane pere näiteks tegutseb (tegutses) restoranialal. Pereisa kaotas töö, mõlemad täisealised lapsed kaotasid töö, pereema on kooliõpetaja, närvid distantsõpetamisest täitsa krussis ja tervis streigib.

    Jah, ega siin mingit ühtset, kõiki õnnelikuks tegevat lahendust polegi. Ühtemoodi kehvad on nii lockdown kui no lockdown. Pagana viirus! Oli seda nüüd tarvis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma üldse ei vaidle vastu, et paljudel inimestel on isiklikust seisukohast ja lühikese perspektiiviga vaadates raske nõustuda ükskõik millise poliitikute käiguga, mis nende finantsilist toimetulemist lähemas tulevikus negatiivselt mõjutab: olgu see lockdown või maksude tõstmine.

      Ida ja Lääne mõtteviiside üks oluline erinevus on ka erinev perspektiivitunnetus. Kui Lääne firmad näevad kvartalitulude maksimaliseerimist põhieesmärgina (nii aktsionäride survel kui bosside boonuste tõttu) siis Idas vaadatakse edukust aastakümnete ja isegi põlvkondade prisma läbi. USA eksisteerinud veidi enam kui 200 aastat, Hiina impeerium erinevate nimede all mitu tuhat.

      Delete
    2. No "paljudel inimestel" (loe: põhimõtteliselt meil kõigil) ongi ju üksnes lühike perspektiiv, mille läbi asjale vaadata - see perspektiiv on piiratud inimese eluajaga =)
      Selleks, et globaalselt ja tulevikku vaatavalt mõelda, peab kõht täis ja katus pea kohal olema ja mure homse pärast puuduma.

      Delete
    3. Lühikese all pidasin siiski silmas kvartalit või aastat, inimese eluiga on ikka rohkem "idamaise" mõtteviisi perspektiivi pikkus. Parimaks näiteks on inimeste puhul pensionipõlveks valmistumine, millal ja kuidas seda teed, mille peale loodad, kuhu investeerid, ...

      Delete
  4. Lcdown töötaks kui inimesi saaks jalavõrudega kontrollida kas nad ikka Iisoleeruvad. Teiseks on sel koroonal viiteaeg millega ei arvestata, kui näitajad tõusma hakkavad, siis on juba nakatumine nii suur, et paned lukku või ei ikka tuleb puhang lihtsalt inertsist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eelpool toodud Hiina näitel peaaegu nii talitati. Loomulikult ei saa lootma jääda kodanike teadlikkusele, seda isegi hiinlaste puhul, Eestis ajab valitsuse lihtsameelne "usaldamine" ainult muigama: https://www.err.ee/1608170251/riik-loodab-reisijargse-eneseisolatsiooni-korral-inimeste-aususele

      Delete
    2. Meie peaminister on veendunud, et inimesi kapitalistlikus ühiskonnas, kus igaüks sikutab tekki enda peale, on võimalik treenida magu pimedate juhtkoeri, neljavärvilise valgusfooriga. Pärast saab öelda ise olete süüd, et seda te ju tahtsite valitsus ainult vilgutab tulesi. :)

      Delete
  5. Ma kaldun arvama, et Eestis on see viimane sulgemine. Kui ka sügisel peaks tulema 3,.??(mitmes meil on) laine, siis olukorras, kus nii paljud on läbi põdenud või vaktsineeritud ei õnnestu enam piisavat ohutunnet tekitada. Ok, trahviga ja käskudega saaks, aga selleni ilmselt ei jõuta
    Lisaks tekib teine kommunikatsiooni väljakutse. Lubasite, et vaktsiin aitab. Valetasite?

    ReplyDelete
  6. Ma usun ka et praegused sulgemised on Covid-19 puhul viimased üle maailma, sõltumata sellest millise lainega tegu. Nii vaktsineeritute kui läbipõdenute hulk viib paratamatult lõpuks karjaimmuunsuse tekkele. Vaktsiin aitab kindlasti originaaltüve ja paljude uute puhul kuid varem või hiljem ilmub tüvi, mille jaoks vaja uus vaktsiin luua, sest senised pole piisavalt efektiivsed. Sama kui gripiga, koroona lihtsalt õnneks aeglasemalt muteeruv, suurt muud vahet pole.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!