Thursday, April 29, 2021

Järelmõjud ja tapvus

See graafik näitab, et vähemalt USA's oli 1918
gripp suhteliselt surmavam kui 2020 koroona

Praeguseks on vist nende kodanike hulk suht väikeseks kahanenud, kes üldse ei usu, et mingit pandeemiat olemas on. Samas arvavad paljud, et parem läbi põdeda kui vaktsineerida lasta, eriti kui enamusel juhtudest haiguse kulg suht kerge. Viimasele argumendile räägivad vastu kaks fakti: esiteks see, et vaktsineerimine pakub palju tugevama kaitse kui läbipõdemine ja teiseks läbipõdemisega kaasnevad järelmõjud. Kuna koroona alles nii uus haigus siis pikaajalisi järelmõjusid võib vaid aimata, paraku võivad ka lühiajalised õige ebamugavad või isegi eluohtlikud olla. Mida raskemini oled haige olnud seda tugevamad järelmõjud. Avalduvad väga paljudes erinevates organites ja erinevate kaasuvate vaevustega, põhjuseks ilmselt asjaolu, et viirus kasutab rakkudesse tungimiseks ACE2 retseptorit, mis esineb paljudel inimese rakkudel. Kokkuvõttes on koroona läbipõdenuil märgatavalt kõrgem tõenäosus edaspidi raskeid haigusi põdeda ja nende suremus on kõrgem - elukvaliteet võib oluliselt langeda võrreldes mittenakatunutega.

Maailma juhtivad suurema lisasurevusega riigid.
Tegelik covid-19 tapvus 100000 kohta viimane number
USA number on 182, Eestil 104 ja Canadal 39

Koroonasse surevuse ametlikud andmed on niivõrd erinevad üle maailma, et seda pole suurt mõtet võrrelda. Õnneks on siiski üks näitaja, mida väga keeruline varjata aga mis väga tugevas seoses koroona surmadega - selleks on riikide üldine suremus. Olen ka varem kirjutanud, et kõige lihtsam on võrrelda 2020 suremust keskmise suremusega eelmiste aastate (5, 10, ... mis iganes) jooksul kuude lõikes. Erinevus on väga suures ulatuses (ma julgeks arvata et oma 90%) põhjustatud koroonast. Neid numbreid saab jälgida The Economisti veebilehel, kus nii riikide kui linnade kaupa võrreldakse ametlikke ja tegelikke surmasid keskmisega. Eriti teravalt hakkab silma Venemaa, kelle ametlikud numbrid lausa 5 korda tegelikest madalamad - pool miljonit lisa surma!

Eesti on pandud ühte patta Põhja-Euroopaga, Läti ja Leedu Ida-Euroopaga


2 comments:

  1. Ma ka otsisin seda sama infot huviga pärast seda, kui mingi hull mu blogis ütles, et suremus pole ju kasvanud. Selles mõttes ma neid muidugi veenda ei ürita, nad ütlevad sama veendunult vastu, et see statistika ju valetab, aga endal oli väga huvitav lugeda. Minu jaoks on huvitav see kognitiivne dissonants, millega inimesed jätkuvalt selliseid asju eitavad, ka siis, kui mõni oma pereliige juba surnud.

    ReplyDelete
  2. Selle kohta vist öeldakse, et neid ei paranda ka haud. Pimeda usu vastu võitlemine on kahjuks suht mõttetu üritus.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!