Sunday, April 25, 2021

rb6 ja segadus lainetusega

Rainbow Six Siege - Mõned näited sellest, millega tütar vabal ajal tegeleb :D

Ilmad on siin vahepeal ilusaks läinud ehkki tavapärasest jahedamad. Eile õnnestus ka tütar arvuti tagant jooksma meelitada, täna lippas omaette viiekildise ringi sel ajal kui mina tööl hommikuvahetuses ületunde tegin. No ei saa aru kuidas ma küll aastaid suutsin kell viis hommikul ärgata, enne kaheksat tööle sundimine on lausa inimõiguste rikkumine. Pidevalt kutsutakse kedagi asendama, ikka on nii palju inimesi puudu - kes tervislikel põhjustel, kes karantiinis, kes puhkusel, kes simuleerib, ... keegi muidugi ei kurda kuna tasustatud saame kahekordselt selle aja eest. Lisatundidel kohaleilmumine on vabatahtlik, samas raske loobuda kui topelt pappi või puhkepäevi pakutakse.

Ülemaailmselt võib nelja lainet eristada.
Esimesed kolm laineharja umbes 4 kuuse intervalliga.
Viimane võimsaim liigub tõusvas joones ka viienda kuu alates.

Sel ajal kui maailm on jõudnud neljandasse lainesse surfame meie Ontarios juba nädala jagu kolmanda harjal, uued nakatumised stabiilselt 4000 ringis päevas. Haiglates olukord hull ja ilmselt lähemal ajal paremaks ei lähe ka, võimsus piiri peal.  Provintsi peaminister hakanud kergelt paanitsema ja minu arust isegi üle reageerima. Nimelt nõuab teine Ottawalt terve riigi piiride sulgemist, tänase seisuga on küll vaid India ja Pakistani lennud kuuks ajaks keelatud välja arvatud vaktsiinide ja maskidega kaubalennud. India teatas, et kui tavalende ei luba võite ka vaktsiinist suu puhtaks pühkida. India olukord on tegelt õige segane, pole selge kas covid-tsunami taga on uus tüvi, inimeste suhtumine, populatsiooni haigestumise dünaamika või mõni muu veel arvesse võtmata tegur nagu Nature sellest kirjutab. Tõenäoliselt kombinatsioon kõigist, maailma jaoks on oluline milline põhjustest põhiline.

Samas on terviseametnike jutt ja riigi käitumine India duubelmutant viiruse teemal vastuoluline. Väidetakse, et India tüvi on alles "huvipakkuv" (variant of interest) mitte veel "muret tekitav" (variant of concern) - miks sellisel juhul lennukeeld??? Massimeediast India videokaardeid nähes jääb küll mulje, et olukord tõsine, samas muidugi raske hinnata kas uue tüve või riigi meditsiinisüsteemi suutmatuse tõttu.

Gran Regale ... de l'Estonie
Tänavapildis igatahes pole meil seoses uute "Püsi kodus" piiranguetga erilisi muutusi toimunud. Täna käisin suures hulgimüügi kaubamajas, väidetavat 25% täituvust ei märganud, uksel isegi ei kontrollitud sisenejate hulka. Samas on rahvast vähem kuna poed tohivad müüa vaid toidu ja esmatarbe kaupasid, muud osakonnad lindiga eraldatud ning suletud. Samast poest tõi mu noorusaja malevasõbranna Eestist pärit juustu - vat milline meeldiv üllatus!

Muudest karmimatest piirangutest on hakatud rakendama äride ja ettevõtete sulgemist 10'ks päevaks, kui viimase kahe nädala jooksul üle 5 uue nakatunu. Mõned on suletud provintsi käsul paarkümmend ise vabatahtlikult uksed kinni pannud. Esialgu polnud selle aja jooksul töötajatele palk tagatud, ehk siis sõltus firmast kas maksta või mitte. Erafirma muidugi tavaliselt ei saa endale lubada "mittetöiseid" kulusid, eriti praeguses olukorras. Nüüd on arutusel seaduseelnõu tagamaks palga provintsi kulul, kaua selle menetlemine aega võtab on iseasi.

31 aastase 2018 aasta olümpiavõitja intervjuu koroonast põdeja pilgu läbi

Vaktsineerimisest mul möödas 5 päeva, nädalake veel, et esimese doosi immuunsus saavutada. Hiljuti avaldatud lugu 31 aastasest Kanada olümpiavõitjast, kes koroona sai ja sellega ka haiglasse sattus kinnitab veenvalt vaktsineerimise vajalikkust. Ka hea tervise juures ning tippvormis noortel võib haigus ootamatult raske pöörde võtta ja seda väga äkitselt. Seda enam hea meel vaktsineeritud olla, pole ju minagi enam esimeses nooruses ehkki tervise ja vormi üle kurta ei saa. Järgnev uudislõik annab aimu mis meil toimub. 

2 comments:

  1. Loen ja meenutan su eelmisi postitust, kuidas Eestis kõike valesti tehti. Tundub, et Kanadagi ei saanud sulgemisest hoolimata hakkama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lihtsalt liiga leebed oldi ka Kanadas sulgemistega, aga tänu neile on siinne lainehari kordades madalam kui see Eestis oli. Mul kuri kahtlus, et momendil alanud leevendused võivad Eestile järgmise matsu panna just nii nagu siin juhtus.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!