Sunday, May 21, 2023

Mõõgad, Patrioodid, Pistrikud ja President

Pistrikud Ukraina värvides

Rindel jätkusid sel nädalal lahingud Bahmutis ja selle ümbruses, kus ukrainlased linnas viimaseid maju proovivad hoida (võimalik et juba lahkunud). Samal ajal likvideerivad nad nii põhja kui lõuna pool asuvaid tiibasid, mille abil vene pool üritas linna ümber haarata. Kui nii edasi läheb võib tekkida irooniliselt absurdne olukord, kus venelased Bahmuti lõplikult vallutades võetakse seal kotti. Isegi vene sõjavägi ei saa nii loll olla ... või saab🤔

Olulisemad sõjasündmused toimusid õige kaugel rindest. Esimeseks Kiievi ründamisel kasutatud ülihelikiirusel lendavate Kizhallide (Mõõkade) allalaskmine. Seni olid hüpersoonilised raketid ukrainlaste väitel ainsateks relvadeks, mille vastu neil rohtu polnud. Mõne nädala eest seati üles ameeriklaste Patriot õhutõrje patareid, mida venelased lollist peast katsetama kiirustasid. Kui üks Kinzhall alla lasti, peeti seda kas juhuslikuks vedamiseks või tehniliseks veaks. Järgmisel rünnakul kõigi kuue allalaskmine on aga karm fakt, mis muudab kõigi osapoolte positsiooni.

Kinzhall on nimelt Iskenderi kõrval põhiliseks taktikalise tuumarelva kandeplatvormiks. Ukraina suutis sisuliselt ühe õnnestunud õhutõrje operatsiooniga hävitada vene taktikalise tuumalöögi tõsiseltvõetavuse. Kui juba ukrainlased suudavad rakette alla lasta pole Kinzhallidel mingit võimalust NATO professionaalse õhutõrje vastu. Võib muidugi väita, et tänu võimsusele ei pruugi tuumalöök olla täppislöök, paraku oluliste sihtmärkide puhul on täpsus vajalik.

Kogu lugu varjutab paras infomüra: vene pool väidab kõigi tabamuste õnnestumist samas kui tõestust on leidnud allalastud raketi tükkidest tingitud ühe Patriot laskeseadeldise kerged vigastused. Kaudset kinnitust Ukraina versioonile lisab info kolme Kinzhalli peakonstruktori arreteerimisest mitte kangelase kuldtähega autasustamisest, mida võinuks sihtmärkide hävitamise puhul oodata. Pealegi oleks olnud edu korral loogiline rünnaku kordus, järgmistel lainetel Kizhalli ei kasutatud. Paras müsteerium kuidas võimalik Patrioti aastakümnete vanuse tehnoloogiaga ülihelikiirusel liikuva raketi mahavõtmine. Kindlasti mingid nüansid mida avalikkusega ei jagata, hea kui peale sõdagi teada saame.

Teine üllatav sündmus on loetud minutite jooksul kahe kopteri ja kahe lennuki allalaskmine vene territooriumi kohal. Video põhjal otsustades oli tegu kas maa peal baseeruva keskmaaõhutõrje raketi või lennukilt lastuga. Venelaste endi poolt allalaskmise versiooni tõesuse seab kahtluse alla jällekord - pole ju võimalik niiiii... ebakompetentne olla ... või on🤔 Kaldun siiski arvama, et tegu Patrioti katsetamisega mitte Ukraina lennukitelt USA õhk-õhk rakettide kasutamisega.

Kolmas otsus, mis lahinguväljal enne aasta lõppu ei hakka mõju avaldama, on F-16 Falconite (Pistrike) andmine Ukraina õhujõududele. Lühiajaliselt tegu pigem moraalse stiimuliga: antakse kõrgtehnoloogiat, Ukraina toetus saab olema pikaajaline, lääne panused Ukraina võidule liiga suured, et hiljem alt ära hüpata. Hävitajate puhul kujuneb ilmselt suurimaks probleemiks tehniline hooldus ja logistika. Mehhaanikute väljakoolitamine võib pilootide omast rohkemgi aega võtta. Lihtsaks lahenduseks oleks hooldus ja remont mõnes NATO riigis, mis nihkuks juba õige lähedale otsesele sõjalisele sekkumisele. Kokkuvõttes on muidugi F-16 pea igas mõttes parimaks lahenduseks võimalike lääne hävitajate hulgast.

Neljandaks Hiroshima G7 Ukrainat puudutav deklaratsioon kus ühemõtteliselt rõhutatakse, et rahuläbirääkimistest ei saa enne juttu olla kui vene sõjaväelased on lahkunud kogu rahvusvaheliselt tunnustatud Ukraina territooriumilt. Krimmi saatus on seega lõplikult otsustatud. Lisaks Ukraina ülesehitust ja julgeolekut ning vene tuumaähvardusi puudutavad punktid. Reparatsioonid ja sõjakurjategijate vastutusele võtmise detailid otsustatakse rahuläbirääkimistel või vene kapitulatsiooniakti lisades.

Suur vastupealetung pole ikka veel alanud. Üllatamise mõttes oleks sobivaim moment just nüüd kui Zelenski Jaapanis G7 kohtumisel, kahjuks pole ilmselt Ukraina veel valmis. Hiroshimast tuleb tõenäoliselt pühapäeval veel uudiseid, aga minu arust on märgilisem edukas Araabia visiit ja võimalik India toetus Ukraina rahuplaanile. Venemaa kaotas sel nädalal enamuse veel säilinud rahvusvahelise mõju riismetest.

Lõpuks ei saa mainimata jätta "The Atlanticu" artiklit: "It's not enough for Ukraine to win. Russia has to lose". Muidu kordub sama mis peale esimest maailmasõda kui kaotanud ja kibestunud Saksamaa üritas paarikümne aasta pärast revanshi võtta, sest nende imperialistlikku ideoloogiat ei hävitatud. Peale teist maailmasõda okupeeriti Saksamaa mõneks ajaks ja tehti põhjalik ajuloputus, et nad saaksid normaalsete riikide hulka tagasi pöörduda. Kahjuks ei näe sellist võimalust ka kõige optimistlikuma stsenaariumi korral. Seega tuleb nii NATO'l, Ukrainal kui Eestil peale sõja võitu kohe hakata panustama kaitsevõimekusele mitte jääda loorberidele puhkama. Venemaa võimalik lagunemine võib anda veidi hingamisruumi.

Sõja lõpu kuulutajaks saab olema praeguse Kremli bossi tembeldamine ameerika spiooniks ja kiire hukkamine. See oleks lihtsaim vastus vene rahva küsimusele, miks maailma teine armee endiselt vasallriigilt ja kahekümne teiselt armeelt armetult peksa sai. Korrektsuse huvides tuleb küll mainida, et Ukraina on viimase aasta jooksul tõusnud seitse kohta ehk 2022 aasta 22'lt kohalt tänaseks 15'le. Iseasi kui palju selline hindamine tegelikkuses väärt, venemaa seal endiselt teisel kohal napilt USA järgi, põhiliselt muidugi oma strateegilise tuumapotensiaali tõttu.

Lõpetuseks video kus aastal 2018 küsiti Zelenskilt: kus ta näeb ennast 5 aasta pärast ... mitte keegi ei oleks osanud tegelikkust ette kujutada. Mul on küll tunne, et saab mis saab aga Ukraina rahvas võlgneb talle tohutult tänu. Kes ja kas keegi teine oleks suutnud Ukrainat sellisel tasemel sõjas juhtida, mitte ei kujuta ette. Ajalugu siiski teevad ka ootamatult esilekerkivad eredad isiksused.

16 comments:

  1. Eesti suurim skandaal on sul kahe silma vahele jäänud?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma vist ei eksi kui pead Slava Ukrainit silmas ;)
      Mind paneb silmi pööritama, milleks Slava Ukraini võimalikest probleemidest üritatakse nii suurt uudist tekitada. Korruptsiooni on alati olnud ja sellest ei saa kunagi ükski riik ega organisatsioon täiesti vabaks. Ülemaailmsete abiorganisatsioonide puhul läheb tihti enamus rahast "organisatsiooniliste" vajaduste katteks, mitte ei jõua abivajajateni. Venemaa muidugi hõõrub käsi ja tema huvides on võimendada skandaali iga vahendiga. Meie ja maailma asi on sellest hoolimata Ukrainat igat võimalikku pidi toetada ka juhul kui osa vasakule läheb mis ei tähenda, et korruptsiooniga ei peaks võitlema. Paneme ikka prioriteedid paika, Ukraina võit on võrreldes mõndasada tuhandet hõlmava finantsskandaaliga veidi tähtsam või kuidas?

      Või äkki paistab küsimusest hoopis välja kibestumus mõne erakonna valimiskaotuses ;) Ka nende hulgas (Eesti200) on ka pahasid.

      Delete
    2. +1, ja enne kui pole inimest süüdi mõistetud, ei saa ka teda süüdlaseks pidada.

      Delete
  2. Konstruktorite arreteerimine on siiski varasem - kes eelmisel aastal, kes tänavu aprillis.
    https://news.yahoo.com/russia-detains-hypersonic-missile-engineers-171422543.html

    Lisan hiljutise anekdoodi:

    Zelenskõi inglise keele areng aastate lõikes:

    2021 - B1
    2022 - B2
    2023 - F16

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõsi jah, ilmselt pole seotud käesoleva läbikukkumisega aga paruoinaid on vaja leida, ehk mõni arreteerimine ootab ees😉

      Delete
  3. ja üks veidi pessimistlikum lõim sellest, et F-16 on paraku päris kapriisne lennuk (mõeldud startima puhastelt siledatelt lennuradadelt, muidu imeb endale igasugust jama sisse ja läheb katki), kesistes oludes on MiG etem:

    https://twitter.com/TJOSInt/status/1659757656997871619

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teine lõim sellest, et õhuülekaalu pole nendest loota, aga kombineeritult muude relvadega võib teatav kasu neist siiski olla:

      https://twitter.com/BrynnTannehill/status/1660261077026762753

      Delete
    2. Selge, et F-16 pole imerelv. Sõja hoobilt võitmiseks tegelt mingit imerelva polegi kui vene revolutsioon välja arvata. Võit võtab aega, on kaotusterohke (nii inimeste poolest Ukrainale kui majanduslikult läänele) aga ainus võimalus liberaalse maailmakorralduse püsima jäämiseks.

      Delete
  4. Aga nüüd on juba päev otsa hoopis põnevamad asjad toimnud "Bilhorodi rahvavabariigis". Ma ei tea, kui palju neid uudiseid teile jõuab. ERRis oli kah minimaalselt, nii et mul oli veider dissonants - mu twitteris suurt muust ei olnudki juttu ja uudisteportaalides jälle hea, kui üldse mainiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jõuab ikka, eile oli Feigini kanalil lausa vene vabastusarmee esindaja otse-eetris lubades peagi suuri sündmusi. Ma suurt sellele ei panustaks aga segadus enne vadturünnakut kulub ära!

      Delete
    2. twitter oli ukrainlaste keeleteritamist täis - kogu 2014. a ihtamnet, vojentorgist ostetud tankid, ja sõltumatute mässuliste jutt läks Venemaa enda vastu käiku.

      Täna oli näha mõningast kainenemist ja paljud ukrainlased väljendasid oma skeptitsismi ka nende vene üksuste vastu (eriti vene vabatahtlike korpuse vastu, kus on omajagu avalikke natse või muidu vene marurahvuslasi, kellest ei ole võimule tuleku korral teistel rahvastel midagi head loota; vene vabaduse leegion on paremast puust). ehk siis, et tore, et vene riigis segadust tekitavad, aga päris usaldada neid ei saa.

      Delete
  5. Huvitav podcast prantsuse diplomaadiga https://unherd.com/thepost/top-french-diplomat-the-western-moment-is-over/

    ReplyDelete
  6. F-16 on mõeldud Ukrainat toetama pikas plaanis mitte eeloleva vastürünnaku ajaks.
    https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3405091/pentagon-press-secretary-air-force-brig-gen-pat-ryder-holds-a-press-briefing/

    ReplyDelete
  7. Prigozhini intervjuu, mida ka ERR kajastas oli päris huvitav ja palju objektiivsem ning adelvaatsem kui vene ametlikud kanalid. Ta rääkis muideks kaotuse korral revolutsiooni võimalisest. Iseasi kumb kumba põhjustab.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!