Thursday, May 25, 2023

Oot - a - miks?


Tim Urbanit tutvustas mulle kõigepealt Lexi podcast, mis jättis sügava mulje. Nüüd laenutasin raamatukogust tema viimase raamatu "What's Our Problem? - Eneseabi Ühiskondadele"  audioversiooni. Veebilehelt saab raamatut tellida eri platvormidele nii audio kui E-raamatuna. Olen momendil kuulanud kaks tundi (kaksteist veel järgi) ja mulje nii võimas ning ajakohane, et esimeseks mõtteks oli kontrollida, ehk juba eesti keelde tõlgitud. Pole veel jõutud, pole ka imestada, sest välja antud 21 II 2023. Raamatut kuulates tuli nii palju tuttavat ette - probleemid, arusaamised ja mõtted, mida olen ise mõlgutanud või sõprade-tuttavate, kaasa, tütardega arutanud. Paljud vaatenurgad nii sarnased justkui minu peast võetud, ainult kenasti selgelt väljendatud ja süstematiseeritud. 

Kes vähegi tunneb huvi inimeste ja inimkonna ette kerkinud probleemide, ajaloo ja tuleviku vastu soovitan soojalt seda raamatut. Neile, kes mingil põhjusel ei saa (keeleoskus, hind, kättesaadavus, ...) aga huvi tunneb, pakun võimalust minu poolt jupikaupa avaldatava huvitavamate momentide lühitõlke näol. Eriti põnev oleks arutleda tema tõstatatud teemade üle. Kui ka kellelegi huvi ei paku, kirjutan kokkuvõtte endale, lihtsalt nii haarav.

Tim'il on ka igavesti põnev blog waitbutwhy, kus ta postitab harva aga see-eest sisukalt. Raamatu kujunemisloost tasuks ehk lugeda läbi "Minu viimase 6 aasta lühiajalugu", sealt saab ka audioraamatu juurde kuuluvaid illustratsioone vaadata.

Tim Urban otsustas 2016 aastal oma blogis kirjutada Ameerika ühiskonnas teravalt ja ootamatult üleskerkinud probleemidest üritades mõista põhjusi - MIKS? Algul arvas, et postitusele kulub paar nädalat, paraku kasvas see üle setsmepoolesaja leheküljeliseks raamatuks, mille kirjutamine võttis kuus aastat. Vastust otsis ta lihtsale küsimusele: "Mis meil viga on???"

Selle asemel et fokuseerida traditsioonilisele poliitilisele vaatevinklile vasak ja parempoolsest maailmavaatest kasutab ta vertikaalset: miks me (indiviidid ja grupid) mõtleme nii nagu me mõtleme. Raamat "Whats wrong with us" ongi vastuseks esitatud küsimusele.

Loodetavasti ikka hakkan nüüd järjest postitama, sundus kuklas kui juba avalikult lubatud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!