Monday, May 1, 2023

Ootavad ja loodavad

Üks paljudest vasturünnaku võimalikest plaanidest

Tsitaat "The Atlantic" ajakirja analüüsivast artiklist "Vasturünnak".

"Mitte ainult ukrainlased vaid ka ida ja lääne eurooplased, Kesk-Aasia, valgevenelased, Venetsueela, iraanlased ja paljud teised kelle diktatuurid toetuvad venemaale ootavad Ukraina vasturünnakut. Sel kevadel, suvel on Ukrainal võimalus muuta maailma geopoliitilist olukorda terveks järgmiseks põlvkonnaks. Samuti USA'l, kelle toetusest või piisava toetuse puudumisest vasturünnaku edu sõltub"

Võtmesõnaks on siin EDUKAS, sest niisama vasturünnakust ei piisa, see peab olema piisavalt edukas, andmaks lootust ja usku nii ukrainlastele endile kui nende toetajatele. Edu definitsioon on suht lihtne: suure maa-ala suhteliselt kiire ja väheste ukrainapoolsete ohvritega vabastamine, soovitavalt vene armee mastaapse lüüasaamise ja rindelolevate väeüksuste hävitamise või vangistamisega.

Suur, kiire ja vähesed ohvrid on muutujateks edu summa juures. Kui üks muutuja ootamatult suur võib veidi teiste juures järgi anda kuid mitte liiga palju. Kiirel ja väheste ohvritega vasturünnakul pole mõtet kui edu piirdub mõnesaja ruutkilomeetri tagasivõitmisega nagu pole ka mõtet kiirel suure maa-ala vabastamisel massiivsete kaotuste hinnaga. Suure ala tagasivõitmine väheste ohvritega mis venib järgmisse aastasse ähvardab "sõjaväsimusega" nii ukrainlaste kui toetajate puhul, USA valimiste mõjule ei taha mõeldagi.

Suur tähendab minimaalselt vene rinde läbimurret ja ukraina vägede Aasovi mere äärde jõudmist. Zaporozje ja Hersoni (Luganski?) oblastite vabastamist võiks lugeda kevadsuvise vasturünnaku eesmärkide täitmiseks. Piisavalt kiire tähendaks läbimurret vähemalt juuni lõpuks, eesmärkide täitmine oleks Zaporozje ja Hersoni (Luganski?) vabastamine augusti lõpuks. Vähesed ohvrid tähendab olukorda kus Ukraina ei kaota vasturünnaku käigus liiga palju materjali ega elavjõudu, mis võiks omakorda muuta Ukraina haavatavaks vene võimaliku uue rünnaku puhul. Numbreid pole siin võimalik pakkuda, sest sõltub palju suudab lääs lisaks olemasolevale veel tehnikat ning moona saata ja suured on Ukraina elavjõu reservid. Vene sõjaväe moraalse ja materiaalse kokkukukkumise korral (millesse mul kahjuks erilist usku pole) lõpeks sõda palju vähemate ohvritega mõlemalt poolt.

Väga harva esineb olukordi, kus ühe keskmise suurusega riigi tegevusest võib sõltuda maailma geopoliitiline olukord järgmiseks mitmekümneks aastaks. USA ja lääneliitlased laiemalt peaks meelde tuletama tarkusetera: 

"Issand, anna meile meelekindlust leppida asjadega, mida me ei saa muuta, julgust muuta asju, mida me muuta saame ja tarkust nende vahel vahet teha."

Lääne abist lähemate kuude jooksul (asi mida suudavad muuta) sõltub millises maailmas elame (kui üldse elame) järgmised mõnikümmend aastat. Nii et võtku end kokku ja andku Ukrainale kõik sõjaline ja majanduslik abi mida neil vaja ja rohkem.

Kui ei toida praegu enda (momendil Ukraina) sõjaväge siis toidad varsti vaenlase (vene) sõjaväge! (tasub ka Nursipalu ja Eesti sõjalise eelarve puhul meeles hoida😉)

6 comments:

  1. Kaunis vastik on kogu see vasturünnaku ootus ja üleskihutus (meedias, ma mõtlen). Kohati jääb mulje, nagu tegu oleks mingite näljamängude või gladiaatorite võitluse või kukepoksiga, st tülgastav meelelahutus, mitte ühe poole vabadusvõitlus. "Näääääh, pettumus, igav, pöial alla..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usutavasti sai enamus kodanikke peale paari esimest tundi aru, et tegu pole mitte põnevusfilmi või reality-show'ga vaid Ukraina võitlusega ellujäämise ning vaba maailma väärtuste nimel.

      Delete
  2. Ma käin aeg-ajalt Tom Cooperi sõjablogi lugemas ja tema arvab, et Ukraina 1) ei tohiks poliitsurve tõttu rünnata enne, kui on korralikult valmis, muidu kaotab asjatult oma jõude; 2) peaks oma sõjatööstuse käima saama (kasvõi Poola pinnal), sest Lääne tilgutamist oodates ei saagi korralikult valmis.

    https://xxtomcooperxx.substack.com/

    notsu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eriti just siin postituses:
      https://xxtomcooperxx.substack.com/p/ukraine-war-25-april-2023

      Delete
    2. Nõus mõlema punktiga. Usun, et erinevalt venest, kus sõjalisi otsuseid teevad poliitikud on Ukrainas otsustav hääl sõjaväelastel. Vasturünnakut ei panda paika mitte seoses ajalooliste kuupäevade vaid reaalsete oludega nagu valmisolek ja ilmastik.

      Delete
    3. samas näeb praegune paugutamine naftaterminalide jms kallal suht sarnane välja sellega, mis mullu enne vastupealetungi oli. Selline korralik eeltöö.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!