Tuesday, December 8, 2009

OECD – Pilk Tervisele

Täna avalikustati OECD ametlik statistika mitmete tervisega seotud näitajate kohta. Seal oli üht kui teist huvitavat, aga mulle jäi silma liiklusõnnetuste statistika. Meeldiva ootamatusena oleme väga lähedal OECD keskmisele oma 9.8 liikluses surnuga 100000 elaniku kohta. Selle numbri poolest vaid veidi kõrgemal Canadast (8.8) kuid palju paremad USA'ga (15.0) võrreldes. Tabelid on veidi segased aga arvan, et vasakpoolne on parempoolse ühtlustatud keskmine (loogiliselt ju ootaks, et parempoolse naised ja mehed liidetakse kokku). Parempoolses tabelis on andmed 2006 või viimase aasta kohta, Eesti andmed aastast 2008 (Maanteeamet). Seega ei tohiks olla suurt põhjust viriseda meie liikluse üle (noh tuleb tunnistada, et parematele jääme siiski rohkem kui poolega alla).

Teine huvipakkuv statistika oli alkoholi tarbimise kohta. Mina tavainimesena olen alati arvanud, et venelased on kõige kangemad kõrid, neile järgnevad islandlased ja iirlased, kellest omakorda meie koos põhjanaabritega kaugele maha ei jää. Tegelikkus paistab veidi teine olevat, esikohal on hoopiski Luxemburgi kodanikud 15.5 liitriga aastas üle 15 aastase isiku kohta, venelased
kohe teisel kohal 15 liitriga aga seda vist elaniku kohta (seega siis eeldatavasti ikka esikohal kui lapsed välja jätta). Iirlased on ootuspäraselt teisel kohal aga islandlased ja teised põhjamaad üllatuslikult hoopiski pisitarbijad selles tabelis. Eesti 11.9 liitriga esikümne lõpus, Soome jääb meist 10.5 liitriga veidi maha.Samas kes teab kuidas täpselt statistika tehtud (palju näiteks turistide tarbimine numbreid mõjutab).

Kellel huvi leiab sealt ka igasugu muud statistikat alates ebavõrdsusest hambaravi konsultatsioonide koha pealt kuni enesetappude tasemeni rahvastiku hulgas.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!