Tuesday, June 24, 2014

Topelt Jaanituli


Jaanipäeva hommikupoole vaatasin presidendi kõnet ja paraadi. Kõne oli tõepoolest asjalik, hea tunne, et president nimetab asju nende õigete nimedega ega poe poliitilise korrektsuse varju. Ennelõunal võtsime vanavanemad peale ja sõitsime suvilasse, et koos nendega pisike jaanituli korraldada. Roolis jälle vanem tüdruk, kes on viimastel päevadel õppinud õige sujuvalt käike vahetama ning osavalt sõitma. Liiklus polnudki eriti tihe, ilmselt enamus jaanitulelisi juba ammu kohal oma suvemajades.

Oksahunniku olime varakult kokku korjanud, kuid see viimase aja pidevate vihmadega suht niiskeks läinud. Sütituseks paar ajalehte ja kubu kuivi kuuseoksi, läks kõigele vaatamata vuhinal põlema. Olin pudeli shampat kaasa haaranud aga pidime enamuse isaga kahepeale ära rüüpama, tüdrukud katsusid keelega, vanaema võttis pisikese lonksu. Küpsetasime mõned viinerid lepaokste otsas ja tegime fotod. Ühe viineri jätsin metsloomadele jaanikingiks palgi otsale. Jaanitule ajastus oli väga hea, suvilas olles paistis isegi päikest aga tagasiteel sadas kohati päris tugevasti.

Mänguväljak suvilate juures
Lapsed meenutavad kui sai kaskede otsa ronitud
Linna tagasi, vanavanemad koju ja edasi lapsepõlve sõbra maakodusse. Tee peal saime paar sahmakat vihma, aga kohale jõudes oli sadu järgi jäänud. Õhtu jooksul tibutas paar korda, kuid nii vähe, et meiesuguseid pidulisi ei seganud. Kohal vanad tuttavad, lapsed eelnevalt näinud nii, et tutvustamise ja võõrastamise peale aega ei kulunud.

Teel lubab isegi päikest
Kogu see jaanitule kamp
Lasime hea maitsta traditsioonilisel jaanipäeva toidul ja joogil - grill-lihal, salatil ja õllel ning siis sauna. Sai päris korralikult leili visata, et talvine ja kevadine kõnts välja higistada ning järgmise aasta vastu valmistuda. Hüppasime ka kohalikku tiiki, mis karastavalt külm, eriti sellise ilmaga.

Pinginaabrid
"Öösel" läks selgeks ja külmaks
Hiljem jaanitule ääres läks jahedaks, pidin isegi sulejope selga ajama. Meie vanemad inimesed kobisime õige pea magama, kusagil ühe paiku. Lapsed jäid koos koeraga pimedasse sauna eesruumi tondijutte rääkima. Uni tuli kiirelt ja oli vaatamata valgele ööle uskumatult magus.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!