Saturday, July 25, 2020

Hea ajastus

Loen uudisi ja vaatan koroonagraafikuid, kõik vihjab sellele, et mu Eestireisu ajastus oli väga hea. WHO teatas uuest (järjekordsest) ülemaailmsest päevase nakatumise rekordist. Kanadas on vahepeal tugevalt langenud nakatumine uuesti tasapisi kuid kindlalt tõusma hakanud. Leedus kehtesatatavat piirangud peale hiljutist puhangut. Poolas suur uute juhtude tõus. Pikeneb riikide nimekiri, kust saabujad peavad Eestis karantiinis olema. Ka Eestis eneses on rohkem kui kuu nulli lähedal püsinud numbrid mitu järsku päevast hüpet teinud. Viimane uudis Tartust koroonahaige üleeestilisest gastrollimisest on juba õige hirmutav.

Eilne valitsuse koroona pressikonverents Kanadas rõhutas tõsiasja, et nüüd on enamus nakatunuid  alla 39 aasta vanused kusjuures kolmandik vajab haiglaravi. Ega see ometi vihja sarnasele trendile nagu juhtus 1918 või hoopis muteerumisele. Liiga vara otsustada, keegi ei tea veel. Ametlikult eelhindamisel 141 Vaktsiini kandidaati, erinevates katsetusstaadiumides 46, paraku vaatamata "paljulubavusele" pole ükski heaks kiidetud. Pole ka imestada, sest keskelt läbi kulub uue vaktsiini väljatöötamisele 10 aastat. Mingi enam-vähem toimiv loodetakse aastaga kokku keevitada aga teame kõik mis tähendab kiiruga ja rabistades ning ohutusreegleid eirates toodetud produkt - "it's calling for a disaster" nagu ameeriklased ütlevad. Muideks eelneva lingi all leiate huvitava lühikokkuvõtte vaktsiinide eri tüüpide kohta.

Kanada valitsuse suhtumine on sealjuures äärmiselt silmakirjalik. Ärihuvide ja poliitilise populaarsuse survel kiirustatakse kolmandasse etappi astuma ning restosid, baare, ööklubisid ja spordisaale täielikult avama. Reporter küsis: Miks sellega edasi minnakse nüüd kui nakatumine on uuesti kasvama hakanud. Eriti kummaline USA näite varal, kus selgelt näha otsene seos järsu haigestumise kasvu ja kooskäimiskohtade avamise vahel. Tervishoiu ametnikud hoidsid suu kinni, poliitikud ajasid niisama pläma. Küllap on riskianalüüsi käigus leitud, et tagasivalimise shansud suuremad kui lasta pandeemial rahumeeli edasi kesta, peaasi mitte piirata valijate õigust pidutsemisele.

1 comment:

  1. Mitte, et ma oraakli ametiks valmis oleks aga "tore" hiljem kinnitust leida oma vaatevinklile ;) https://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/who-hoiatas-euroopat-koroonaviiruse-teise-laine-eest-kutsudes-vajadusel-taas-rangemate-piirangute-suunas-liikuma?id=90554751

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!