Saturday, July 18, 2020

Täis peaga näomaskita roolis :P

Kui ma muidu olen enda arust vägagi liberaalsete vaadetega siis kõigele vaatamata pean õigeks teatavate piirangute olemasolu, eriti kui kodaniku tegevus võib potensiaalselt ümbritsevatele ohtlikuks osutuda. Lihtsaim näide on laksu all autoroolis olemine. Seni kui roolijoodik enda vigaseks või surnuks sõidab või paremal juhul massina mõlgib, keda kotib. Aga kui teistele ohtlik, tuleks panna puuri nagu metsloom, et kedagi ei hammustaks. Põhimõtteliselt võiks ju adrenaliini laksu himustajatele luua betoonpiiretega ringradadega teemapargi, kus müüakse igasugu meelemürke ja võimaldatakse ilma igasugu piiranguteta oma autoga kihutada. Välja enne ei lasta kui vereproov adekvaatseks tunnistab. Eelnevalt peab andma allkirja legaalsele vormile, mis kinnitab sajaprotsendilist omavastutust. Kindlustus loomulikult ei kehti, ei elu ega auto oma.

Aga miks ma sellest üldse kirjutan, tegelt on põhjuseks näomaskide kandmise üle käiv tuline arutelu. Ma ei hakka analüüsima maskide kasulikkust meditsiinilisest vaatevinklist, sest sel teemal on viimasel ajal avaldatud mitmeid vastakaid argumente. Nüüd siiski leitakse (tundub loogiline), et maskide kandmine vähendab igasuguste piisknakkuste levikut ja haigestumise võimalust. Nulliks ei vii ükski vahend, ka mitte biohazard ülikond, sest inimene on ekslik ja teeb tahtmatult liigutusi, mis ka perfektse tehnoloogia auti lööb.

USA presidendi avaldus keeldumast näomaske kohustuslikuks muutmast on kahtlaselt analoogiline purjuspäi juhtimisega. Isegi kui sa enda tervisest ei hooli või põed tõve nii lihtsalt läbi, et ei märkagi, kujutad ometigi ohtu riskigruppi kuuluvatele kaaskodanikele. Ei saa salata, ega minagi naudi maski kandmist, paraku piirkonnas kus nakatumise tase kõrge või see seadusega kohustuslik, kavatsen kanda ehkki tõenäoliselt ei kujuta koroona ei mulle ega naisele-lastele erilist ohtu.

Eestis pole see enam ja veel teema, sest tänu õigeaegsele ja kiirele reageerimisele, kodanike vastutustundele ja heale õnnele on momendil covid-19 levik minimaalne ning kontrolli all. Samas toob piiride avanemine kahtlemata kaasa uusi nakatumisi ja ka võimaliku teise laine, mida näeme ka Euroopas uuesti hoogu võtmas.

4 comments:

  1. Jah, meie siin naudime praegu täiesti normaalset elu. Kui kauaks seda rõõmu antakse, eks näis. Ja siis on ootel jälle maskid ja des vahendid ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pean jälle maski välja otsima kuna suundun peagi "reaalsesse maailma" ehk Ameerikamaale. Kõige kurioossem, et Eestist saabujana pannakse karantiini 🙄

      Delete
    2. Kas sa läbid mitut lennujaama? Kui jah,siis võid ehk sealt tax free "külakosti" kaasa viia. Aga muidu on absurdne, jah.

      Delete
    3. Tulin läbi Amsterdami, lähen ka. Holland momendil suht ohutu, samas rahvusvahelises lennujaamas rahvast igalt poolt🤔 Järeldus, et peab end seespidiselt kangema kraami kui õllega desinfitseerima😉

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!