Monday, November 6, 2023

Agenda47 - clear & present danger

Õhtul koertega jalutades nägin naabri aias skunksi,
 kõigile parem kui Trump temaga koha vahetaks😉

Pidasin Ukraina sõja tulemust sündmuseks, mis pikaks ajaks määrab maailma ajaloo suuna. Arvan ikka sama, kuid mis on kõige oluliseimaks sõja tulemust määravaks faktoriks? Tahame tunnistada või mitte, ilma kahtluseta on selleks USA roll. Euroopa toetus küll oluline kuid sõjalisest aspektist vaadatuna ebapiisav. Nagu demokraatliku riigi puhul kombeks määravad USA suhtumise ja tegevuse sealsed valimised. Tänapäeva infosõja tingimustes kipub aga suur eelis olema neil, kes oskavad osavamalt masse manipuleerida - igat masti populistid.

Seega julgen väita, et USA valimised otsustavad nii Ukraina sõja tulemuse kui ka omakorda sellest sõltuva maailma ajaloo arengu lähematel aastakümnetel. Mõni ime, et külmavärinad tulevad peale vaadates kel suurimad võimalused presidendiks saada. Äsjane spiikeri valimine andis aimu vabariiklaste meelsusest. Momendi kahest põhikandidaadist on Bidenil hulk puudusi lisaks vanusele ja otsustusvõimetusele kuid Trump tõotab ennenägematut katastroofi. Ameeriklased, võtke end kokku, leidke ometi normaalsed kandidaadid mõlemale parteile.

Bideni puhul Ukraina koha pealt ilmselt oodata vinduvat abi jätkumist, mitte küllaldast sõja kiirelt võidukalt lõpetamiseks. Trumpi agendast annab kõige paremini aimu tema programm Agenda47. Meid, Ukrainat, Euroopat ja ka laiemalt maailmakorraldust puudutavaks aspektiks on plaan NATO's osalemist piirata või hoopis lahkuda, Ukraina abi vähendada või lõpetada. See tooks kaasa sunnitud vaherahu sõjas, pettumuse lääne süsteemis. Vene kasutaks puhkemomenti uue rünnaku ettevalmistamiseks ja vigade parandamiseks. Hiina, Põhja-Korea, Iraan ning teised autoritaarsed riigid saaks julgust agressiivseks käitumiseks, seni on USA vari neid tagasi hoidnud. Ajaloost paralleele tuues: ärge unustage Münchenit ja kuhu Hitlerile järgi andmine välja viis.

Trumpi ametlik valitsemis (mitte valimis) programm: Agenda47. Esitan mõned huvitavamad punktid, mitte kogu agenda, mida võite soovi korral originaalallikast ise vaadata.

+ USA NATO's osalemise piiramine või välja astumine.

+ Ukraina sõja lõpetamine ja rahvusvahelise abi järsk piiramine.

+ Üleüldine impordimaks ameerika majanduse kaitseks.

+ Energiahindade alandamine läbi fossiilkütuste tootmise tõstmise.

+ Inflatsiooni ohjeldamine läbi energiahindade alandamise.

+ Immigratsiooni järsk piiramine ja immigrantide lastele automaatselt sünnipärase kodakondsuse andmise lõpetamine.

+ Kodutute küüditamine linnapiiridest välja telklinnakutesse kuni otsustatakse mis nendega edasi teha.

+ Nõue õpetajatele "patriootlike" väärtuste tunnistamisest.

+ Riigitöötajate partei lojaalsuspõhine teenistusse võtmine ja vabastamine.

+ Investeeringud lendavate autode loomisse🙄

+ Regulatsioonide ja reegliteta "Vabalinnade" ehitamine riigi maale.

Kokkuvõtvalt: protektsionistlik-populistlik agenda. Trump oskab vajutada nuppudele, mis ameeriklasi kõnetavad: bensuhind, regulatsioonid, immigratsioon, protektsionism, patriotism, ...  Osa punkte otseselt autoritaarsetele rezhiimidele omased (patriotismi ja lojaalsuse nõue) osa lihtsalt muigama panevad (lendautod ja vabalinnad).

Trumpi tsitaat märtsikuisest kõnest: "The greatest threat to Western civilization today is not Russia. It's probably, more than anything else, ourselves and some of the horrible, USA-hating people that represent us." Kostab nii tuttavalt nõukogulik rahvavaenlaste otsimine meie endi keskelt.

Kui natuke fantaasiavaldkonda suunduda võib vastikuim Trumpi valimisvõidule järgnev stsenaarium viia kolmanda maailmasõjani:

1. 2025 Ukraina-Vene sõjas vaherahu vene tingimustel kuna USA toetus väheneb või kaob.

2. Paar-kolm aastat kõigi poolte pingelist võidurelvastumist. Edukam ja intensiivsem autoritaarsete režiimide puhul, kus elatustaseme langusest tingitud inimeste protestide pärast ei pea muretsema.

3. 2028-2029 Vene, Hiina, Põhja-Korea, Iraani, ... koordineeritud rünnakud eri sihtmärkide vastu, suuremahulisuse tõttu ei suuda USA ega poliitiliselt killustatud NATO efektiivselt vastata. Vene sihtmärk Ukraina ja võibolla ka mõni nõrgem NATO liitlane, Hiinal Taiwan, Põhja-Koreal Lõuna-Korea, Iraanil koos mõne teise Lähis-Ida riigiga (Süüria, Iraak, ...) Iisrael, võimalik et liitub teisigi avantüriste, kes proovivad sogases vees rasvast kala püüda - KOLMAS MAAILMASÕDA.

USA seatakse raske valiku ette, millise liitlase kaitseks või kas üldse sõtta astuda. Võib juhtuda, et nagu eelmise kahe suursõja puhul üritavad Ameeriklased üldse kõrvale hoida ja annavad diktaatoritele vabad käed, mis toob paratamatult kaasa nii liberaalse demokraatia kui Ameerika maailmavõimu hääbumise - saabub vene ja hiina kauaoodatud niinimetatud "multipolaarne" maailm, kus suurvõimud otsustavad omavahel maailma asju väiksematega konsulteerimata. Seaduslikkuse ja korra asemel hakkab valitsema toores jõud. Ei vene ega USA mõista, et tegelikult rajab selline korraldus tee Hiina absoluutsele ülemvõimule, kes juba praegu USA'ga samal tasemel kuid venest 10x tugevam.

Jääb vaid loota "õnnetule" juhusele, sest kui arvamusküsitlusi uskuda ei saa ameerika valijate arukusele loota.

P.S. Lexil oli aasta tagasi päris huvitav podcast #335 USA presidentide (Bush, Obama, Trump) välispoliitika nõuniku Fiona Hilliga, teemaks nii Trump kui Putin.

P.P.S. Terrase intervjuud, kus ta sarnaseid mõtteid väljendas, nägin alles peale enda postituse kirjutamist.

8 comments:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=zKQfxi8V5FA ?!

    ReplyDelete
  2. Britid arutavad ideoloogilise peataoleku üle USAs https://youtu.be/Uj8hVbwnjDI?si=8Q4Bm8aTXfkskly1

    ReplyDelete
  3. Kes hetkel relvastuse osas top 3 tootjad on? Ma pole kursis. Olen kogu aeg arvanud, et USAle on sõjas olemine ja relvastumine majanduslikult kasulik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poliitilistes otsustes ei loe tingimata see, mis on riigile kasulik, rohkem loeb, mis on kasulik valimistulemustele, ja valijad ei pruugi liiga pikki seletusi hinnata - aga pika perspektiivi kasu nõuab pikemaid seletusi.

      notsu

      Delete
    2. Jah, see läheb mul alati meelest!

      Delete
  4. Mõõk on alati kahe teraga:)

    Toore jõu poliitika osutub hävitavaks eelkõige vanainimestele nagu Putin, Trump ja Pee Pingping:)

    Kõik need "võimsad juhid" eksisteerivad praegu üksnes tänu lääne liberaalsusele.

    Tagasiminek füüsilise jõu kasutamise aega tähendab, et kogu maailm muutub jälle lääneriikide kolooniaks.

    Sest nagu üks hiinlane kaebles – valge rass on kõige vägivaldsem.

    ReplyDelete
  5. Kas Nikki Haley ei ole sinu arvates normaalne kandidaat?

    Kunagi ÜROs ta rääkis väga konkreetselt. Ja praegu ütleb, et USA käitub maailmas liiga pehmelt ja lõpetame juba pättide hellitamise! 😀

    ReplyDelete
  6. Muideks tema tõesti on kandidaat, kes mulle kõige rohkem meeldib kõigist, nii vabariiklaste kui demokraatide hulgast. Paraku ei paista ameeriklased ise temast palju pidavat, viimane populaarsus vabariiklaste hulgas 8.7% võrreldes Trumpi 54%'ga.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!