Saturday, November 18, 2023

Luupainaja, ehk miks tasub lastele hea vanem olla ...

Sest lapsed valivad su vanadekodu😉

Kel kalduvusi ärevushäiretele soovitan tõsiselt kaaluda kas edasi lugeda kuna järgnev teema on põhjustanud ka minul, tuntud "külmkõht pohhuistil" mõningaid rikutud unega öid, kui muremõtted kippusid peas keerlema minema. Põhjuseks esiteks asjaolu, et puudutab momendil lähedast ja teiseks möödapääsmatu fakt, et ootab ees tulevikus ka mind nagu kõiki, kellele armuline saatus ei paku kiiret ja äkilist lõppmängu. Nüüdseks olen leppinud, kohanenud ja lahenduse leidnud, kuid annan aru, et paljudel see nii lihtsalt ei lähe. Ei teagi kas probleem või lahendus kui pole selge kas homme tähendab täna või ikka homset.

Hooldereformist tuleb juttu, kes veel ära arvanud pole. Eile lugesin Päevalehe artiklit "Hooldekodude hinnaralli jätkub". Täna lisaks Päevalehe juhtkiri mis süüdistab riigi raha ärimeestele ümberkantimises. Fakti, et kahe tuntud hooldekoduketi omanikud reformi liikmed ei maksa ületähtsustada. Esimese hooga tunne, et hooldereformiga läks nagu tavaliselt venelastel: "Tahtsime parimat aga läks nii nagu ikka". Ehk siis igati üllas eesmärk oli pensioni eest vanuritele tagada koht viisakas hooldekodus, kusjuures hinnavahe katavad riik ja kohalik omavalitsus. 

Kahjuks unustati ära turumajandussüsteemis asumine: eraettevõtete primaarne eesmärk on kasumit maksimaliseerida. Viisakatest hooldekodudest absoluutne enamus kui mitte viimane kui üks eraettevõtted, kes töötavad klassikalise skeemi järgi: hind sõltub nõudluse ja pakkumise vahekorrast mitte kuludest. Eraettevõtted ei ole heategevusasutused, ei Eestis ega kusagil mujal. Hooldekodude kohtade arv on järjest defitsiitsemaks läinud, trend sai muidugi hoogu juurde hooldereformiga kui suur hulk kodanikke avastas, et tänu riigitoetusele on neil nüüd võimalik oma vanad sugulased hooldekodusse panna.

Nõudlus kasvas hüppeliselt, pakkumist tuli juurde minimaalselt, hunnik riigi raha suunati hooldekodudesse - absoluutselt loomulik tulemus hooldekodu koha hinnatõus. Kui vaadata tuntumate erahooldekodude (Pihlakodu, Südamekodu, Benita) ja isegi Tallinna linnale kuuluva Iru hinnaskaalat kujunes tulemuseks olukord, kus vaid väga heal majanduslikul järjel inimesed saavad endale lubada kohta viisakas kohas. Suur hulk vanurite lapsi on ise kohe-kohe pensi-ikka jõudmas või juba penskarid. Artiklis on välja toodud Pihlakodu hinnad 1970-2570 euri kuus kahe või ühekohalise toa eest. Teised eriti ei erine, isegi Irus hind juba 1700 ja olles koha peal käinud julgen kinnitada, et ehkki asutus ei ole iseenesest halb siis erakodudega pole võrreldav.

Mis mind ärritab on hooldajate palgatase: 6.5 - 7.5 euri tunnis ju täielik näljapajuk eriti kui võtta arvesse, hooldatavate hulk (2 hooldajat teenindavad 30 hooldealust). Hooldaja kuupalk veits üle tuhande euri samas kui 15 hooldatavat maksavad üle 30000 euri kuus. Ma saan aru, et on palju muid kulusid aga hooldajate euro või paarise palgatõusuga hooldekoha hinna kasvu põhjendamine on küll räige valetamine. Samuti jääb arusaamatuks miks on plaanis erineva hooldevajadusega patsientidele kõigile üks hind kehtestada - ups, unustasin ära ise varem mainitud tõsiasja, et hind ei sõltu kuludest😜

Kas on lahendus, muidugi, alati on, aga kas ka poliitiliselt vastuvõetav - vat selles julgen kahelda. Ükski partei ei julgeks realistlikult töötava variandiga välja tulla. Lahenduseks on riigi poolt viisakate hooldekodude pakkumine, see aga eeldab meeletult raha, mis saab jätkusuutlikult tulla vaid läbi olulise maksutõusu. Paraku tahavad kõik palju raha saada: õpetajad, päästeametnikud, politsei, sõjavägi, koolid, lasteaiad, infrastruktuur, vanurid ... realistlikult vaadates kõigile lihtsalt ei jagu isegi kui tõsta järsult makse või võtta ropult laenu. Mõlemad meetodid oleks aga piduriks majandusele, kust need maksud tulevad - kinnine ring. Sarnane probleem igal pool maailmas, Kanadas hullemgi. Olen kuulnud, et Põhjala heaoluriikides tasemel riiklikud vanadekodud. Kas vastab tõele ei tea, äkki keegi lugejaist oskab valgustada. Samas muidugi ei saa loota, et Eesti riik jaksaks samal tasemel teenust pakkuda.

Turumajanduse olukorras peaks äärmiselt kasumliku ettevõtluse puhul tekkima uusi pakkujaid nagu seeni peale vihma. Mingi lootus ongi hooldekodude pakkumise suurenemises, mis loodetavasti tooks tasapisi hinnataseme talutavuse piirile. Isa mul korralikus kohas ja õnneks olen võimeline seda ka kinni maksma aga 1000-2000 euri kuus lisaväljaminekut inimese kohta käib ilmselt enamusele Eesti leibkondadest üle jõu. Seega on oodata, et hooldekodu kohtade defitsiit kaob suht kiiresti: kas niipea kui hinnad nii kõrgele jõuavad, et potensiaalsed kliendid või nende omaksed seda enam maksta ei jaksa või turule tuleb uusi ja efektiivsemaid ettevõtteid, mis hinnataseme alla tõmbavad.

Fantaasia valdkonda kaldudes pakuks välja vanuritel, kel veel nupp nokib ja nende omastel moodustada mõjukas lobigrupp, mis hakkaks parteidele pinda käima. Vanemad inimesed on teatavasti aktiivsed valijad, nii mõnelegi parteile võib tunduda magus suutäis populaarsuse tõstmiseks selle teemaga tõsiselt tegeleda. Heaks sihtmärgiks võiks olla jõudsal tõusutrendil Isamaa😉 Teine võimalus oleks hakata hoolduskooperatiive-aktsiaseltse moodustama, iga osanik on ka omanik. Laenuhoiu ühistute näol on eeskuju olemas. Eestis peaks olema piisavalt igat sorti hooneid, vanu koolimaju, kultuurimaju, mõisasid, mida võimalik riigi toetusel hooldekoduks ümber kõpitseda. Kui hooldajaile natukenegi viisakamat palka pakkuda, ei tohiks ka tööjõud probleemiks olla. Ainsateks kaikaid kodaraisse pildujateks oleksid ilmselt igasugu regulatsioonide täitmist nõudvad bürokraadid - riiklikud ametkonnad. Muidugi poleks ka erahooldekodud rõõmsad konkurentsi üle.

OK, saan aru, et eelnev on ulme ja ilmselt ei leiduks ei eestvedajaid ega julgeid kaasaminejaid. Seega jääb vaid üle veel kord kinnitada, mida olen paljudele üritanud seletada nii siin kui sealpool Atlandit: loota tasub vaid iseendale. Riigi ja töökoha pensionid ja toetused on toredad asjad, aga neist ei jagu kaugeltki ja nende peale ei saa kindel olla - inflatsioonid, katastroofid, poliitikud, ... võivad momendiga vaiba alt tõmmata. Kui tahad rahulikku suht kindlustatud vanaduspõlve pead selleks ise varud koguma ja võimalikult kindlalt laiali paigutama. Raha ja investeerimine võivad igavad teemad tunduda kuid hiljem eakana patsutad endale õlale kui oled valmistunud. Muidugi mõistuse piires, sest kõige vastu ei saa kunagi end kindlustada ja lõppude lõpuks peab ka elu nautima seni kui selleks jaksu. 

Alternatiiviks on hoobilt kõrvad pea alla panna, kuid sellele õnnele ei saa lootma jääda. Mu arust on kõige vastikum situatsioon terve mõistuse juures viimased eluaastad kusagil voodis vedeledes vireleda. Kui mälu läinud ja katus sõitnud pole ehk nii hull, sest ise suurt enam ei jaga mis toimumas. Paraku on kahtlemata kõrvaltvaatajana pilt teistsugune kui ise kõige keskel olla. Õndsad on lihtsameelsed ja muretud - veel paar aastat tagasi ei mõelnud kordagi selle teema peale.

Mis arvamused teil hoolfdereformi koha pealt on, kuidas võiks välja näha parim lahendus nii et hundid söönud ja lambad terved? Või polegi sellist lahendust olemas ja igaüks peab seisma enda eest nagu seni. Kõige provotseerivam küsimus: Olete mõelnud välja lahenduse enda jaoks või eelistate sellele mõtlemist vältida?

Kõik me, nii kuningad kui kerjused jõuame lõpuks samasse punkti - teadvus hajub kõiksusse ja keha moodustanud aatomid lähevad lõputu ringluse korras taaskasutusse. Iga põlvkonnaga lahjenev "igavene" elu on geenidel meie järglastes, mitte teadvusel kui just ei õpita teadvust mälupanka üles laadima. Egas elusolendid ilmaasjata ole valmis oma elu hinnaga järglasi kaitsma. Tähtis on teekond, kui palju seda nautida oskame raiskamata endale kingitud aega mõttetule rabelemisele, kisklemisele või põdemisele!  

Lõpuks vabandan kui rikkusin päeva neil, kes lõpuni lugesid.

19 comments:

  1. Tegelen hetkel onunaise hooldusküsimustega ja imestan, et miks riik (kohalik omavalitsus) küll ei toeta koduhooldust, mis on vanemaealisele inimesele mugavam kui võõrasse keskkonda kolimine? Hetkel maksab 1 tund koduhooldust ca 15-25 eurot (millest hooldaja saab siis kätte 8-10 eurot). Nädalavahetusel on kallim. Tegin arvutused (reaalse kulunäite põhjal): minimaalselt vajalik 49 tundi hooldust kuus (poes käimine, hügieen, seltsiks olemine, söögi tegemine), st iga päevane hooldus: ca 735 eurot kuus. Keskmine pension on 700 eurot. KOV on aga kehtestanud reegli, et ühes kuus üle 16 tunni koduhooldust ei hüvitata (summa hüvituseks hetkel siis 15 eurot x 16 tundi = 240 eurot). KOV peab teenust kalliks ja uuest aastast tuleb odavam teenuse pakkuja (kahtlen, kas see on ka kvaliteetne).
    Tegemist on üksiku inimesega, kellel lähisugulased puuduvad, kes ei soovi minna hooldekodusse, sest tal ei jagu selle tasumiseks vahendeid (pension + KOV toetus).
    Hooldereform peaks kaasa tooma pigem konkurentsi, kuid kahjuks piirkondades, kus on selleks suurim vajadus - ei jätku nö mahajäetud hooneid - ja enamus sellistest hoonetest tuleks nii või teisiti maha tõmmata, sest hooldekodudeks ei sobi ja on amortiseerunud. Niikaua kuni KOV/riik ei mõtle vanusesõbarliku ühiskonnas suunas, ei toimu ka muutust. See algab kasvõi sellest, et vanematel inimestel on võimalik soetada elupind alumistele korrustele. Uskumatu kui paljud vanemaealised elavad ilma liftita majades 4-5 korrusel!!! ja ei pääse seetõttu oma elukohtadest liikuma, et igapäevased toimetusi teha.
    KOV võiksid pakkuda oma hooldekande teenust, mis on samaväärne eraettevõtja poolt pakutavaga. Paraku eeldab see mõtlemisvõimet ja inimest, kes projekti veaks. Samamoodi planeeringute kehtestamisel, mitte arvestada ainult lasteaedadega vaid ka vanematele inimestele mõeldud elukohtadega. KOV, kus elan, seisab 30 aastas pärast silmitsi suure probleemiga, kus neil on ootamatult palju eakaid (hetkel sellele ei mõelda, sest rahvastik on selles piirkonnas pigem nooremaealised), kuid "õnneks" jääb hulk lasteaedu üle, mida saab siis hoolekandeasutusteks kujundada.
    Lõpetuseks, otsustasime sõpradega, et kui meil saabub aeg - siis asume elama kommuunis, tellime endale hooldusteenuse - oleme juba praegu oma elamised kujundanud selliselt, et pääseme ka liikumispuude korral liikuma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koduhooldust tasuks ka minu arust igati toetada, sest kokkuvõttes on ju igatepidi nii hooldusteenuse pakkujale kui kliendile odavam. Isegi siis kui keegi sugulane elab samas kohas peaks sõltuvalt olukorrast paar kolm tundi päevas spetsialist abi pakkuma.

      Kommuun, kooperatiiv või ühistu, pole vahet kuidas kutsutakse, aga kostab huvitav lahendus. Põhiprobleemiks ilmselt kujuneks igatsorti omavahelised vaidlused. Põhikirjas peaks olulised punktid eelnevalt fikseeritama.

      Delete
    2. Meil on sõpruskond, seega kui 30 aasta jooksul ei ole tekkinud vaidlusi (eriarvamusi on ikka, sest igaühel on õigus avaldada oma arvamust), siis loodan, et ei teki ka edaspidi. Seltsis on segasem ja kui kohe alguses on kokkulepitud põhimõtted, peaks hakkama saama. Eks elu näitab, kuid tõenäoliselt ei päästa ka paberil kokkulepitud põhimõtted, jamade eest. Seepärast on mõistlik hoolega valida, kellega koos kommuunis osaleda :)

      Delete
  2. Liftiga kortermajad ühiste sotsiaalruumidega, kuhu vanur saab korteri soetada ja siis seal käib hooldaja päevase ringi ning on "valvur" majas. Põhimõtteliselt nagu koduhooldus ja hästi natuke hooldekodu elemente. Hooldekodud peaks ikka olema neile, kes üldse ise hakkama ei saa. Soomes näiteks on "meelsus", et eluajal ostetud eluase müüakse maha ja selle eest siis ostetakse kas eelkirjaldatud vanurimaja korter või makstakse kohta hooldekodus. Täitsa mõistlik minu arvates.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Torontos on eestlastel selline eraviisiline asutus - Ehatare. Kanada riiklike tase allpool arvestust, erahooldekodud überkallid nagu ka koduhooldus.

      Delete
  3. Loen ka CB saagat ja "palvetan" iga päev, et see minust mööda läheks. Vanemad on majanduslikult ok, aga 2*2000 käiks ka neile üle jõu.
    Eesti puhul tuleb valemisse lisada veel üks muutuja - tööjõu puudus. Palk võib olla kõrge, aga inimesi pole ja migrante me ei taha.
    Meie lahendus on sama, mis täna kaubanduses ja teeninduses. Lahendused, kus inimese tööjõudu pole ( niipalju) vaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedasorti tööjõu puudus kummitab ka heaoluriikides. Jaapanis üritatakse robotite peale üle minna.

      Delete
    2. Aga milleks töötada kui abirahasid lahkelt antakse https://objektiiv.ee/80-protsenti-ukrainast-saksamaale-saabunud-pogenikest-ei-ole-senini-toole-asunud/

      Delete
    3. Esiteks on allika nimi "objektiiv" täielikus vastuolus sõna tähendusega!
      Teiseks ei saa ma aru mis eesmärgil jagad vene propagandat?

      Delete
    4. Der Spiegel ka vene propaganda ? Mis ajast?

      Delete
  4. Miks indigoaalane arvab, et migrandid hakkavad vanurite pepusid kasima? UKs on sel aastal ligikaudu miljon susserändajat, aga hooldekodudes on enduselr terav tööjõu puudus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks hooldekodu töötaja kohaga sama asi nagu iga tööga, mida kohalik ei taha teha. Esialgu võib immigrant isegi aidata aga niipea kui leiab parema töö laseb jalga. Pikas plaanis ei saa immigratsioonile loota.

      Delete
  5. mõtlen sellele riikliku teenuse ideele ja tglt ei saa aru, miks oleks riigil kallim ise otse teenust osutada, selle asemel, et turuhinna ja pensioni vahe kinni maksta (olukorras, kus selline teguviis ise turuhinda kasvatab).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riigifirmadega kaasneb alati paratamatu ebaefektiivsus ja seda igas riigis iga ühiskonnakorra juures. Sots riigid on erakordselt ebaefektiivsed ja vaesed, sest neil absoluutne enamus ettevõtteid riigi ehk kõigi ehk mitte kellegi omad. Riigile peaks jääma seadustega reguleerimine nii, et eraettevõttel efektiivselt tegutsedes mitte liiga vähe ega liiga palju kasumit. Kuidas seda teha, ei tea :P

      Delete
    2. ebaefektiivsus käib kõigi suuremate firmadega.

      Aga on näiteid institutsioonidest, mis töötavad üldiselt paremini seal, kus on riigistatud. Raudtee, tervishoid, pensionikindlustus nt.

      notsu

      Delete
    3. ja noh, eraettevõtete puhul ongi meil kui riigil probleemiks see, mida eraettevõtja peab efektiivsuseks (võimalikult suur kasum võimalikult vähe vanurite peale kulutades), aga mis ei tule kliendile kasuks.

      riigi kui halduri eelis olekski see, et poleks kohustust kasumit teenida, vaid leida mingi optimum hinna ja kvaliteedi vahelises suhtes.

      Delete
    4. Hooldekodu koha pealt on Kanadas riiklikud väga nadis seisus. Kindlasti on võimalik kõike paremini teha aga normaalses olukorras lähevad paremad töötajad (nii juhtkond kui personal) sinna kus rohkem makstakse ehk eraasutustesse.

      Delete
    5. Eestis makstakse hooldajatele halvasti nii siin kui seal, tundub.

      Morgie jutust paistab, et kõige normaalsem on hooldaja olla hoopis TÜ kliinikumis.

      Delete
  6. "mingi optimum hinna ja kvaliteedi vahelises suhtes" - braavo!
    see ongi universaalne muukraud probleemsete "uste" avamiseks ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!