Saturday, November 18, 2023

Kull või haugas?

Täna tööl ületunde tehes järve ääres jalutades jäi pirakas oksa peal puhkav linnuke silma. Noka, küüniste ja kogukuse põhjal otsustades tegu röövlinnuga, kes võiks meie väiksema kutsiku möödaminnes(lennates) kaasa krabada. Märkasin teda seetõttu, et mitu inimest vahtisid pingsalt pea kuklas puu ladva poole, üks suure objektiiviga plõksis pildistada. Modell ise vaatas tuimalt puu all askeldavaid tüüpe ega teinud teist nägugi. Natuke ootasin lootuses, et tõuseb lendu ja saan veelgi ägedamaid fotosid või isegi video lõigu aga kogu liikumine mida kull pakkus oli aeg-ajalt mööduvaid tervisejooksjaid jälgides pea pööramine. Ehkki ilm ilus hakkas paigal seistes jahedaks minema, võtsin viimase foto ja sammusin tagasi tööle.

Eile sain vist rekordilise kiirusega kuu sada jooksukilti täis. Igaks juhuks norm veits varem kirjas, sest tuleb pisike paus võtta. Praegu ei ütle miks, küll loete kui õige aeg. Näis kas see kuu ratta selga jõuangi, süsta panin juba garaazhi, ilmad vee peal lõbutsemiseks liiga jahedad. Eile lõikasin maja ees kuusel tipu maha: kaasa tahtis kaunistusi tuppa ja puu kipub kirssi varjutama hakkama kui lasta teisel kõrgusse kasvada. Viigipuu pean see nädalavahetus talve vastu ära pakkima.

8 comments:

  1. guugeldasin huvi pärast viude pilte ja punasaba-viu tundus päris sarnane:

    <a href="https://tucsonaudubon.org/bird_profile/red-tailed-hawk/>https://tucsonaudubon.org/bird_profile/red-tailed-hawk/</a>

    Ta olevat ka Põhja-Ameerika kõige levinum röövlind, nii et tõenäosus räägib kah selle kasuks.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Põnev, tänud harimast, tundub väga sarnane. Sihukest sõna nagu viu polnud kaua kuulnud, meelest läinudki. Ma arvasin alati, et hawk tõlgitakse haugas. Huvitav miks punasaba, sest ei minu eksemplaril ega veebilingil miskit punast silma ei hakka. Äkki "talvesuled" hallikamad, aga ma ei tea kas lindudel ka kombeks aastaaegadega seoses sulevärvi vahetada, pole nagu kunagi kuulnud kevadidest sulgimisest :D

      Delete
    2. a äkki on siis mingi sugulane. Uurisin neid punasaba pilte, punane saba peaks paistma nii altpoolt kui ka pealtpoolt (see on küll selline pruunikas lehmapunane, mitte nagu leevikesel).

      Delete
    3. samas osal piltidel ei olnud samuti eriti punane. vbla emased on kahvatumad?

      Delete
    4. etsy leheküljel oli näha (müügiks pakutav) värvitahvel ameerika haugastest ja viudest, aga igaüks ise asendis, nii on raske võrrelda.

      https://www.etsy.com/listing/560877260/hawks-of-north-america

      Delete
    5. muidu tuli mul pähe, et järsku on ka noorlind kahvatuma välimusega. Vähemalt kajakatel on noored sellised hatused ja hallikad, kuigi ise sama suured nagu täiskasvanud.

      Delete
    6. Nojah, võimalusi miks punasaba saba punane ei paista on arvukalt. Isaste ja emaste välimusevahe lindudel õige suur, siinseist ehk parim näide cardinal: isane tõepoolest uhke punane ja särav, emane pisike rohekashall hiireke :D

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!