Monday, November 20, 2023

Uudised ja videod

Õuna-jõhvika hõrgutis
Ritsik just kurtis, et ei tea millest kirjutada. Minu jaoks (meil muidugi erinevad huvid ka) tuli nädalavahetusel õige mitu põrutavat uudist, ei oska valida millisest kirjutada. Aga kõige tähtsam, et kaasa valmistab endiselt ülimaitsvat söögipoolist. Pühapäeval sai nautida üle aegade üht parimat kooki õunte ja süstaretkelt kaasatoodud omakorjatud jõhvikatega. Magusa ja hapu balanss suurepärane, naises peidab ennast sihuke toidualane talent, mida võib harva kohata. Kuna poolpenskarina tal ajaga enam liiga kitsas pole siis hakkas toidutegemisest videosid kokku panema - minu arust jube hästi, ega ma muidugi muud moodi võiks kirjutada kui soov edaspidigi hõrgutiste testijaks olla😉 Aga vaadake ise tema youtube kanalilt EneTimmusk kui huvi on. Kui juba linkide jagamiseks läks siis tütre ronimis ja mänguvideod on Mariberri kanalil, äkki olen varem jaganud, tühja kah, kordamine on tarkuse ema😜 Mul endal kah youtubes TomTimm all mõned videod kuid viimasel ajal pole viitsinud sellega tegeleda. No tähendab videolõike (shorts) on aastaid ja aastaid aga filmi pole viitsinud kokku panna.

Järgneb 3 minu vaatevinklist tähtsamat uudist:

1. Starship lendas kosmosesse ja mõned minutid hiljem õhku ehkki poliitiliselt korrektselt nimetati seda "Rapid unscheduled disassembly" - äkiline planeerimata lahtivõtmine😏 Asjaosalised eesotsas Eloniga nimetasid lendu enneolematult õnnestunuks. Nojah, lendas kauem ja kõrgemale kui esimene katsetus, paraku läks Elonile 34 miljardit maksma. Huvitav kaua tüüp saab nii kuluka hobiga tegeleda enne kui finantseerijad mõistavad, et nende raha kulutatakse ektsentrikust tuulepea ilutulestikule.

2. POMMUUDIS Tehisaru üks eestvedajatest OpenAI Altman lasti reedel ootamatult lahti ja võeti esmaspäeval OpenAI suurima investori Microsofti poolt tööle. Keegi ei taha rääkida, mis selle draama taga oli, ametlik versioon: "Altman kaotas juhtkonna usalduse" on äärmiselt laialivalguv ja võib tähendada mida iganes. Konspiratsiooniteoreetikud on tulnud välja sadade versioonidega. Minu personaalne arvamus, et on jõutud mingi olulise läbimurde (AGI äkki???) lävele ning tekkis konflikt kuidas edasi minna. Altman ise tegi peale Microsofti tehisintellekti uurimisrühma juhiks nimetamist lühikese avalduse: "Missioon jätkub". Mis iganes, aga tehisintellekti rindel on väga põnevaks ja palavaks läinud - hoidke piip ja prillid!

Ott see aasta pildilt väljas
3. Rallist rääkides pakkus aasta viimane Jaapani WRC etapp suht vähe põnevust, nii tootjate kui sõitjate tiitlid juba võidetud enne seda. Järgmiste kohtade nimel veidi pingutati aga mitte eriti, olid ka mõned lollid vead ja avariid kuid mitte miskit tõsiselt ägedat. Evans võitis kindlalt ja tuli üldkokkuvõttes teiseks. Tänak Jaapanis kuuendaks ja üldkokkuvõttes neljandaks. Eestlase hooaja võttaks kokku sõbnadega: "raisatud aasta". Suurim uudis on hoopis tänane Rovanperä teade, et sõidab vaid osadel etappidel, mis tähendab, et kõigi eelduste kohaselt võistlevad järgmise aasta meistritiitli pärast Tänak, Evans ja Neuville. Kui mingeid suuri apsusid ei juhtu ja Hyundais kahe esisõitja vahel kisklemiseks ei lähe, pean favoriidiks Tänakut - loodetavasti tuleb 2024 põnev hooaeg. Alloleval videol Rovanperä pomm.

8 comments:

  1. OpenAI töötajate valdav enamus (90%) on kirjutanud alla kirjale kus soovitakse Altmani tööle tagasi võtmist. Üks juhtkonna ülejäänud neljast liikmetest on juba asunud Altmani toetama. Praeguse (esmaspäevase) seisuga nimetati tema asemel Emmet Shear Twitchist. Paljudele Altmani toetavatele OpenAI töötajaile on pakutud tööd Microsofti AI osakonnas. Kriis areneb!
    https://www.ft.com/content/54e36c93-08e5-4a9e-bda6-af673c3e9bb5

    ReplyDelete
  2. Selle jõhvika õuna koogi retsepti ootan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annan kaasale edasi😉

      Delete
    2. Põnevuslugu areneb edasi, täitsa tasub jälgida live's. Momendi seisuga ei kujuta ette praeguse boardi jätkamist kuna OpenAI kaotaks pea kõik töötajad Microsoftile!
      https://www.bbc.com/news/technology-67484455

      Delete
  3. Altman tagasi OpenAI juhiks, firma juhtkond kes ta vallandas vahetati välja:
    https://www.bbc.com/news/business-67494165

    ReplyDelete
  4. äsja koomik Zach Reinerti twitteriseinalt:
    "Elon has lost his wife, his kids, 40 billion dollars, and his space ship crashed. It’s like a genre of country music that doesn’t even exist yet."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elon on üks poolhull geenius, kelle puhul ei tea ette, mida järgmisena ette võtab ja kuidas ettevõtmine õnnestub. Tema puhul tavareeglid ei kehti. Ei kujuta, et keegi teine oleks sellised projektid nagu Starship või isegi Tesla sellises mahus suutnud käima lükata. Kas ka lõpuks edukad, ei tea. Tesla ehk küll kellegi teise juhtimise all. Starshipi Marsi reiside õnnestumisse mul raske uskuda, millega ta teeniks tagasi sinna alla pandava meeletu raha. Personaalsest nimelt ei jagu ja investorid ilma kasumilootuseta hobitegevuseks seda ei anneta.

      Delete
  5. Kui seda uudist uskuda oli mul õigus, et toimus mingi põhimõtteline läbimurre millega seoses tekkisid juhtkonnas lahkarvamused:
    https://www.techradar.com/computing/artificial-intelligence/openais-reported-superintelligence-breakthrough-is-so-big-it-nearly-destroyed-the-company-and-chatgpt

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!