Thursday, November 16, 2023

Valeinfo ja identiteedivargus

Istun identiteedivarguse eest,
varastasin selle ühelt mõrtsukalt.

Täna juhtusin töö juures kuulama Delfi Tasku podcasti "Valeinfo Paljastatud!", soovitan soojalt eriti neile, kes uudisi või artikleid lugedes kahtlema hakates algallikaid ei viitsi otsida. Mis muidugi ei tähenda alati, et algallikad sada protsenti tõesed oleks, eriti kui info tuleb poliitilistelt või majanduslikelt huvigruppidelt. Viimases saates oli juttu finants petuskeemidest. Ma alati imestan kui loen või kuulen neist. Samas miks peaks imestama kui leidub kodanikke, kes usuvad lamemaasse, reptiilinimestesse, igasugu konspiratsiooniteooriatesse või nagu enamus inimkonnast issandasse jumalasse tema erinevates vormides. Finantspetuskeemid on sealjuures kokku kirjutatud hulga professionaalsemalt ja kostavad tõepärasemad ning loogilisemad kui pühakirjad. Enamusest neist on muidugi suht lihtne läbi näha - nagu olen ka varem maininud: kui lubatakse ratsa rikkaks teha on selle taga sulid, kui tundub liiga hea ja ilus siis on liiga hea ja ilus.

Identiteedivargus on teine vastik probleem, mis võib täiesti ootamatult inimesele kaela sadada. Seisneb selles, et keegi kurikael saab sinu isikuinfo enda kätte ja kasutab võltsdokumente, et sinu nimel igasugu finantstehinguid teha. Enamasti on süüdi inimene ise kuna hoiab hooletult oma personaalset infot või laseb e-kirjadest või reklaamidest haneks tõmmata. Samas on ka juhuseid kui ettevõtete, firmade või riigiasutuste andmebaasidest varastatakse klientide või töötajate andmed. Kurjategijad, kes varastavad ei kasuta seda ise vaid müüvad tumevõrgus edasi. Infi, mis ei muutu, võib kasutada alles mitme aasta pärast kui juhtum meelest läinud. Meil töö juures oli just juhus kui ühe tüübi nimel võeti pool milli maja laenu välja. Enamasti (mitte alati) õnnestub inimesel siiski vabaneda laenukoormast, kuid toob kaasa hullult jamasid ja kohtukulusid, protsess ise võib venida aastatepikkuseks. Kokkuvõttes tuleb oma personaalset infi võimalikult kiivalt varjata.

Ma ei tea kui suur probleem on identiteedivargus Eestis, aga kui polegi veel siis ei kahtlegi, et peagi jõuab ka sinna. Eesti väiksus (olulisi kliente tuntakse nägupidi) ja tehnoloogiline tase (ID kaart, Veriff, ...) küll pakuvad mõningast lisakaitset.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!