Monday, December 11, 2023

Retsept rekordiks

Mul on väga lihtne ja labane soovitus kuidas pikematel distantsidel rekordit joosta, suusatada või ujuda - ärge jälgige kilomeetri vaheaegu, ärge minge rekordi plaaniga. Tegelt muidugi poolnaljaga aga just nii ma täna oma kümne kilomeetri elu parima aja kogemata jooksin. Sealjuures eeldused selleks olid pigem viletsad. Eile olin tööl kümneni õhtul, koju jõudsin alles nats enne ühteteist, sest liiklusummik. Und kah ei tulnud kohe, magama jäin millalgi ühe paiku. Pimedas varahommikul viiest üles, et kuueks tööle jõuda. Õnneks eriti kibedat andmist polnud, sain vahepeal tukkuda kohvinurgas. Koju tulles bensukast ja toidupoest läbi. vähe uimane olemine, söögiisu polnud, mõtlesin jooksuringi teha, ehk lööb selgeks. Hakkas juba õrnalt hämaraks kiskuma kui nõks enne poolt tossud jalga tõmbasin. Sooja +2C, natuke tuuline, teepind kuiv, Mizuno Waveriderid jalas.

Liiklus vastikult tihedaks läinud, oma tavalise kaks korda suurt teed ületava raja asemel otsustasin kvartali sees ringe joosta. Algus kergelt ülesmäge, peale esimest poolt kilti sihuke raske tunne jalgades, et jätaks pooleli. Tagasi allamäge oli lobedam minek, kui juba välja sai tuldud punnin ikka viis kilti ära. Kell käe peal vibreeris aga mobla kildi vaheaega ei öelnud. Vist olin vaikerezhiimi unustanud, tühja kah. Teisel ringil tundus tempo kuidagi aeglasevõitu, panin vähe juurde. Iga ringi puhul mõtlesin, jooksen ühe veel. Neli kilti joostud tundus, et jaksan tavalised seitse ka teha. Kuuendal kildil otsustasin proovida selle kuu kümpsi ära joosta, kes teab kas paremat ilma tuleb. Mul nimelt kinnisidee, kuus sada kilti kokku ja vähemalt kord kümme km või rohkem joosta.

Kümps sai parajasti lähedasel tänavanurgal täis. Panin kellad ja mobla kinni ning jalutasin koju. Huvi pärast vaatasin kellalt keskmist aega. 4:34 min/km, päriselt ka või? Oot, mis, nii kiiret tempot pole enda arust varem 10K distantsil jooksnud. Klikkisin kiiresti ette kilomeetrivaheaegade ekraani. Esimene 5km 23:03, teine 5km 22:42 ja kümne kildi aeg seega lihtsalt meeldejääv 45:45! Isiklik rekord, täitsa lõpp. Enne ei uskunud kui igaks juhuks kontrollisin üle. Tõepoolest, senine tippmark oli aprillis joostud 45:52, enne seda 2021 augustis 46:19. Selliselt suvaliselt joostud rekord vihjab, et varusid peaks olema küll ja veel, eriti kui võtta arvesse, et ma pole kunagi mingi treeningukava järgi jooksnud, lihtsalt niisama tunde järgi lippan. Huvitav nüanss, et kildivaheajad peale esimese aeglasema väga ühtlased. Pulsikell arvas, et 10K rekordi jooksmine on mulle vaid treening millega säilitan oma aeroobilist taset😆 

Novembri jooksustatistika võlga heastades võin teatada 19'st jooksust 138.1 kilometraazhiga, keskmine tempo 4:35 min/km. Kiireim 5K 22:20, 10K 46:32 ja kilomeeter 3:58, parim keskmine tempo 4:27 min/km. Jalutasin väljas 58 kilti.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!