Friday, June 21, 2024

Poliitpropaganda

Kui järgnev jutt imelik kostab ei maksa imestada, sest öösel ei saanud tänu kolm korda välja tahtnud koerale korralikult magada ja kui hommikul aeda kohvi jooma läksin ning läpaka laadija pikendusjuhtme pistikusse suskasin võisin veenduda, et 120V ja 60 hertsi ei tapa, küll aga viib hoobilt une silmist ja muudab erksaks pikalt efektiivsem kui ükski äratuskell. Pikendusjuhtme kapsel oli öösel kuidagi vett täis sadanud, ehkki laua all varjus. Haarasin parema käega juhtmest ise seistes paljaste jalgadega märjal betoonplaadil - vooluring sulgus ... värisesin 60 hertsise sagedusega ehk kümnendiku sekundist enne kui pistiku lahti lasin. "Tants" pidi suht ebaharilik olema, kutsal igatahes oli seda nähes karv turri läinud ja kurgust kostis urin. Ju talle jäi mulje, et deemonid või paha vaim mind enda võimusse saanud.

Teema juurde - eile Indigoaalase juures kommenteerisin Eesti poliitiliste parteide teemal. Ei viitsi pikemalt jahuda aga kokkuvõttes arutlesin nende populaarsuse ja minu vaadetele vastavuse üle. Olen väga pikalt olnud Reformi valija, kaasa arvatud viimased eurovalimised. Enne seda igiammusel ajal ka Isamaa (Laari ajal) ja Respublica. Ausalt öeldes pole kunagi parteide programme lugenud, otsuse enamasti teinud selle alusel, mida tuntud poliitikud kirjutavad või räägivad, pluss isiklik sümpaatia. Peaministrite hulgast on lemmikuteks kunagine Mart Laar ja praegune Kaja, esimene lõi ENSV tüüpidest platsi puhtaks ja teine esindab Eestit maailmas paremini kui keegi teine kui president Meri välja jätta. Muidugi tegid mõlemad vigu ja juhtus apsakaid aga kes meist ei teeks.

Olles nii kaua vaid ühe partei poolt hääletanud tekkis huvi visata pilk ka teiste potensiaalsete peale. Valik pole eriti suur, sest Kesk on alati olnud välistatud nii venemeelsuse kui vasakpoolsuse tõttu, Sotsid minu jaoks liiga pehmod, EKRE puhul tegu populistliku ja Eesti mainet kahjustava parteiga, kelle stiil täiesti vastuvõetamatu, Rohelised olematu populaarsusega unistavad ullikesed, Eesti200 puhul - kes tahaks uppuvale laevale ronida. Reformist ja Isamaast on juba räägitud. Järgi jäid vaid Parempoolsed. Googeldasin ja leidsin nende veebilehelt programmi, mida ise manifestiks kutsuvad. 

Põhipunktid: Üksikisiku vabadused, Rohkem vastutust inimesele endale, Uuenduste toetamine, Avatud majandus, Lihtsad ja madalad maksud, Tark (sisse)ränne, Vähem ettekirjutusi ja keeldusid, Läänelikud väärtused, Parlamentarism mitte populism, Õigusriik. Ma olen müüdud, põhipunktid kirjas ja nagu kõigega nõus, mida promovad. Aga enne kui parteisse astun tahaks natuke konkreetsemalt teada, mida nende ilusate sõnade taga mõeldakse. Oskab keegi tuua välja Parempoolsete, Reformi ja Isamaa põhierinevused??? Ma olen liiga laisk, et ise googeldada, oot võiks proovida AI käest küsida. Aga palun, Copilot vastas:

  1. Reformierakond:
    • Reformierakond on majandusliberaalne erakond, kes rõhutab turumajandust, ettevõtlust ja maksusüsteemi lihtsustamist.
    • Nad toetavad Euroopa Liitu, digitaalset innovatsiooni ja hariduse reforme.
    • Reformierakond on olnud pikka aega võimul ja on seotud majandusliku avatusega.
  2. Isamaa:
    • Isamaa on konservatiivne erakond, kes väärtustab traditsioone, perekonda ja rahvuslikku identiteeti.
    • Nad on konservatiivsed sotsiaalsetes küsimustes, nagu abielu mõiste ja rahvuslik suveräänsus.
    • Isamaa on toetanud ka kaitsevõime tugevdamist ja julgeolekupoliitikat.
  3. Parempoolsed:
    • Parempoolsed on uus erakond, kes soovib täita parempoolse poliitika tühimikku.
    • Nad rõhutavad majanduslikku vabadust, ettevõtlust ja innovatsiooni.
    • Parempoolsed on kriitilised Reformierakonna suhtes, väites, et see on loobunud traditsioonilisest parempoolsusest.

No ei saanud targemaks. Isamaa on jah veits konservatiivsem nii isiklike vabaduste, perekonna, religiooni kui rahvusliku suveräänsuse koha pealt aga mis vahe Reformil ja Parempoolsetel??? Nüüd peale valimisi hea arutada. Viisakas seltskonnas teatavasti poliitikast ei räägita aga ma ennast eriti viisakaks ei pea. Kommentaarides võib jumala rahuga erinevaid poliitilisi vaateid väljendada seni kui seadusega vastuollu või isiklikuks ei lähe  - ideede mitte isiksuste võitlus ;)

7 comments:

  1. Küll on hea, et sa töö minu eest ära tegid :)
    Minu eelistused on olnud pigem RE ja SD suunas. Isamaa ainult väga algusaastatel, sest nad on teinud asju, millega ma põhimõtteliselt ei saa nõustuda ( vabadus- ja pensionisammas; toonane haridusreform, mis eraldas põhi/keskkoolid; intresside maksustamine; religiooni ületähtsustamine (usu(ndi)õpetus kohustuslikuks jm taoline) ; konservatiivsus perekonnaasjades ( Järg, Solman ( huvitav, et just naised); Reinsalu populism+ nüüd ka Ratas siia otsa jne):
    SD võiks olla valik, aga kogu mu olemus protsestib igasuguse riigi sekkumise vastu üksikisiku tasandil (suhkru/alkomaksud). Aga neil on väga ägedaid liikmeid- Raik, Kütt näiteks, keda ma hea meelega toetaks.
    RE osas ajab mind närvi nende liigne kompromissidele minek ( peretoetused ja juba mainitud SD asjad). Ning eriti ja kõige rohkem, et AI poolt kirjeldatud ettevõtjasõbralikkusest pole mitte midagi enam järel.

    Ma mõistan, et Eesti poliitika on kompromissid. Ükskõik, mida sa lubad- tegelik programm tekib koalitsioonis . Ja võib-olla nii ongi hea.

    parempoolsete puhul meeldivad mulle taas inimesed- Perling, Saks, Raag jne. (Seniste "valimiskompasside" järgi, muuseas on mu maailmvaatelt kõige rohkem ühist Ilmar Raagiga :))Aga tõsi, mul pole aimugi, milline on nende vaade nt abordiküsimuses, vm, mis on minu jaoks oluline ( metsad, roheprogramm, üksikisiku õigused).

    Vahe RE-ga on sõnades ( see peaks nüüd siis boldis olema ja allajoonitud, sest tegusid ju ei tea) seesama RE kadumaläinud kaine mõistus rahaasjades ning ettevõtjasõbralikkus. Ma jälgin nende liikmeid Twitteris, ja vähemalt kõrvalt tundub ok.
    Samas, muidugi, pole ma nii naiivne, et arvata nagu nad suudaksid valitsuses oma programmi ellu viia. Juba nimetatud koalitsioonileping. Õnnestuks vast ainult juhul, kui valitsus tekiks RE, PP ja E200? Sest I majanduspoliitika on väga vasakpoolne ( toetusi kõigile ja palju), KE ja SD on seda juba programmiliselt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. täpsustus, mitte intressid, vaid väärtpaberite dividendid on maksustatud

      Delete
  2. Eestis on poliitikaga kehv lugu ja valida pole eriti kedagi. Siiski olen usinasti valimas käinud - mitte niivõrd kellegi poolt kui RE vastu. Mulle ei istu, et riiki juhivad finantskurjategijad, kelle peamine potentsiaal on suunatud seaduse ähmastamisele, et mugavam varastada oleks. Riiki juhitakse hetkel, nagu äriettevõtet, mis pankroti poole tüürib. Ahnus on nr 1 ja meie esindajate hiilgavaid väljaütlemisi lugedes hakkab oma rahvuse pärast piinlik.
    Väsitavalt mõjub ka pidev testimine, et kas meie, Eesti valijad oleme ikka piisavalt lollid, et laseme endalt masendava kantseliit-paatosliku jutumulina saatel veel pisut raha välja pigistada. Testi vastus on seni olnud see, et muidugi oleme, iga kell :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loll maakas palub nyyd ka häid nõuandeid.
      Raha on mulle VÄGA tähtis, ei saa salata. Raha teeb õnnelikuks ja õndsaks kas otse või kaude, ei saa salata. Kes tykib minu rahakese kallale, on surmavaenlane, ei saa salata.

      Delete
  3. Programmid on õhku täis, valides meenutan ma valitavate seniseid saavutusi, juttu ja dokumentaalselt tõestatud sh uurivas ajakirjanduses igaveseks pitseeritud nö elulugusid. Sinu kokkuvõte oli yldiselt hea lugemine, ma lisaksin siia veel ka kommentaariumides leiduvad kihistused ja selle kõverpeeglite kihtide vahelt välja loetud kraami.

    ReplyDelete
  4. Kahtlustan, et Parempoolsed on reformi võimu kindlustamise projekt järgmisteks valimisteks.
    Nende parempoolsus meenutab Siim Kallase parempoolsust, kus vaesematel kihtidel pole üldse kohta. Ei maksuvaba miinimumi, ei tasuta haridust ega meditsiini. Kunagi üritati isegi sunnismaisust kehtestada, et pööbel ei saaks omal soovil töökohta vahetada, aga see läks EU tingimustega räigelt vastuollu.
    Tegelikult pole ühtki parteid, kelle sõnu saaks usaldada. Pole selliseid põhimõtteid, millest võimu nimel ei taganetaks. Võiks olla.
    Vooglaiul ju on, ajab aina oma jura, mõjub veidralt ajakaugena, aga põhimõttekindluse osas tunnustaks.
    EKREl nagu oleks olnud, aga sihuke verbaalne. Palju kisa, vähe villa. Loosungid on kenad, aga ilma praktiliste lahendusteta ei maksa midagi.
    Üks tuttav lausus aastal 2004, et suurimaks ohuks eesti rahva, keele ja kultuuri säilimisel võib osutuda omariiklus, kui rahvuslikku alaväärsuskompleksi põdevad lakeid võimule saavad. Tark mees oli.
    Ettenägelik.

    ReplyDelete
  5. Kaja suhtes olen tegelikult sama meelt! Just Kuku raadios tehti teda aga jälle maha, et majandust ei jaga ja närviline ja abitu jne. Et kui nüüd Euroopas pole enam "Ukraina eest võitlemise" nuppu kasutada, vaja nii väga , siis ei teagi, mis saama hakkab...

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!