Wednesday, June 5, 2024

AntiSots, AI, droonid, kuninglik maius.

Koduaia metsmaasikaid saab juba mekkida
Blogipaus tekkinud ja seda mitte põhjusel, et ei oleks millest kirjutada. Iga päev kargab pähe mitu teemat, mida peaks jagama, aga aja või pigem viitsimisega on pahasti. Kui tekibki mõnus tunnine paus, (alla selle ei tasu kirjutama hakata, jääb pooleli) siis pigem prokrastineerin läpaka taga viimaseid AI, sõja, tehnoloogia, spordi, ... uudiseid vahtides ja teiste blogisid lugedes. Nagu üks parasiit, ise ei viitsi kirjutada aga teiste lugusid loeb hea meelega.

Täna näiteks kuulasin NVIDIA bossi mõttemõlgutusi tehisaru arengu lähitulevikust: digitaalsed inimesed, TI tehased, Maakera simulatsioon, ... Tarkvara (Tehisaru treenib ennast ise järjest kiiremini) ja riistvara (robotid ehitavad uusi roboteid, mis hakkavad järgmist põlvkonda roboteid ehitama) ja mõlema sümbioosi põhine positiivse tagasisidega areng. Kohe tekib küsimus, milleks siis inimest enam vaja on? Ega ei olegi, inimene võib rantjee-elu elada lastes nii füüsilise kui vaimse töö tehisaruga varustatud robotitel teha. Samuti tuli silmi ette tuntud lugu aafriklasest palmi all banaani pugimas, keda ameeriklane üritab töötama meelitada jutuga kuidas ta pika töö ja vaeva nägemise järel võib enda firma püsti panna ning siis rahulikult palmi alla banaani sööma istuda. Must mees pööritab silmi: aga ma ju juba istun palmi all ja söön banaani.

                                                     Möllupartnerid

Mõni päev tagasi jäi silma artikkel doktoritööst antisotsiaalse käitumise bioloogilisest taustast. Lugesin selle läbi ja kippusin end nii mõneski kohas ära tundma😁 Vanad tuttavad serotoniin ja dopamiin mängivat olulist rolli inimese ükskõiksuses sotsiaalsete normide vastu, antisotsiaalses käitumises ja riskivalmiduses. Geenidest sõltuvalt lagundad neid aineid kehas kiiremini või aeglasemalt, seega mõjutab loodusliku "laksu" all olemise tugevust ja kestust.

Droonidest sai sõja taustal mõtteid mõlgutatud. Tahtsin pikema arutelu kirja panna kuid ei viitsi vist. Põhiliseks ideeks oli lähitulevikus droonidele rudimentaalse AI võimekuse andmine kuna vastavad mikroskeemid ja tarkvara on nii odavaks muutunud. Muudab tapjadroonid autonoomseteks, inimoperaatorit pole enam vaja, oluliselt tõuseb töökindlus ja efektiivsus nullides segajate kasutamise. Droon lastakse vaenlase poole lahti, uitab seal omapäi tasapisi ringi kuni leiab piisavalt väärtusliku sihtmärgi. Pole vaja ei GPS'i ega sidet operaatoriga. Militaartehnika või sõduri äratundmine pole mingi küsimus tänapäeval, no ja kui eksibki siis tühja kah kui vaenlase territooriumi kohal. Omaette teemad droonide parved ja mikrodrooni kasutamine atendaadiks.

Toitumisest rääkides pean teile teada andma uuest kuninglikust magusroast, mille välja nuputasin. Ülimalt lihtne retsept aga keele viib alla. Ostsin nimelt jälle kolm kasti Mehhiko mangosid, mingi eriline sooduskampaania - kilo maksab alla euro, sealtkandist pärit töökaaslane väitis, et sel hooajal olevat super saak. Igatahes võtke üks suur küps mango, koorige ja lõigake parajateks paari kuupsentimeetri suurusteks tükikesteks. Lisage paarsada grammi ehtsa vanilliga tehtud kvaliteetset koorejäätist ja kallake kõik see konjakiga üle ... pea liitrisest maiuseportsust võiks jaguda mitmele inimesele kuid ma panen lõdvalt kõik nahka. Ah jaa, kõrvale võib ka musta kanget kohvi (cappucino) lonksata.

Lõpuks jooksmisest nii palju, et õhtupoolikul jooksmine mulle ei sobi, eriti kui enne olen söönud. Täitsa jube oli lipata toit kõhus üles alla hüplemas - pidin hoidma mõõdukat tempot, et kummastki otsast "ühepajatoit" välja ei purskaks. Vajaduse sellisel kellaajal rajale minna tingis hommikusel ajal toimuvatel täienduskursustel viibimine. Jube inimõiguste rikkumine on enne kümmet sunnitud ärkamine. Õhtul lisaks veel liiga soe, ainus positiivne moment tee peal "kaaskannatajate" kohtamine, kelle hulgas ilusad vormis neiukesed silmarõõmu pakuvad :D

Mai kujunes jooksu ja sammukuuks. Kunagi pole nii palju kilomeetreid - 192 ühe kuuga jooksnud. Sammude hulk 578630 (18665 päevas) on kõigi aegade kolmandal kohal. Jooksmas käisin 25 korda, kolm kümne kildi otsad, ülejäänud 7K. Keskmine tempo 4:40 min/km. Kiireim 5K 22:43 (ühe kümpsi viimased 5 kilti). Kiireim 10K 46:32, kõigi aegade neljas tulemus ja kilomeeter 3:56 - rekordi kordamine. Parim keskmine tempo 4:31 min/km. Ratta veeretasin välja, 18 kilti sõitsin algatuseks, käimist vaid 52 km.

14 comments:

  1. Ma muidugi pole sinuga samast kategooriast jooksumees (naine), aga see on küll sama, et õhtul jooksmine ei sobi. Jooks tuleb hommikul ära teha, enne igasugust söömist. Koer ja kass on jube nunnud ja selle magustoidu proovin kindlapeale järele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koduloomad on nunnud, kass hommikul käis hõõrumas nagu esimene armastaja. Naljakas ongi, et koju saabudes jooksevad nüüd kõik kolmekesi vastu. Ostsin veel ühe kasti mangosid!

      Delete
  2. mulle piisaks magustoiduks juba mangost üksi, kui kuskilt söömisküpse kätte saaks.

    ma ei saa aru, mis valemiga inimesed hommikul midagi teha suudavad, hommikul ikka roomatakse ringi, võideldakse iiveldusega ja üritatakse end veenda, et kunagi tuleb inimese tunne, mil on juba võimalik liigutada, süüa ja üldse midagi konstruktiivset teha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mangoga on üldiselt selle koha pealt sarnane banaaniga, et toores mingi aja pärast küpseb täitsa söödavaks, samas muidugi on küpsena saadu tugevama maitsega.

      Ma ei ole tegelt ka hommikuinimene, jooks 10-11 vahel on vaid ärkamise mõttes hommikujooks, keskmise kodaniku nurga alt pigem ennelõuna jooks. Aga päeva alustuseks 7 kilti lipata, siis aiavoolikuga külma veega üle kasta ja kange kohv hinge alla keerata annab terveks päevaks energialaksu.

      Delete
  3. Hea artikkel, tänud jagamast.
    Kas kass koerale nimoodi haiget ei tee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kass üldiselt on meil väga vaoshoitud küünte ja hammaste kasutamisel. Hüppab isegi jalga kinni aga käppadega hoiab pehmelt ümber sääre küüned sees, sama käpaga löömise kohta. Hammustamine sihuke õrnusest pakatav näksimine.

      Delete
  4. Minu hommikujooks on kah vahemikus 10-12. Sellepärast ma tööpäeviti, kui päev algab hommikul, ei jooksegi. Oluline on mitte enne süüa. Kui söönud pole, võib hommikujooks ka pärastlõunal toimuda. Ja meil just olid Brüsselis kodupoes küpsed mangod müügil. Silt juures, et kohe söömiseks. Võtsin ühe niisama ja oli hea küll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul õnneks tavatööpäev algab kahest peale lõunat, saan iga hommik rahulikult lipata, mangost lähemalt järgmine postitus ;)

      Delete
    2. eks minugi hommikud on pigem teiste inimeste pärastlõunal, aga vahet pole - kulub mingi 1-2 tundi, et eluvaimu sisse saaks. Oletan, et eluvaimu teine nimi on vererõhk, kui teda veel pole, võib liiga äkilise püstitõusmise peale hoopis ümber kukkuda.

      Delete
    3. vahel muidugi olude tunnil tuleb kohe varsti pärast ärkamist rapsida, aga siis võib üldiselt ülejäänud päeva maha kanda, kui just pole teha midagi mõõdukalt aktiivset, mis hoiaks ärkvel, aga ise ei peaks mõtlema, mida teha.

      Delete
    4. No ega ma ka voodist tossud jalas välja hüppa et jooksma pista. Tuian ikka veidi ringi enne, jalutan ehk koeradki, et veri liikuma hakkaks. Soojendusele ja venitustele ei viitsi aega raisata ehkki peaks, esimene aeglasem kilomeeter ongi soojenduse eest. Vererõhu kohta ei oska kommenteerida, kunagi on mõõdetud aga tulemust ei mäleta, ju siis polnud märkimisväärselt paigast ära.

      Delete
    5. ega ma hommikujooksjatele midagi ette heidagi, lihtsalt natuke tahaks igiseda, eriti kuna juba kaks nädalat on kogu aeg süda paha ja siis on plõksimise tuju, sest normaalselt süüa ei saa ja see rikub meeleolu.

      Delete
    6. See võtab igaühel tuju ära kui normaalselt süüa ei saa ja süda paha. Nooruses vahelt turbopohmakaga oli selline seisund🤔

      Delete
    7. ja oleks siis pohmakas!
      vastupidi, valge vein paistab mingil määral asja parandavat, sellega koos kannatab rohkem asju süüa, sest ta on hea hapu.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!