Friday, June 28, 2024

Rattal Lahemaal

Lahemaa rattasõit
Tom Jaani-Tooma kivil
Marsruudiks: Kõnnu - Nõmmeveski - Joaveski - Võhma - Eru rand - Tammispea hiidrahn - Eru vaatetorn - Jaani-Tooma Suurkivi - Loksa - Kotka - Vasaristi juga - Kõnnu. Kilomeetreid kogunes 60, tee suht tasane ainult üks laskumine ja kaks suuremat tõusu, enamus asfalt, sekka natuke nii kruusateed kui metsateed, aega kulus 6 tundi koos vahepeatuste ja einestamisega.

Jõerohi Valgejõe voogudes hõljumas
Lapsepõlvesõber kutsus enda suvekodusse rattatuurile. Tavaliselt oleme temaga iga aasta Tallinnast lääne pool paar korda pikema sõidu ette võtnud. Mõte Lahemaal ratta seljas ilusaid kohti uudistada tundus vägagi apetiitne, jäin hoobilt nõusse. Ainsaks mureks oli ratta seisukord, äsja saabununa polnud teist veel garaazhi pealt maha tõstnud. Meeldiva üllatusena isegi kummid eelmisest suvest pooltäis, veits õli hammasratastele, ketile ja laagritele ning oligi sõiduvalmis. Mahtus ilusti pagasisse, ainult esiratas tuli lahti võtta ja sadul sisse lükata. Peale kiiret tõhusat hommikueinet sõitsin tunni ajaga Pääskülast Kõnnu. Umbkaudse marsruudi panime kaardi peal paika samal ajal sissejuhatuseks kiiret terviseõltsi manustades. Poole ühe ajal istusime sadulasse ja hakkasime sõtkuma.

Kui teeäärseid metsmaasika ja mustikasöömise pause mitte arvestada siis esimesed peatused Nõmmeveski ja Joaveski sildadel. Põhja-Eesti rannikujõed on vähe järsema langusega ja kiiremad, kohati kenad kärestikud ja isegi mõned kosed voolusängi ilustamas. Nii mõnedki võivad uhkeldada pisikese kanjoniga. Valgejõe kaldajärsak tee ääres on muljetavaldavalt kõrge ja järsk. Muudest teeäärsetest vaatamisväärsustest jäid silma toonekurg ja veidi mahajäetud ilmega Hundisilma talu, mäletate ikka veel millist rolli see koht Eesti poliitikas mängis?

Kaugeimaks idapoolseks punktiks sai Palmse mõisahärra võimas graniidist piiripost. Võtsime suuna rannikule, sõitsime Google kaardi järgi pisemaid teid. Paar korda lausa taluõuest läbi, hea et lõukoeri lahti ei olnud. Lapsepõlve nostalgiast ei saanud jätta tee ääres kasvava piraka remmelga otsa ronimast. Randa jõudsime just enne Vihasood, paarsada meetrit Tammispea ojast idapool. Ilm oli parasjagu jahe, polnudki erilist tahtmist ujuma minna ehkki püksid kaasas ja rand mõnus liivane. Lootsime randapidi järgmise teeotsani jalutada, paraku ei saanud ojasuudmes kuiva jalaga üle.

Rahnu vertikaalpinda tudeerimas
Rahnu väiksemad tükid metsapool

Vähem kui pool kilti edasi Tammispea hiidrahn, mis Eesti kõrgeim 7.8 meetriga ehkki mahu poolest 262 kuupmeetriga alles 18 kohal. Tegelt võiks ta koos kahe suure lahtimurdunud tükiga (432 kuupi) tõusta auväärsele viiendale positsioonile. Suht sile ja vertikaalne põhjapoolne pind tundus oskajale täiesti ronitav olevat, lõunapoolne lihtsa kaldega paksu samblaga kaetud, sealt ilma samblakihti lõhkumata üles ei saa. Mõlemad väiksemad tükid paljudest jalgadest siledaks kulutatud. Mastaabiks piltidel inimesed rahnude juures.

Rannikut pidi edasi sõites jäi teele Eru lahe vaaterorn. Suht madal teine maastiku vaatlemiseks kuid linnuvaatluseks ilmselt igati sobiv. Siseseintel hulk erinevate lindude pilte, osade nimetused olid mulle täielikuks uudiseks. Pärispea poolsaare idaranda mööda põhjapoole sõites oli järgmine vaatamisväärsus Jaani-Tooma suurkivi. Eelmisest 30 senti madalam kuid mahu poolest veidi suurem, 15'dal positsioonil. Temalgi paarikümne sendise praoga suur 50 kuubine tükk eraldunud. Praost sai suht lihtsalt üles väiksema tüki peale ronitud. Seda kivi olen mitmed korrad ka varem külastanud kuna lapsepõlvesõbra suvekodu asub vähem kui kildi kaugusel mererannas.
Saunaeelne grillimine
Loksal tuvisid söötmas
Loksal astusime kohalikku Coop kauplusse, võtsime jäätist, jooke ja pirukaid ning saiakesi. Ma ei liialda kui nimetan neid Eesti ühtedeks maitsvamateks. Juusturull oli alles soe, ülikohev ja pehme ning juustuga polnud koonerdatud. Singiseene pirukas viis keele alla. Istusime pingil ja lasime pirukatel hea maitsta meelitades hulga tuvisid kohale. Ilmselgelt kohalike tuvifännidest prouade meeliskoht, sest linnud tikkusid suht jultunult ligi. Tagasitee umbes 20 kilti lasime tunni aja ja ühe jutiga. Siin oli ka paar veidi asisemat tõusu. Tegusa päeva lõpetas grillimine ja saun!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!