Wednesday, October 14, 2009

Dollar


Economistis on huvitav valuutade kaart, mis võimaldab visuaalselt erinevate valuutade väärtuse muutumist teatud ajavahemikul jälgida.

Canada dollar tõusis eile üle 97 USA sendi ja analüütikute arvates pole kaugel aeg (jutt on nädalatest) kui piiririikide dollarid võrdsustuvad. Tavainimesele on tore kui su raha kallim, saad sellega rohkem importkaupu osta ja reisides maksab sinu raha rohkem. Samas tootjatele on uudis halb – Canada kaubad on maailma turul kallimad ja konkurentsivõime seega madalam. Väidetakse, et iga sent tõusu USA $ suhtes läheb Canadale 25000 tootmisala töökohta maksma. Poliitikud on igatahes mures, sest keskpanga protsente pole enam kuhugi alandada, et kohaliku dollari tõusu pidurdada.

Seekordse valuuta väärtuse kasvu põhjus on tegelikult USA $ langus mitte loodusvarade kallinemine, millest muidu CAD tugevalt sõltub. Ja USA $ langus saab kõigi eelduste kohaselt jätkuma veel mõneks ajaks. Piisab kui vaadata meeletut eelarve defitsiiti ja riigivõlga ning uusi suuri kulutusi (tervishoiu reform) mis USA hakkab laenurahasid kasutades ellu viima. USA dollari nõrgenemine peaks sealset majandust elavdama, aga kauaks ja mis hinnaga.

Huvitav kas see eelmine majanduskriis oligi signaaliks USA võimsuse lõpu alguseks. Muidugi ei arva ma, et ameeriklased kaotavad oma mõjuvõimu aastate või isegi aastakümnetega aga see hakkab vähenema tasapisi kuid kindlalt. Võrdlusena võiks vaadata Inglismaa kui maailma võimsaima koloniaalimpeeriumi käekäiku, kes kaotas oma jõu ja võimu ülemöödunud sajandil, eelmisel kerkis esile USA.

Kes on järgmine suurvõim, kõigi märkide järgi Hiina kui nad vaid suudavad oma sisevastuolud lahendada. Venemaana oleks ma selle pärast vägagi mures ja suunaks oma jõupingutused itta, kus tühja Siberi vastas on ülerahvastatud Hiina alad. Paari aasta eest nähtud BBC programmi põhjal ongi juba suur osa venemaa siberi piiriäärsest rahvastikust hiinlased, toimub aktiivne varjatud sisseimbumine. Ja kui loodusvarade hinnad nende ammendumise lähenedes muutuvad vastuvõetamatult kalliks Hiinale on konflikti raske ära hoida. Tom Clancy põnevuslugu “The Bear and the Dragon” võib ootamatult jälle kord “prohvetlikuks nägemuseks” osutuda nagu seda oli mõni aasta enne 9/11 terrorirünnakuid tema teine raamat “Executive Orders” mis kirjeldas Jack Ryani presidendiks saamist peale egiptuse reisilennuki kihutamist kapitooliumi hoonesse.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!