Wednesday, October 21, 2009

Seagripp - 2

Meie perest on nüüd kaks korda ILI üle käinud. Kui keegi ei tea millest jutt, siis see on moodne nimi iga määratlemata Gripi Sarnase Haiguse kohta - (ILI – Influensa Like Illness). Esimene raks mõni nädal tagasi oli väga kerge, nohu aga ei mingeid muid kõrvalnähtusi. Teine kord olid/on mõlemad lapsed enam-vähem korraga (nädalavahetus ja algus) tõbised – täna küll juba koolis. Oli veidi tõsisem aga samas ikka lihtsam kui tavaliselt. Üks oli kaks päeva, teine päeva kodus. Sümtomid – peavalu, kõhuvalu, kurguvalu, tatistamine ja palavik. Kui see oligi seagripp, siis läks kergelt üle ja täiskasvanud polegi veel millegi pärast saanud?

Canadas tuli just vaktsiin välja (varem kui oli oodata), ja alustatakse vaktsineerimisega. WHO teatab, et põhjapoolkera parasvöötmes (eriti Ameerikas) on ILI (gripi sarnaste haiguste) levik oluliselt laialdasem kui tavaliselt ning kasvutrendiga. Gripiks seda ei kutsuta ilmselt seetõttu, et laboratoorselt pole enam võimalik enamust juhtusid kontrollida.

Viimaste uuringute alusel pole paljudel raskelt haigetel avastatud mingeid meditsiinilisi eelsoodustavaid põhjusi, kuid suitsetamine ja kõrge vererõhk on riskifaktorid. Alla aastased lapsed on suuremas ohus kuid raskelt haigete keskmine vanus 40 ringis. Intensiivravi vajavate inimeste arv on oluliselt suurem kui muidu, isegi Canadas oli paiku (ilmselt kevadise laine ajal), kus polnud enam vabu voodikohti.

63% gripijuhtudest on seagripp. Seni pole olulisi viiruse mutatsioone avastatud. Üksikud ravimiresistentsuse juhtumid oseltamiviri kuid mitte zanamiviri puhul. Endiselt suurimaks mureks mutatsioon teise gripi tüvega rekombineerumise kaudu – seni pole veel juhtunud.

Pean veel lisama, et lugesin Delfis gripi ja vaktsineerimise teemalist artiklit ning kommentaare. Ja ei uskunud oma silmi, suur hulk inimesi ei suuda oma peaga mõelda. Vaktsineerimist kardetakse kuna 1. See teebki haigeks!!! 2. Tegu on vabamüürlaste vandenõuga!!! 3. Laibad vedelevad tänavail riitades! 4. WHO'd ei saa uskuda, kuna on ise epideemia taga!!! - no ja samas vaimus edasi. Mõni ime siis, et keskerakonnal nii palju pooldajaid.

On vist jah olnud paar “võimalikku” juhtumit vaktsineerimisest tulenenud tüsistustega. Seni pole siiski otsest kinnitust leidnud (musta nõela kasutamist ei saa ju vaktsiini süüks panna). Ja kui ongi mõni juhus siis pole see võrreldav ligi 5000 gripist põhjustatud raporteeritud surmajuhtumiga (lisaks raskelt haiged). See statistika peaks olema piisav info vaktsiini kasutamise toetuseks.

Siin on ka asjalik kokkuvõtlik artikkel Economistis, mida peale blogi postitamist lugesin.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!