Monday, October 19, 2009

Valimised

Minu kui kõrvaltvaataja mõtted valimistest

Esimesel pilgul on valimistulemused nutused - keski suur võit Tallinnas. Aga lähemal uurimisel pole asi nii hull. Tallinnas kaotas kesk Pirital ja Nõmmel, võitis puhtalt vaid Lasnamäel, Haaberstis ja Mustamäel. Nõuka ajal enamasti immigrantidele rajatud betoonidzhunglites, mis kahjuks täidavad oma ülesannet ka 20 aastat peale NL kokkukukkumist. Maakondade ja suuremate linnade kaupa vaadatuna võitis Kesk vaid ühes Eesti maakonnas - Põlvamaal. Ida-Virus on mitte-eestlased ülekaalus ja Tallinnas neid 45% rahvastikust.Linna 65%-lise valimisaktiivsuse põhjal avaldub mulle arusaamatu fakt, et ka mõned eestlased valivad keskerakonda.

Oleks huvitav teada, mis paneb eestlast Keski eest hääletama. Kas ainult protest, kiuslikkus, omakasu või miskit muud. Kahtlustan, et eestlastest Keski valijate puhul on tegu keskmisest madalama ja mõnede oluliselt kõrgema sissetulekuga inimestega. Vaesem rahvas aga ei mõista, et tegelikult kaotavad nemad kõige rohkem valides magusat juttu ajava korrupteerunud seltskonna linna etteotsa. Maksumaksja (nende endi) rahad rändavad Keski toetavate ärimeeste tasku, lihtrahvale tasuks poetatud kübemed parteiga seotud ärieliidi laualt ei kompenseeri ligilähedaltki.

Aga on öeldud, et iga rahvas on oma valitsejaid väärt, eriti kehtib see vabade valimiste puhul. Kümmekond aastat tagasi arvasin, et keski valijad surevad loomulikul teel välja aga erakond on osavat lobi teinud ja olukord kipub vähehaaval ohtlikuks minema. Pean silmas Eesti muutumist riigiks kus valitseb korrupteerunud võim, keda saab sobiva hinnaga alati ära osta. Tegelikult huvitaks mind väga keski liikmete, valitute ja valijate rahvuslik koosseis - kas on tegu sarnase situatsiooniga nagu nõuka ajal kohaliku partei võimuga. Ametlikud bossid on propaganda mõttes eesti nimedega, tegelikud aga vene päritolu kusjuures nööritõmbajad Moskvas.

Praeguseks on siiski enamus Eesti jaoks eluliselt olulisi otsuseid tehtud, EL ja NATO liikmelisus. Isegi kui tulevastel presidendivalimistel peaks Savisaar võitma on see rohkem piinlik kui ohtlik.

Tallinna olukorda vaadates tuleks õigluse mõttes tegelikult kogu linn linnaosade kaupa laiali lüüa ja anda linnaosade valitsustele võimalikult palju iseseisvust. Las siis Lasnakad elavad oma valitud seltskonna all nii nagu soovivad ja maksavad OMA maksudega kõik lubadused ja kulud kinni sama Nõmmekate kohta. Tallinna kui pealinna linnapeaks saaks ikkagi Savisaar aga võimalikult väikeste volitustega. Keski huvides muidugi risti vastupidine olukord, et Suur-Tallinn valitseb kõigi üle kasutades maksutulu omadel eesmärkidel.

Eks tulevad valimised näitavad, kas teised erakonnad võtsid õppust. Usutavasti on siiski venelaste hulgas päris palju neid, kes ei tunnista keski arusaamisi kuid kel pole ka miskit muud valida. Üllatavalt positiivne on ju tegelikult puhtvene parteide alla kaheprotsendine toetus, millest võiks lugeda välja, et otseselt Eesti Vabariigi vastaste hulk pole suur.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!