Thursday, March 20, 2014

Miks Vene nii teeb ???

Lugesin väga asjalikku artiklit mis minu arust selgitas elegantselt ja usutavalt Venemaa ja venelaste käitumist. Eks olen isegi aeg-ajalt sarnastes liinides mõelnud aga nii hästi ei oska end väljendada. Soovitan soojalt lugeda Heiki Kripsi artiklit "Venemaa tegusid ajendab NSVL'i lagunemisest tekkinud alavaarsuskompleks"

Nüüd siis tänaste sündmuste juurde:
Nii Euroopa Ühenduse kui ka USA Venemaa vastaste sanktsioonide kohta võiks kokkuvõtlikult öelda: "Suuga teeb suure linna tegudega ei tee kärbse sittagi. Ikka veel käib läbi fraas "if there is more escalation" ehk "kui te veel midagi teete", selle asemel et nõuda tehtud kuritegude heastamist. Tänased sanktsioonid olidki lausa naljakoht nagu ma ennustasin, veel paarkümmend tüüpi saavad sissesõidu keelu. Putin vastas muidugi omaltpoolt nimekirjaga. Sellise tempoga jõuab venelane enne Gibraltarisse kui tähtsad tüübid otsa saavad, no ja siis pole niikuinii vajagi ju viisat, kõik üks suur rodina :D OK, eelnev irooniline nali aga nagu liiga kergelt annab lääs alla.

Obama kõnest korjasin välja fakti, et valmistatakse ette rünnakut Ida ja Lõuna Ukrainale ning kui see peaks juhtuma, rakendab USA laiaulatuslikke majandussanktsioone ka Vene firmade vastu. Õhtul tuli küll teada, et Vene kaitseminister lubas ameeriklastele: mingit rünnakut ei tule, aga ma oleks veidi skeptiline viimaste sündmuste valguses. Venelaste usaldusväärsus pole just eriti heas kirjas. Lisaks rõhutas Obama üle, et Ida-Euroopa NATO riike kavatsetakse igal juhul sõjaliselt kaitsta. Vist saatis venelastele signaali, et nood selliseid mõtteid heietama ei hakkaks.

Ukraina teatas vägede võitlusvalmidusse viimisest, lähemal ajal Venemaale viisarezhiimi kehtestamisest ja SRÜ'st välja astumisest. Merel oli seis Ukraina ja Vene laevade vahel, lõpuks venelased pidasid targemaks territoriaalvetest lahkuda. Krimm jäetakse maha, Ukraina toob sealt sõjaväe ära. Vene poole ülejooksikuid ei tundu eriti olevat. Ka hõivasid venelased sadamas kaks Ukraina sõjalaeva. 

Venemaa võttis alamkojas vastu otsuse Krimmi liitmise kohta, ootamatult oli isegi üks vastuhääl, ei tea kas pandi kohe vagunisse või sõidab enne Ljubljankalt läbi, riigireetmise paragrahv 20 on soolas :) Ei imestaks kui järgmisena teatab Putin, et Euraasia on tuletatud sõnaühendist Eh Russia mistõttu kogu manner Gibraltarist kuni Jaapanini ja Novaja Zemljast kuni Sri Lankani on põlised vene alad ja tuleb asustada puhtatõuliste ning õigeusklike slaavlastega :P


No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!