Tuesday, March 11, 2014

Ukraina 11 Märtsi seisuga

Vahepeal on Ukrainas suhteliselt rahulik olnud. Venemaa on tasapisi oma hiilivat okupatsiooni kinnistanud ja Lääs seda järjepidevalt hukka mõistnud.

Sain raamatukogust kätte Tom Clancy viimase põnevusjutu "Command Authority". Seal on osa tekstist kõhedusttekitavalt ettekuulutava kõlaga:

Command Authority, published 03 Dec 2013
Tom Clancy (Mark Greaney)


Page 57,
... Russia will invade Ukraine, probably within next few weeks. They will annex the Crimea. From there if they meet no resistance from the West, they will take more of the country , all the way to Dniepr river. Once this is achieved I belive Volodin (Putin) will set his eyes on making beneficial alliances from a position of strength, both in the other border countries and in the former nations of the Warsaw Pact. He believes he can return the entire region to the central control of the Kremlin. Poland, Czech Republic, Hungary, Bulgaria, Romania. They will be the next dominoes to fall. ... ... This was talk of a new Cold War at the very least, and it certainly could lead to a new hot war. ...

Lk 57,
... Venemaa tungib Ukrainasse, tõenäoliselt järgmise paari nädala jooksul. Nad annekteerivad Krimmi. Edasi, kui Lääs vastu ei hakka, võtavad nad ülejäänud Ukraina piirkonhad Dnepri jõeni. Kui see saavutatud, usun et Volodin (Putin) hakkab jõupositsioonilt looma soodsaid liitlaslepinguid teistes piiriäärsetes riikides ja endistes Varssavi Pakti riikides. Ta usub, et suudab kogu regiooni - Poola, Tshehhi, Hungari, Bulgaaria, Rumeenia - Kremli keskse kontrolli alla tagasi tuua. Need oleks järgmised kivid, mis doomino efektina langeksid. ... ... See jutt oli kirjelduseks uuest Külmast Sõjast, mis võib lihtsalt uue tõelise sõjani viia. ... 

Olles jõudnud esimese kolmandiku peale paistab, et Venemaa käitub palju halvemini ja Ukraina palju vaoshoitumalt tegelikkuses võrreldes raamatuga (kui Eesti ründamine välja jätta). Fashistidena käituvad ju venelased, mitte Ukrainlased, keda nad selles süüdistavad. Lääne tegelik reaktsioon tundub aga raamatu omale kõvasti alla jäävat.

Aga nüüd tänased 11 märtsi olulisemad sündmused:
- NATO luurelennukid AWACS kontrollivad olukorda Ukraina Idapiiride lähistel.
- Janukovitshi pressikonverents, vana jahub lollusi (valitsus fashistid, presidendivalimised illegaalsed, ...), ega keegi teda enam tõsiselt võta.
- Ukraina peaminister nimetab Krimmi juhte Moskva poolt toetatud pättide kambaks ja kutsub Moskvat üles diplomaatilisele kriisi reguleerimisele.
- Kiievi parlament küsib USA'lt ja Inglismaalt 1994 aasta lepingule toetudes abi Venemaa agressiooni peatamiseks, rakendades kõiki meetmeid, sealhulgas ka sõjalisi.
- Krimmi parlament võtab vastu "iseseisvusdeklaratsiooni" mis jõustub kui referendumil võidavad venemeelsed.
- Mitmed lennukid ei saanud maandumisluba Krimmis kuna vene väed on lennujuhtimisjaamad üle võtnud.
- Ukraina sõjaväe olukord olevat õige räbal, vaid 6000 võitlusvõimelist meest suudaks jalavägi välja panna kaitseministri andmetel.
- Ukraina peaminister sõidab homme Washingtoni ja peab ülehomme kõne ÜRO julgeolekunõukogus.
- Kerry keeldus kohtumast Putiniga, kuna Vene seisukohad pole vastuvõetavad. Diplomaatia uks hakkab sulguma ütles ta. Huvitav kas vihjates, et diplomaatia jätkuks on sõda.

Üldiselt muidugi ei maksa kummagi poole avalikke teateid liiga tõsiselt võtta, alati on vaja tegelikkust moonutada. Kas või väide Ukraina armee nõrkusest tundub kummaline. Kui see oleks nii püütaks seda iga hinna eest varjata. Mis võiks olla sellise teate taga?

Kõige loogilisem tundub olevat vihje andmine kas läänele, et kui te sõjalist abi ei paku siis Vene võtab kogu Ukraina kiirelt üle, või siis üritus Vene valvsust uinutada esinedes tegelikust oluliselt nõrgemana, või mõlemad koos.

2 comments:

  1. Ma hiljuti lõpetasin selle lugemise, nagu oleks ennustus. Tõeline page-turner,kõhe, põnev ja hästi kirjutatud. Raamatus muidugi pahad saavad oma õppetunni ja puha. Oleks päris elus ka nii.

    ReplyDelete
  2. Kahjuks jah tõsielus ei juhtu just tihti, et hea võidab. Vahel olen sunnitud raamatud seepärast pooleli jätma, et ette teada kes peale jääb, ei taha head raamatuelamust imala lõpuga rikkuda :P
    Loodetavasti ei korralda Putler see nädalavahetus täiemõõtmelist rünnakut Ukrainale, no ei saa ta ju nii hull ka olla, või siiski ???

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!