Saturday, March 15, 2014

Talveilma ennustamisest ja energiajoogist.

Teeäärsed lumevallid ja metsased künkad taamal
See aasta on meil talvega ikka raskelt vedanud. Muidugi sõltub millisest vaatevinklist olukorda hinnata, sest alati leidub inimesi, kes pole millegagi rahul ning pidevalt vinguvad aga teised see-eest ei kurda kunagi ja leiavad igas olukorras positiivset.

Mina kurdaks sellisel juhul kui lund ja külma pole, sest see välistaks suusatamise. Lumekühveldamist tee pealt võtan pigem kui mõnusat füüsilist trenni, aegajalt on pereliikmete vahel võistlus, kes saab enne lund lükkama. Isegi kassile ja eriti muidugi koerale meeldib lumi. Pealegi saab ju lumest igasugu huvitavaid asju ehitada.

Ainult sulaga on viimasel ajal tekkinud probleem, et veidi vett kipub kusagilt läbi seina allkorruse põrandale nõrguma. Eks kevadel peab laskma sissesõiduteele uue katte peale panna ja seinaääre bituumeniga veekindlaks tegema.

Igatahes neljapäeval sõitsime jällekord suusatama. Kolmapäevane lumesadu oli üle 20 sendi valget pahna juurde andnud, mida polnud jõutud hommikuks koristada. Teed olid raskelt libedad, õnnetused suure hulga peamisi maanteid sulgenud. Meie tee mäe suunas oli tänu suht vähesele liiklusele lahti, aga jäise kinnisõidetud lumega kaetud. Sool tegi asja ainult hullemaks, sest -20'ga enam eriti ei aidanud. Sõitsin eriti ettevaatlikult nagu poleks autol pidureid. Nimelt paar korda kui proovisin libises masin ABS krõbinal rahumeeli edasi ilma eriliselt hoogu kaotamata.

Lumevallide kõrgus autoga võrreldes
Hõreda liiklusega julgesin ikka 80'ga minna nii, et kokkuvõttes kulus pool tundi kauem kui tavaliselt. Kohati olid lumevallid tee ääres 2 meetri kõrgused, vaated imeilusad päikese käes pimestavalt valge lumega kaetud väljadele.

Jõudsime kenasti tund peale tõstuki avamist kohale ja leidsin meeldiva üllatusena eriti soodsa parkimise. Hiljem küll selgus, et olin tuletõrje reale parkinud, märki kattis lumekiht. Hea et masinat ei teisaldatud:P Ilm oli raskelt külm, tuuleindeksiga -28C. Kamandasin kõik soojalt riidesse, endalegi panin lisaks tavalisele õhukesele fleecele vesti ja teise paksema suusajope alla. Ega muidu poleks hull, aga sellise külmaga tugeva tuule käes tõstukitoolil istumine tekitab läbilõikava külmatunde.

Seekord olime neljakesi, pisemal lapsel Hiina päritolu sõbranna kaasas. Too väitis, et on varem suusatanud aga kui mäele saime, selgus esiteks et kardab lifti, siis kõrgust ja lõpuks kiirust ning kukkumist. Kõige krooniks oksendas suurest hirmust minu laenatud näokaitse täis.

Chen-chen õpib laste juhendamise all
Kartsin juba, et tal hakkab hoopis paha, viimaks pean veel tagasi koju viima. Vandusin omaette: see jääb viimaseks korraks kui kellegi võõra algaja mäele vean. Kurat esiteks vastutad ja õpetad, teiseks raiskad oma niigi piiratud suusa-aega. Tüdruk muidu igati tore, aga mina enam lihtsalt ei viitsi.

Õnneks lahenes kõik ja pikapeale hakkas ta sõitma, ehkki kippus vägisi laugele nõlvale, kus meil polnud miskit teha. Sel ajal kui mina temaga õiendasin, käisid teised lapsed ekspertide radadel geopeitust mängimas.
Firmade promotelgid

Seoses koolivaheajaga oli hulk firmasid kohal reklaami tegemas ja tasuta nänni pakkumas. Sõbra poiss leidis metsast lipukese, mille eest spordiseljakott autasuks, teised lapsed said suusamütsid. 

Sony reklaamis oma musa tehnikat, Oakley suusaprille, lumelaua firmad riideid ja saapaid, suusafirmad varustust, Argo ATW oli vaatamiseks välja pannud igavesed kihvtid maastiku amfiib-roomik masinad, Rockstar jagas energiajooki soovijatele tasuta.

Kuna hiinaplika väsis õhtuks päris ära, sõitsime veidi varem koju. Ilm oli ikka õige külm ja järgmine päev niikuinii kavas pikalt suusatada. Korjasime kodinad poole kaheksaks kokku. Ootamatult selgus, miks on hea mõte suuski lukustada ka kohvikuesisel suusaraamil.

RockStar ja Argo ATW'd
Läksin panin meie omadele krõpsulindid peale, mis kaitsevad suusapõhjasid ja rante. Üks noormees hakkas huviga seda paari piidlema, mille hiinlannast sõbrannale olime kasutada andnud. Hei, need on minu omad teatasin, tema jutu järgi olevat tal samasugused. OK, aga näed see on minu suusakinnituskrõps.

Asutasime minema kuid andes suuski hiina tüdrukule tundus miskit valesti olevat ...   ... liiga pikad nagu. Siis vaatasin täpsemalt, oi kurat on küll hallid Atomicud sarnase disainiga aga võistlussuusad ja teiste klambritega. Hei, sorry! kutsusin noormeest tagasi, kes paaniliselt oma suuski otsis, need tõepoolest pole minu omad. Meie omad olid järgmises vahes kenasti ootamas. Poleks see noormees juhtunud just samal momendil kohal olema oleksin täiesti süüdimatult võõraste suuskadega minema jalutanud. Koju saime kümneks. Siin ootas ees ebameeldiv üllatus kui rääkisin tuttavaga, kelle lapsed pidid järgmine päev ka kaasa tulema.

Kas ilmaennustust oled näinud, küsis ta. Jah, hommikul vaatasin, päike ja natuke pilvine, temperatuur nulli ligi. Praeguseks muudetud, homme täispilves, keskpäevast +5C ja vihm. Mida kuradit, kuidas see nii hullult muutus, vaatasin kiirelt mobla pealt ilma - ja tõsi ta oli. Kuna päev töölt vabaks võetud ja meeleolu terveks nädalavahetuseks suusalainele häälestatud, otsustasin ikka minna. No kui tõesti ilm vihmane ja jälk, eks siis tuleme koju tagasi.

Hommikul igatahes oli ilm vähemalt Torontos ilus. Poole kaheksast panime ajama, teed puhtad, lasin sajaga seal kus eile vaevalt 80 julgesin proovida. Taevas oli kogu sõidu ajal selge, päike paistis. No vaatame kauaks hoiab. Kiirustasime mäele, momendil olud supermõnusad kui 40 - 50 km/h puhuv tuul välja arvata. Suusatasime ilma vaheajata kaheteistkümneni, sest pidevalt oli mure, kaua see hea ilm kestab. Taevas polnud pilveraasugi, temperatuur -3C, ainult päike hakkas vähehaaval lumepinda pehmemaks tegema.

Päike, sinine taevas ...
... -3C ja tuiskav lumi
Sõit sujus mul jube mõnusalt, endal tunne, et pole kunagi paremini suusatanud. Isegi laps tunnistas, et issi sa sõidad päris ilusti, aga mulle ikka järgi ei jõua. No minu vanad luud on ka hapramad, kiirlaskumisega ei julge enam tegeleda. Aga plika sai oma karistuse ärplemise eest kätte. Sõitis suure kiirusega mogulite osasse ja lendas nii, et kogu varustus mööda mäge laiali.

Ma polnud isegi õlut mäele kaasa võtnud, sest kartsin sõidu liialt lühikeseks jäävat, ja mis sa ikka vihmase ilmaga õllekest lürbid. Päikesepaiste ajas aga hirmsal kombel janutama, kaalusin kaua ja lõpuks sai õllekurat võidu. Pigistasin hambad kokku kui pidin kohvikus purgi eest $8 välja käima, sulaselge päisel päeval röövimine ju!!! Aga noh, esimene kord siit tellida, muidu joon ikka enda oma marki, mis ilusti hanges külmas. Vähemalt pakkusid nad siin ainust tõepoolest head Canada õlut.



Päikese käes oma õllekest limpsides tegin veidi ajugümnastikat. Kui nõuka ajal maksis hea õlu (Saku Hele) 50 kop ja keskmine palk oli 150 rbl kuus siis praeguse $8 õlle puhul peaks võrreldav palk olema $2400 kuus. Hmmm..., nii mõeldes ei tundugi kallis, võiks teisegi teha ;)

Kiki kohvikus tellimas
Paraku saabusid lapsed ja võtsime hoopis kerge eine. Enne siiski hirmutasin neid, et täna restost süüa ei saa, sest issi jõi teie söögiraha maha. Mäele tagasi minnes krabasin RockStar energiajoogi kuna õlu ja istumine olid uniseks teinud. Maitse poolest polnud suurem asi aga 180 mg kohveiini peaks ärksaks lööma. Seal oli ka igasugu muid juurikate ja taimede leotisi kui silti uskuda. Rüüpasin tõstukil üles sõites pudeli nahka.

Bodyarmor  või
hallukas ???
Esialgu ei saanud suurt miskit aru, unisus kadus küll ära. Sõitsin mõnuga, olemine läks päris eufooriliseks justkui oleks narkolaksu all. Kiirus kasvas ja aeg- ajalt sai käe või puusaga ilma seejuures kukkumata mäge riivatud. Haarasin käigupealt veel ühe pudeli, proovin ka granaatõuna maitselise ära. Õige tore tundus aeglsemate suusatajate vahel slalomit sõita. Kui tuul lükkas tõkkevõrgu mulle ette hüppasin sellest hoo pealt lihtsalt üle.

Alles siis kui tõstuki lähedal suure hooga oleksin ette keeranud lapse peaaegu laiaks sõitnud tuli aru pähe. Kurat, ma pole nii hoolimatult kihutanud ülikooliajast saati kui sõpradega Kuutsekal veini ja õlut sai segamini rüübata. Mis toimub??? Ainus seletus, et energiajook oli mu täiega "Rockima" pannud. Ometigi peaksin regulaarse kohvitarbijana piisavalt treenitud olema. Ei tea kas mõjus mõni muu joogi komponent või kõhus õllega segunemine, igatahes oli tulemus täiesti ootamatu ja kõhedust tekitav.

... ja üksikult, läheks
õige ka kui
energiajook rinnus :)
Lumelaudurid kargavad kahekesi koos ...
Läksin istusin korraks kohvikusse, võtsin kaks sarvesaia ja automaatselt kohvi. Saiaampsule kohvi peale rüübates peatusin momendiks ning jäin kahtlustavalt tassi piidlema. Ähh, tavaline kohv pole mulle kunagi halvasti mõjunud lõin käega, pealegi on tal niiii.... hea maitse.

Kokkuvõttes leian, et sihukeste energiajookide mõju peaks ikka rohkem uurima. Teatavasti on need noorte hulgas populaarsed, aga kui juba minul keeras kaks pudelit pildi värelema siis eeldatavasti on neil lastele kangem toime.

Õhtu ja pilved saabuvad ...
Ilm pidas vaatamata igasugustele ennustustele õhtuni vastu. No täitsa jama ikka kui sa kohapealsest telekast näed et "current weather" ehk momendi ilm peaks olema pilves ja vihmane aga resto aknast välja vaadates paistab selge päike sinises taevas. Kuradi ennustajad, ei viitsinud isegi oma ekslikku prognoosi maha kustutada. Seda on juhtunud ennegi, jube tüütu kui ei tea millal saad ilmateadet uskuda, noh päev paar võiks ikka suuta ette ennustada aga raisad ei oska isegi momendi ilma õieti näha.

... aga pärale ei jõudnud ...
... enne tõusis kuu :)
Tänu energiajookidele ei tekkinud kordagi väsimust ja uhasime kogu jõuguga õhtuni välja. Pilved hakkasid aeglaselt saabuma siis kui juba kuu oli taevas aga enne kui lift kinni pandi nad kuud ja tähti varjama ei jõudnudki. Pimedas enne kojusõitu käisime veel vigursuusatamise võistlusi vaatamas. Omaette vinged vennad, et julgevad sihukesi trikke teha samas paistab päris ohtlik olema, paar tükki said õige rängad laksud kukkudes.

Lapsed rennisõitu jälgimas ...
... vigursuusatamise võistlustel
Kojusõidul oli tee korras, ja ehkki olin igaks juhuks paar pudelit RockStari kaasa haaranud, ei tulnud ei väsimus ega uni peale. Uskumatu aga paistab selle joogi mõju tundub ikka õige pikk olevat. Koju saime keskööl ja juba viie ajal kimasin tööle. Ei tulnud sealgi und peale, alles õhtul olen haigutama hakanud. Nojah tuttava poeg teadis rääkida, et kui paar pudelit hinge alla paned mängid arvuti taga terve öö, põrutad hommikul kooli ja alle lõuna paiku hakkab pilt taskusse kerima. Iseasi kui mõistlik ja tervisele kasulik sihuke värk on.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!