Tuesday, March 4, 2014

Mis juhtus ???

Putini pressikonverents
Seda ei saa ilmselt lähema 50 aasta jooksul teada, aga kõigest järjekorras:

- Kahe, kella 03:00 ja 05:00, Vene väidetava ultimaatumi tähtaeg tuleb ja läheb, miskit ei juhtu.
- Hommikul teade, et õppustel osalenud Vene väed Ukraina idapiiri vastas saadetakse tagasi baasidesse.
- Putini esinemine, täis propagandat ja häbituid valesid, millel pole mõtet peatuda. Olulise momendina teatab ta, et ei kavatse Krimmi annekteerida ja vähemalt praegu Ukrainasse sõjaväega sisse minna.

      Millest selline seisukoha muutus kui kõik märgid viitasid kohesele mastaapsele rünnakule.
1. Esimene võimalus, et aetakse niisama läänele puru silma proovides tähelepanu hajutada. Ei tundu aga tõenäoline, sest aeg töötab Venemaa kahjuks.
2. Teine ja tõenäolisem, et mingi sündmus sundis Putinit oma plaane muutma.

      Kui nii, siis mis see võis olla:
1. Manöövritel selgus, et väeüksused pole nii võitlusvalmid kui oli oodatud nii tehniliselt (Tankide pidurivedelik ära joodud, soomukite kütus maha parseldatud, tuliuued relvad puudulikult komplekteeritud, ... ) kui ka moraalselt (ründesõda Ukraina vastu ei saa kuigi populaarne olla tavalise vene sõduri jaoks, eriti tänapäeval kus infot täielikult blokeerida võimatu).
2. Obama võttis kõne Putinile öeldes midagi, mis sundis viimast ümber mõtlema (kuulujutuna käinud loo USA Vahemere laevastiku saatmisest Mustale Merele, Putini välismaal asuvate varanduste konfiskeerimisega ähvardamine, Las Vegase pornokanalite sulgemise, ... mis iganes mis tüübile piisavalt valulik isiklikult ja millest ilmselt kunagi teada ei saa)
3. Ukrainlaste kangekaelsus, enamasti keelduti üle minemast või alla andmast. Samas ei vastatud provokatsioonidele. Luure poolt kinnipüütud telefonikõnest Putini ja kohaliku Vene vägede komandöri vahel kurtis viimane, et vaatamata provotseerimisele Ukrainlased keelduvad relvi puudutamast ja vastavad ainult ropu venekeelse sõimuga. Selline käitumine pidi isegi jäist vene südant soojendama, nu bratja vsjotaki :)
4. Vene börsi ja rubla kukkumine ning majandussanktsioonidega ähvardamine, mida mõned vaatlejad välja pakkusid. Seda ei usu, teades ette oma käike Putin pigem teenis börsil raskelt, sest pole ju keeruline ette arvata mis hinnad teevad oluliste sõjalispoliitiliste teadaannete peale. Seetõttu taheti ka keelata venelastele ligipääs Londoni börsile, paraku Briti valitsus on üks tallalakkujate kari nagu näitas kogemata avalikuks tulnud suunis, mitte toetada majandussanktsioone.

Obama: Ei, teen sulle triibulised perse peale
Kas üks eelnevaist põhjustest, nende kombinatsioon või midagi mis mulle pähe ei tule hoidis öise sõja puhkemise ära. Nimelt ei suuda ma millegipärast uskuda Putini juttu, et Krimmis pole vene sõdureid, tal polegi plaanis Krimmi annekteerida, ainult soov Ukrainlastele humanitaarabi minna pakkuma kui vajalikuks osutub - tankidega muidugi  :D

Ja paistab, et ma pole ainus, sest nii USA välisminister Kerry kui president Obama pidid väga oma sõnu valima, et Putinit mitte otseselt valetajaks kutsuda kui ajakirjanikud neilt Putini väljaütlemiste kohta kommentaare pärisid.

Kerry tänase visiidiga Kiievisse kaasnesid muljetavaldavalt jõulised väljaütlemised, eks näe kas neil ka põhja all on. Vene raketikatsetusele ma tähelepanu ei pööraks, isegi Putin ei saa nii hull olla, et tuumasõjaga ähvardama hakkab.

Tundub, et momendil on otsese sõjalise rünnaku oht oluliselt vähenenud. Uuesti piisava hulga sõjaväe lahingukorda seadmine võtaks aega andes aegsalt eelneva hoiatuse. Ainult erioperatsiooni valitsuse kõrvaldamiseks pole võimalik korraldada, puudub rahva toetus. Kardetakse, et vene pool võib üritada korraldada tuumajaamaavarii, et selle varjus abi pakkudes väed sisse viia, täna tõsteti oluliselt tuumajaamade turvamise taset.

Krimm on ilmselt suht pikaks ajaks Ukraina käest läinud, kaua need üksikud pisikesed Ukraina väeosad relvadeta vastu peavad. Kas kunagi tagasi saadakse sõltub suuresti lääneriikide sanktsioonidest. Selle koha pealt kipun pessimistlik olema.

Vahepeal kummitab mõte, et Putini nii ebaadvekvaatse käitumise põhjuseks on asjaolu, et juhile raporteeritakse uudisi ainult nii nagu ta soovib neid kuulda. Kas on võimalik, et ta ise usub Vene propagandat???

Vaatame mis edasi saab, juba homme oleme targemad.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!