Thursday, October 14, 2021

Palkadest ja erialadest

Kuidas nähakse tarkvara inseneri tööd

Eile sai mu enesehinnang hävitava löögi: selgus, et ilma mingite mööndusteta olen pere madalaima ametliku palgaga liige kui koerad ja madu välja arvata. Tütar nimelt edutati oma firmas järgmisele tasemele: insenerist arendajaks. Nüüd võib end uhkusega "dev" nimetada. Samas tunnistas, et ega töö vist suurt muutu, igatahes esialgu. Tegelikkuses on muidugi karta, et kõrgema palga eest tuleb ka enda halle ajurakkusid rohkem liigutama hakata. Ta on ikka veel kahevahel kas liikuda edasi spetsialistina või juhtimise rollis. Mõlemal on omad plussid ja miinused, minu kogemuse põhjal kulub juhtidel põhiaeg personali probleemide lahendamisele ja teiste töö eest vastutamisele, spets vastutab enamasti vaid enda töö eest kuid tema seljas istub juht oma tähtaegadega.

Tarkvara arendaja "kadestusväärne" elu 
Tarkvara inseneri tegevus ;)

Kuna tööl oli aega üle surfasin netis ja sattusin nii mõnegi huvitava artikli peale. Näiteks selgus, et Eestis on parimad palgad spetsialistidel ja spetside hulgas tarkvara arendajatel - keskmine umbes 3300 euri kuus. Numbriliselt täiesti võrreldav maailmamastaabis palkadega kui ka maksud arvesse võtta. Vaadates maailma suurlinnade elukallidust tagab Eestis numbriliselt mõnevõrra väiksem palk parema elukvaliteedi. Näiteks Torontos kulub viimastel andmetel ainuüksi kodu omamise kulude katteks 60% pere sissetulekust ja 70% kui tegu on majaga. Majalaenu saamiseks peab pere aasta sissetulek ulatuma 200000 Canada dollarini (125000 eur). Palgavaesuse tase 50000 CAD (33000 eur) aastas.

Kõik tahame oma lapsi aidata. Meie oleme leidnud et parim viis on võimaldada neile teadmiste  ja oskuste omandamine mitte nii palju toetada materiaalsete asjadega. Lisaks muidugi teadvustada vastutustunnet: oma tegude või tegemata jätmiste eest vastutad ise. Jah meie vanematena võime ja saame anda nõu ja toetada aga sinu elu, lõpuks pead ikka ise elama enda tehtud otsustega. Nõu andsin nii palju, et õppida tasub eriala, mis võimaldab mugavalt ära elada, küll hiljem jõuab hobidega tegeleda. Ise oleksin ka peale keskat pigem suusainstruktoriks tahtnud minna aga oli selge, et ehkki tundus hullult tore siis perspektiivikas see karjäär eriti ei olnud. Põhimõtteliselt tundsin, et minu "töö" on tehtud kui lapsed koolid lõpetasid, olime pakkunud võimaluste piires hea stardiplatvormi. Edasine sõltub juba neist endist.

Parandus: Piinlik tunnistada aga plika ametikoht on hoopiski "Software System Designer", mis arendajast tööst päris palju erinev😏 Minusugusele asjatundmatule tunduvad kõik tarkvaraga seotud asjad samas potis olevat.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!