Friday, December 23, 2022

Ajalooline kõne!

Eile vaatasin Zelenski kõnet USA Kongressis, kohal olid nii kongressmenid kui senaatorid (joint session). Pole midagi öelda, äärmiselt osavalt ja mõjukalt esines Ukraina president, oskas vajutada kõigile õigetele nuppudele, et ameeriklastele muljet avaldada. Tänaseks on 44 miljardilise sõjalise abi pakett heaks kiidetud, sealhulgas 1.85 miljardit vahetut kuhu hulka kuulub ka Patriot õhutõrje. Muidugi polnud momendil jõulukingituses tankid ja hävitajad kuid öeldi ka otse välja, et pole tulevikus välistatud.

Paralleeli tõmmatakse Churchilli Washingtoni külastusega pea täpselt 79 aastat tagasi 1941 jõulude eel kui Briti peaminister küsis abi ja toetust sõjas Saksamaa vastu. (Naerukohaks, et samal ajal käis puutin batka juures Minskis abi mangumas😁) Tol ajal oli seis tegelikult raskem, sest maailmas kaks teineteise vastas seisvat suurte riikide liitu, praegusel momendil vaid venemaa ülejäänud maailma vastu (Valgevenet, Põhja-Koread ja paari Aafrika riiki ei saa ju maailma mastaabis tõsiselt võtta). 

Ukraina võit on selge, sest pikas plaanis on suurte sõdade lõpptulemuse alati otsustanud majanduslik võimsus, venel pole oma 2%'ga (mis pealegi kahaneb) mingit shanssu ülejäänud maailma vastu. Putin muidugi võib üritada oma rahvale suvalist lõppu võiduna serveerida, sügavalt kahtlen, et venelased nii lollid on. Samas kunagi ei tea, vene patrioodina sõja toetamist pole samuti võimalik normaalse mõtlemise puhul mõista. 

Eriliselt õõvastavalt mõjuvad vene sotsmeedias levivad reklaamid üleskutsega vabatahtlikult Ukraina sõtta minna (et vanaisa Lada remontida, et tütar saaks endale iPhone, et võlgadest vabaks saada, ...). Lõpetuseks ei saa märkimata jätta eilset puutini kõnet, tüüp oli esinedes õige närvis, jalad tõmblesid, käed värisesid ja jutt oli segane. Tehniliselt oleks pidanud vene presidendi koha peal arreteerima, sest ta kasutas kriminaalkaristuse alla kuuluvat sõna "SÕDA"😁 Ime, et vanurit üldse lastakse avalikult esinema, peaks ju teadma, et teda jälgib hulk asjatundjaid, kellele ka pisemad detailid märkamata ei jää.

4 comments:

  1. Eile oli kaks nupukest meie meedias: Põhja-Korea avas taas raudteeühenduse Venemaaga ja sealt kaudu tassitakse mudru. Teine oli selles, et USA survestab oma praeguse tegevusega Ukrainat läbirääkimistele venega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esimeses punktis ei kahtle. Sitt seis kui sõja jätkamiseks peab lootma Põhja-Korea ja Iraani abile.

      Teises punktis kahtlen kui vaadata USA abi mahtu. Lihtsalt ei soovita vene kiiret ja põhjalikku lüüasaamist kartuses impeeriumi lagunemisele järgnevat ettearvamatut segaduste perioodi.

      Delete
  2. Hea "cost and benefit analysis" USA vaatevinklist (5.6% USA kaitsekuludest hävitab poole vene konventsionaalsest võimekusest): https://cepa.org/article/its-costing-peanuts-for-the-us-to-defeat-russia/

    ReplyDelete
  3. Tore vaadata, et USA on sõjas venelastega ja Uraina on tööriist euroopa sõprade kõrval ainult. Aeg ei jää kunagi seisma tulevad uued relvad venelastel on energia vabalt käes ja tootmiskulud on olematud.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!