Tuesday, December 27, 2022

Kas olete edukamad keskmisest ameeriklasest?

Juhuslikult jäi moblas google pakutavate uudiste hulgas silma selline pealkiri: "5 Signs You're Doing Better Financially Than the Average American". Tegu pole muidugi mingi teadusliku uuringuga, lihtsalt mõningate ameeriklaste jaoks oluliste märkidega, et su finantsseis on keskmisest parem. Neid viit "märki" vaadates tekkis küsimus, ons siis keskmise ameeriklase seis tõepoolest nii nadi. Oma Eesti sõprade tuttavate põhjal julgen arvata, et üksikute eranditega on nendegi seis allpooltoodud 5 märgi järgi vaadates keskmisest ameeriklasest parem. Võrdlust suht lihtne teha, sest momendil USD jämedalt Euroga võrdne, samas elu Eestis hulka odavam. Rahaliste numbrite asemel oleks eestlasel ehk objektiivsem võrrelda suhtes keskmise palgaga (USA $54000, Eesti 21000EUR), jämedalt võiks eestlase jaoks alltoodud numbrid kahega jagada.

1. Teil on rohkem kui $4500 arvel.

2. Teil on pensionifondis rohkem kui $30000 35 aastasena ($50000 50 aastasena).

3. Teil on hädaolukorras iga kell $2000 käepärast.

4. Teie krediitkaardi võlg on vähem kui $6500.

5. Teie omand on väärt vähemalt $100000.

Mulle tunduvad ameeriklase vaatevinklist keskmise ameeriklase finantsseisu latid õige madalad: kuupalk arvel ja hädaolukorras pooleteise nädala palk käepärast. Pensionifondis vähem kui aasta palk, eee... kuidas te pensile kavatsete minna ... aastaga maha surra või sotsiaalabile loodate??? Krediitkaardivõla kataksite oma arvel oleva raha ja hädaabi säästudega ja siis õnnelik ümmargune null arvel??? Omand on ehk ainus moment, mis tundub mõistlikus vahemikus ehkki korteri või maja omanikuna oled pikalt keskmisest paremas seisus (omandi alla aga käib ka kõik muu alates kõrvarõngastest ja lõpetades aktsiatega). Mõni ime, et keskmine ameeriklane on pidevalt stressis kui talle sihukesed finantsnumbrid vastu vaatavad. 

26 comments:

  1. Kohe tekkis küsimus: kustkohast on pärit Eesti keskmise palga ulmesumma, palun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa, jajah, aasta palk. Kessekurivaim siis sedasi arvutab.
      Aga hoolimata oma keskmise eestlase leivakotist olen vähemalt kahe esimese punktiga pireke jännis. Võiks tublim olla. A ehk ei ela nii kaua, et pensionivara kasinus kõri kallale jõuaks tulla.

      Delete
    2. Statistikaamet. Ameerikas aastapalk, lihtsam võrrelda samu näitajaid.

      Delete
    3. Mul on isegi töölepingus aastapalk, kuigi juriidiliselt leping Eesti alt.

      Delete
  2. Mul kulus samuti mitu minutit, et aasta palgast aru saada:)
    Aga näe, mul läheb siis paremini kui keskmisel ameeriklasel:) ja Keskerakonna arvates pole ma isegi keskklass..
    Hea teada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MOTT nagu meil oli kombeks matemaatikatunnis teoreemi tõestuse taha kirjutada😁

      Delete
  3. Et mitte (jälle :)) kiunuga alustada, olgu öeldud, et su Kuuba- ja jõulupostitused on nii toredad!

    Aga tegelikult tulin (jälle!:)) oma kaasmaalaste kaitsele viskuma, sest esiteks, need numbrid on mu meelest üsna imelikud, ja teiseks ei kirjutaks ma kuidagimoodi alla väitele “keskmine ameeriklane on pidevalt stressis.” Huvitava kokkusattumusena tõdesin just eile, kui (jälle :)) ühe kodulähedase linna vahvas väikeses pruulikojas rahva hulgas aega veetsin. Hästi tore paik, istuda saab nii ruumis kui õues gaasilõkete soojuses – ühesõnaga, just eile tõdesin, et minu kogemuste kohaselt on ühendriiklased vägagi ‘laid back’ tõug. Relaxed. Easygoing. Võtavad sõprade/sugulaste/tuttavatega koos olemiseks aega, lapsed-koerad kaasas. Jaa, suurlinnades on elustiil ilmselt tükk maad stressavam, aga kas see mitte pole sedasi mistahes riigis? Ühesõnaga, minu kui kohaliku elaniku väitel EI OLE “keskmine ameeriklane pidevalt stressis.” :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagu mainisin pole tegu teadusliku uuringuga ja numbrite täpsust ei oska kommenteerida kuid nagu pangatöötajast kaasa mainis: "Sa ei kujuta ette mis finantsilises seisus keskmine kodanik on sõltumata teenitava palga suurusest". Tema kommentaar muidugi Kanada kohta kuid ei arva et erineb palju USA'st.

      Stressi all kannatab erinevate allikate alusel 60 - 80% ameeriklastest, googelda "how common is stress in united states". Võtan omaks, et stressi ei tekita ainult finantsprobleemid.

      Artikkel oli USA kohta kuid ma ei kahtle, et see kehtib ka Kanada kohta, ehk siis "ameeriklased" all pidasin silmas mõlema riigi rahvast😉

      Mõttekoht, miks termin "keskmine ameeriklane" (googelda😉) ei oma maailmas positiivset kõla erinevalt paljudest teistest "keskmine ... mingi rahvus".🤔

      Delete
    2. Kuuba reisukirjelduse koha pealt on sihuke seis, et kui loen Kauri omasid tuleb kange tahtmine enda omad kustutada.

      Delete
    3. Ei, miks kustutada? Sul ja Kauril on lihtsalt erinevad (kirjutamis)stiilid, inimesed ongi erinevad ju, see on tore. Teid mõlemaid tore lugeda.

      Stressist - mulle tundub, et me siinkohal jäämegi aiast ja aiaaugust rääkima :) - sina rõhud statistikale, mina sellele, mida silm näeb ja kõrv kuuleb. Ei vaidle, et enamikel inimestel pole elu just suisa meelakkumine, aga see, et nii usa kui kanada "keskmine" inimene on pidevas stressis - ma ei tea, see on justkui liig laia lauaga löödud. Selle peale kostaks ma, et inimkond on aegade algusest stressis olnud, business as usual :)

      Mis tollesse "mõttekohta" puutub, siis - hmm, noh, jah, said taas kord usa elanikke maha tegeva vihje teha. :) Ilmselt tõstab see su enesetunnet. Ega miskit, eesmärk pühendab abinõu... :)

      Delete
    4. Nojah "pidevalt" on tehniliselt vale termin. Selge, et ka kliinilises depressioonis kõige paadunum pessimist ei saa pidevalt stressis olla, ikka on helgemaid aegu ka. Kriipsutame "pidevas" maha.

      Keskmise sterotüüp lihtsalt on inimeste teadvuses. Iseasi kui palju seal objektiivset tõtt, kui palju kadedust ja kui palju ülalt alla või alt üles vaatamist. Selle aastaga on keskmise venelase imago igatahes kõvasti langenud.

      Delete
    5. Hahaa :) Teie "vaidlusega" seoses tuleb tahtmine juhtida tähelepanu huvitavale fenomenile. Millegi pärast alati põhja pool olev riik/rahvus vaatab alla neist lõunapool olevale või üritab kuidagi tõestada, et nad paremad on. Soomlased eestlastele, eestlased lätlastele, ameeriklased mehhiklastele, kanadalased ameeriklastele jne jne.

      Delete
  4. FONDIS RAHA??? Päriselt? Kas keegi ikka veel usub, et raha 30+ aastat mingis fondis kasvab ja lubab sul vanaduses ilusat rantjee- elu elada???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sõltub fondist, mõnes kasvab õige jõudsalt. Pangaprotsent ju õige nadi ja niisama madratsi all hoides hoopis null pluss turvariskid. Kuldreegel muidugi mitte hoida kõiki mune ühes korvis ehk siis peale finantsinstrumentide on ka muid võimalusi.

      Delete
    2. Eip. Ennem ostan veel 1 korraliku mootorsae või midagi. Ma olen põmst kogu elu permanentselt majanduskriisides ja nendest väljarabelemises elanud ja usun ainult sellesse, mis mul raua kujul kodus on.

      Delete
    3. Aga kui pead kodu maha jätma ja oma rauda kaasa võtta ei saa?
      Juudid on just seepärast finantsmaailmas aktiivsed. Mu juutidest sõprade jutu kohaselt.

      Delete
    4. Siin kohal tahaks rõhutada, mis on inimese kõige suurem vara, mida ei saa keegi ära võtta. Lisaks maksuvaba, pole transpordi probleemi, aitab igal ajal igal pool hakkama saada.

      Haridus, praktilised oskused, suhtlusoskus, mentaalne tugevus. Nagu eesti vanasõna ütleb: "Ülemaks kui hõbevara, kallimaks kui kullakoormad tuleb tarkus tunnistada"!

      Delete
  5. Kui pensionifond välja arvata, siis jah parem kui keskmine ameeriklane või keskmine eestlane. Pensionifondidega see seis, et enne kogusin raha muuks tarbeks (loe kodulaenu sissemakse) st oli ainult 2. sammas ning paari aastaga ei ole veel jõudnud kolmandasse nii palju panustada. Kui ausalt öelda, siis vaadates praegust seisu neis, siis egas ei julge ka väga lisada. Parem hoiusel inflatsiooni ohvriks minemas kui kuskil fondis lisaks inflatsioonile ka miinus tiksumas.

    ReplyDelete
  6. Tegelt hakkasin mõtlema, et põhjamaade heaoluriikides vist nii otse ei saaks vaadata, seal riiklik pension tagab suht normaalse äraelamise, või kuidas. Äkki keegi targem oskab kommenteerida.

    Eesti puhul pensionifondi suuruse võrdlemine USA'ga veidi ebaaus, sest need fondid tekkisid suht hiljuti ja inimestel polnud ise fondi kogumise harjumust.

    ReplyDelete
  7. Vaatasin neid viite punkti ja tuvastasin, et oleksin kehv ameeriklane. Krediitkaardipunkti vaid täidan kuna ükski pankur mulle sellises summas limiiti ei anna :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul isikliku finantsseisuga täpselt sama lugu. Krediitkaardivõlga pole, aga pensionifondid-kinnisvarad ka kõik puudulikud. Samas, kui arvestada abieluga ja ühisvaraga, siis abikaasa pangakonto katab mõneski punktis meie mõlema vajadused, hädaolukorras paar tuhat kasutada pole mingi küsimus.

      Pensionifondiga on muidugi kehvasti ja ausalt öelda ma ka ei suuda neisse tänapäeval uskuda, sest inflatsioon sööb niikuinii kõik ära. Pigem usun kinnisvarasse jt sarnastesse isiklikesse pangavälistesse pesnionifondidesse.

      Delete
  8. See mõiste "keskmine" on üldse väga kahtlane suurus. Võta kasvõi Eesti keskmine palk, mis statistika andmetel muudkui kasvab. Samas ma oma tutvusringkonnas ei tea kedagi, kes saaks seda keskmist palka. Ühed on väärtustatud ametis, kas panganduses, IT-valdkonnas või riigiametis ja saavad mitut keskmist palka, samas väga suur seltskond ei näe kunagi, et nende palk keskmiseni küüniks.

    Pensionifondid meil on ilmselt midagi muud, kui Ameerikas, kus süsteem töötab ammu. Mina olin 2.sambaga liitumise ajal liiga vana ja väikesepalgaline, et sel mõtet oleks olnud. Samas mu elukaaslane oli liitunud ja nüüd, kui ta raha välja võttis, oli seal 8000 eurot. Ausalt öeldes täitsa hea summa, mida raskel ajal, nagu praegu töötuna, saab kasutada.

    Mina ise tegin 3.samba 2000.aastal ja olen sellega väga rahul. Mul oli garanteeritud tootlus 4% ja praeguste miinusintresside foonil oli see luksuslik. Vaatasin oma lepingu hetkeseisu ja tundub, et olen kenasti teeninud. Õige otsus oli ka see, et võtta see raha 10 aasta jooksul pensionimakstena välja, mitte eluaegsete maksetena. Aastas maksin sisse 767 eurot, aga pensionilisa aastas saan praegu 2135 eurot, kusjuures maksete aeg oli 8 aastat, aga saamise periood 10 aastat, rääkimata tulumaksusoodustusest.

    Ilmselt olen paremas seisus kui keskmine ameeriklane. On kinnisvara ja ka sääste, krediitkaarte ei kasuta ja muid võlgu ka pole. Pension tiksub ja sellega elan kenasti ära

    ReplyDelete
    Replies
    1. "keskmisel" (average) ja "keskmisel" (mean) kipub olema suur vahe. Maitse asi kumba vaadata. Average ajavad üksikud miljardärid ja hüperkõrgpalgalised põhjendamatult kõrgeks, objektiivsem ehk mean millest pooled madalamal, pooled kõrgemal.

      Fondidega nagu enne ütlesin: on igasuguseid, nii hästi teenivaid kui raha kaotavaid. Samas ei kindlusta eelnev tootlikkus jätkuvat tootlikkust nagu fondiinfos alati rõhutatakse. Tavakodaniku puhul vedamise asi, isegi asjatundjad aeg-ajalt kaotavad, pidevalt võita võimalik vaid siseinfot teades ehk siis ebaseaduslikult.

      Delete
    2. Eesti keeles on see keskmine ja mediaan. Kui Statistikaameti kodulehte kasutasid, siis oleks pidanud silma jääma.

      Delete
  9. Mul pädevad kaks viimast punkti (väiksem krediitkaardivõlg ja tõenäoliselt on eluase ka päris hea väärtusega), kõige muuga on nirum - mul on praeguseks selgelt alla keskmise sissetulek, aga väga suurt stressi see ei tekita, sest koormus on ka alla keskmise, nii et tundub nagu õiglane. Rahapuudus ajab vahel närvi, aga hakkama saab kuidagi, isegi pangalaenu jaksab maksta.

    ReplyDelete
  10. Rääkisid oma postituses hiinlaste kovidi puhangust. Dr. J. Campbell edastab adekvaatset infot : https://www.youtube.com/watch?v=SCMj_ZGNhaU&t=839s

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!