Wednesday, July 12, 2023

Lootuste purunemine

Päevapilt: Naeris, sugulased kinkisid,
midagi positiivset sital päeval.
Eile oli super päev ja kõik paistis ülipositiivne. Seda raskem oli täna kogeda ilusate lootuste purunemist. Võrdluseks võiks tuua miljonivõidu lotopileti omamise avastamise ja seda järgmisel päeval välja lunastama minnes teada saada, et ajalehes oli trükiviga, piletil vaid vanapaberi väärtus. Mis siis juhtus. Sain tänu uskumatult õnnelikule juhusele isale hooldekodu koha Pihlakodusse. Kõik paistis tore, viisime ta eile kohale, vana rahul, hooldajad andsid hinnanguks teise kategooria, isa käitus nagu kukupai. Istusime temaga kaks tundi koos ja lahkusime peale sööki kui kohvi toodi. Isa pidi esialgu mõneks päevaks sinna jääma, et oludega kohaneda, reedel lubasin ta nädalavahetuseks koju tuua. Lõpliku lepingu pidime sõlmima järgmisel päeval. Hommikul sain emaili, et kõik korras, ehkki tahab koju minna aga see olevat tavaline.

Kahe tunni pärast tuli ootamatult kaks kõnet järjest. Isa on asjad kokku pakkinud ja istub koridoris ning tahab minema hakata. Nad üritavad teda seal jutuga kinni hoida aga vana on kindlameelne ja lubab trolli peale jalutada omamata mingit aimu, kus ta on. Lisaks hakkas rääkima, et peab minema kuna vaja mingi porjekt kinnitada. Kuna too hooldekodu on lahtiste uste poliitikaga ei saa nad kedagi füüsiliselt vastu tahtmist kinni hoida. Põhimõtteliselt sellise taseme dementsusega kliendi hooldamiseks puuduvad neil võimalused. Mis mul üle jäi, sõitsin kohale ja võtsin taadi peale. Isal muidugi eilne jutt mälust pühitud. Kange tahtmine hurjutada millise kuldaväärt võimaluse ära solkis, samas ega sellest kasu pole, tal ju niikuinii meelde ei jää. Jama selles, et nüüd olen lõhkise küna ees, pean hakkama googeldama hooldekodusid, kus võetakse dementsusega patsiente vastu. Kuuldavasti kõik puupüsti täis, taseme kohta pole aimugi.

Pihlakodust sain tänu juhatajale soovituse Benitasse. Enne kui edasi lähen tahan rõhutada, et absoluutselt kõik Pihlakodu töötajad, kellega kokku puutusin, olid äärmiselt meeldivad ja professionaalsed, asutus ise väga soliidne, hinnad taskukohased! Benitaga kontakteerudes selgus muidugi, et isegi selles kuningliku hinnakirjaga (millega võivad asjast huvitatud nende veebilehel tutvuda) asutuses on kõik dementsete toad praktiliselt täis, isegi kui jaksaks maksta. Igaks juhuks läheme homme ikka vaatama ja ilmselt paneme järjekorda, mille pikkus võib eeldatavalt aastane olla. Vahepeal on mul vaja leida mingi lahendus sest 89 aastane ema pole võimeline olema täiskohaga hooldajaks dementsele vanurile.

Kui kellelgi on mingeid mõtteid või soovitusi olen üks hirmus tänulik suur kõrv! Privaatse meili võib saata aadressil: ttimm ät email.com

P.S. Ühe eelmise postituse all soovitatud KSle saatsin FB kaudu teate ehk saab sealtkaudu natuke tarkust juurde.

P.P.S. Annan endale aru, et igal juhul oli parem kohe pang külma vett kaela saada, mitte kuu aja pärast kui juba kodumaalt lahkunud olen.

6 comments:

  1. Ei ole head lahendust pakkuda. Tahtsin lihtsalt pai teha ( ja vaikselt palvetan, et ehk läheb mul sama teema mingil viisil mööda).
    Äiaga lahendasime nii, et hooldaja käis iga päev läbi. Andis rohud, kontrollis jne. Aga ikkagi läks lappama. Õnneks/kahjuks(?) sai hing varsti rahu. periood ei kestnud kaua, muud haigused tulid peale ja haiglas kustus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii on, et tihtipeale tundub kiire lahendus parim. Esialgu raske selle mõttega leppida, et ehkki füüsiline vorm eksisteerib siis isiksusest pole palju järgi jäänud.

      Delete
  2. Merivälja Südamekodus on ka dementsusega isikute osakond

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äitähh, helistasin, vabu kohti pole.

      Delete
  3. Koeru Hooldekodu, see jääb ehk küll kaugele.
    Ära lase end hiljutisest rõveuudisest häirida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uudistest häirida ei lase sest pole neid lugenudki. Koeru kipub kaugele jääma, üritan esialgu lähemalt.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!