Thursday, September 7, 2023

Koolijuttu

Viis identset poolringi. Mis on ringi diameeter?

Septembrikuus on õige aeg koolijuttu rääkida. Netis jäi silma Singapuri (üks maailma parima haridustasemega riik) algkooli matemaatikaülesanne. Matemaatikat ja loodusteadusi on seepärast hea võrrelda, et need on objektiivsed ning samad kõigi rasside ja rahvaste puhul, ei sõltu poliitilisest hoiakust, usust ega kodaniku igat sorti muudest eelistustest alates seksuaalsetest ja lõpetades toitumisega. Huvitav paljud mu blogi lugejatest suudavad selle ülesande lahendada, eeldab vaid liitmis-lahutamisoskust ja näpuotsaga loogikat.

1: 2 numbrit õiged aga mõlemad vales kohas
2: 2 numbrit õiged, üks õiges üks vales kohas
3: 2 numbrit õiged, üks õiges üks vales kohas
4: 2 numbrit õiged, üks õiges üks vales kohas
5: 3 numbrit õiged aga kõik vales kohas

Aimates kuidas sotsiaalmeedia platvormide algoritmid töötavad polnud ime, et peagi kargas üles mitu järgmist ülesannet. Üks jäi teiste hulgast silma, postitan ka selle. Ehkki ülesandes on numbrid pole tegelikult tegu matemaatikaülesandega, numbrite asemel võiks vabalt tähed või mingid suva sümbolid olla. Kel huvi, proovige ka selle luku "kood" lahti muukida. Põnevuse säilitamise mõttes üritage oma peaga (mitte AI või kompuutri koodiga) teha, pliiats ja paber nigu ennevanasti on lubatud😉

P.S. Et kõigil lahendajatel põnevust säilitada, kommenteerige esimese ülesande puhul mitte vastus vaid kui kiiresti õige vastuse leidsite ja teise puhul nelja õige numbri summa. Kui huvi, võib mõne päeva pärast lahenduskäike võrrelda.

7 comments:

  1. Kaks minutit. Aga ma polnud veel kohvi joonud ja reaktsioon aeglane, tegelikult ärksa peaga on see 30 sekundi ülesanne. Pole iseg mnigit valemit vaja tead ega midagi, puhas loogikaülesanne.Teist lahendan siis, kui vaba aega rohkem käepärast on (ehk õhtupoole), seda vähemalt mina nii kiiresti purki ei saa.

    ReplyDelete
  2. Ma olin ka uimane algul ja vaatasin, et ei mõista seda ülesannet kustkilt otsast lahti muukida. Aga siis tuli pähe vana hea muutuja X-ga võrrandi koostamine ja seejärel oli x leidmine tõesti mõne sekundi küsimus.

    ReplyDelete
  3. No ma ikka võtsin pliiatsi appi ;) Kirjutamiseks kulus vast rohkem aega kui mõned sekundid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga jah, algul vaatasin küll kui vasikas vastset aiaväravat :P

      Delete
  4. Esimene: kymmekond sekundit. Teine: mul lõppes kannatus juba ylesannet läbi lugedes. 😀😃

    ReplyDelete
  5. Ma esiemse hooga kah vaatasin, et mida pekki, sihuke ülesanne algkoolis ... nõks hiljem imestasin, et kuidas kohe aru ei saanud. Mul oli alati koolis kõige keerulisem osa tekst või pilt ülesande võrrandisse konverteerimine, edasi numbritega tegelemine naljaasi.

    Teine on natuke keerulisem, aga ses mõttes sama, et kui lahendatud siis saad aru, et metoodiliselt lähenedes lihtne ja kiire lahendus. Inimloomuses proovida esmalt hoobilt ja kõhutunde pealt teha, vahel õnnestub enamasti mitte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. esimese puhul ongi kõige raskem lülitada välja tahtmist hinnata silma järgi ligikaudselt. kusjuures pärast arvutamist tuli veel välja, et õigesti hindasin, täielik nöök.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!