Monday, September 4, 2023

Sinised Inglid

Päevapilt: Sinised Inglid Toronto taustal
Plaanis oli rattaga järve äärde minna lennukeid vaatama aga siis tuli veel parem mõte. Ilm hullult palav (+40C niiskusindeksiga), rattaga ajab hullult higistama no ja järve äär rahvast paksult täis. Parem võtan süsta ja sõuan järve peale, nii saab tasuta koha esireas, pealegi on vee peal alati jahedam. 

Mõeldud, tehtud - pidin ainult välja nuputama kuidas ja kust kohast vee peale saada. Kunagi olime ühest suht varjatud kohast mõnisada meetrit jõe suudmest kanuu sisse lasknud. Google map pealt järgi vaadates selgus, et koht on alles ja isegi ametlikult kaardile märgitud kui süsta veestamise paik. Pisike parkimisplats kardetavasti ääreni täis, igasugu ürituste ajal kipub järve äär liiklusest täiesti umbes olema. Palusin kaasal ennast ära visata. Tütar kaalus kampa lüüa aga otsustas siis hoopis ronima minna. Varasemast teadsin, et süsta pole katusele vaja panna, suskasin tagant autosse, just täpselt läks luuk kinni, süsta nina vastu esiklaasi.

Lennukite vaheajal muudki nauditavat silmale 
Üllataval kombel oli parkla vaid pooltäis, ähh teine kord tean, võin ise sõita. Siin isegi pisike paadisilla kökats, just paras süsta vette panna ja sisse ronida ilma, et jalad märjaks saaks. Raudtee, kahe maantee ja jalakäiate silla alt läbi ning olingi järvel. Parasjagu aega veidi kaugemale järvele sõita. Ranna lähedal ei lastud kesklinna poole vee peal minna, ohutsoon, kuhu tehnilise äparduse korral lennuk võiks maanduda/kukkuda. Politsei kaater kontrollis, et keegi keelust üle ei astuks. Süstasid oli suht vähe, enamus hoidsid kalda ligi. Ainult mina ja mõni teine julgem suundusid kaugemale järvele kaatrite ja jahtide seltsi. Tuul oli vaikne ja laine väike, möödasõitvate paatide tekitatud lained loksutasid rohkem kui looduslikud.

Võtsin mõnusa positsiooni sisse, korkisin õlle ja juba lendaski US Navy Blue Angel team F-18 hävitajatega mürinal üle pea. Show lennukid erinevad lahingvariantidest vaid selle poolest, et ninasse paigutatud kahur on eemaldatud ja suitsukanistid lennukitele lisatud. Võimas vaatepilt kui hävitajad madalal vee kohal trikke teevad, linna poolt tulles paistis nagu lendaksid kortermajade vahelt. Võimsa tehnika on inimene loonud, päris hirmus võib olla kui sihukesed sind jahivad. Eile nägin videot kuidas venelased üritasid lennukitega pardakahurist tulistades ukrainlaste paate puruks lasta, õnneks ei jätkunud oskusi hoopis ukrainlased kupatasid õhutõrjeraketi sabasse.

Uudishimulik saarmas kaldakividel
Korra sõitsin kalda äärde kui kange põiekas kallale tuli. Poleks osanud oodata, et isegi süstas on vaja hauskarit kaasas kanda. Kaldakividel jäi pisike karvane elukas silma, ilmselt saarmas, kes alles siis kivide vahele kadus kui temast paari meetri kaugusele jõudsin. Kormoranid jõllitasid kartmatult vaevumata lendu tõsma, noh ega inimesed neile siin ohtu kujuta. Aerutasin veel veidi ringi, vaatasin kuidas suur transpordi helikopter Chinook trikke tegi ja Canada CF-18 Hornet õhuakrobaatikat harrastas.

Kui palavus liiga ei teinud siis septembripäike kippus küll kõrvetama. Kolm ja kolmveerand tundi vee peal päikese käes kärsatas jalad pealt parasjagu punaseks, päikesekreemi unustasin autosse. Hea, et vähemalt laia äärega kaabu nokamütsi peal peas, nina ja kõrvad kaitstud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!