Friday, September 15, 2023

MatkaPlaanid ja Tikumõistatuse lahendus

Kutsikut süsta sobitamas

Piinlik tunnistada, et eelmine aasta vist ei saanudki süsta garaazhist välja võetud ega märjaks kastetud. Hea, et eelmine nädal otsustasin selle asja ette võtta ja jätsin peale esimest sõitu aeda rohu peale vedelema ega viitsinud tagasi viia. Tegelt pole mingi eriline ettevõtmine, saan täitsa iseseisvalt vajadusel süstad kätte. Nad rihmadega lae alla tõmmatud nii mugavalt, et vaja vaid kordamööda kummagi otsa juures liugpannaldest järgi anda. Kaalub tühi miski 15 kg ringis, pole mingi probleem tõsta autosse või ka katusele.

Satelliidi foto 30 X 40 km
Üle miljardi aasta vana Kanada graniitaluspõhi,
järved ja jõed maakoore pragudes
.
Igatahes sain nüüd maitse suhu ja hakkasin eile töö juures Ontario kaarti uurima. Põnev oleks mingis uues kohas käia, ehkki vanades tuttavates nagu veidi kindlam. Silma jäi French River Provincial Park, kus saabki ainult veesõidu vahenditega telgiplatsidele, mida ei saa ette broneerida, kes ees see mees. Jalgsimatkaradasid ei ole, tegu süsta ja kanuu matkajatele pühendatud piirkonnaga, mootoriga varustatud paadid keelatud. Pargi pindala on 500 ruutkilomeetrit, aga mitutuhat ruutkilti pargi ümbruses on asustamata kõnnumaa: metsad, järved, jõed, sood -  vaid paar teed läbib seda ala.

Esialgu mõtlesin juba järgmise nädala algul ürituse ette võtta kuid ilmateade muutus ebasobivaks - orkaan Lee äär jõuab siiakanti. Vihma ja kümmekonna soojakraadiga pole eriti lõbus. Eks näis kuidas ilmadega kujuneb, lähema 2 nädala jooksul peaks ikka mõnepäevane soodne jupp tulema. Kedagi teist pole tulemas, kaalun siin kutsiku kaasa võtmist. Toppisin hommikul teist süsta, esialgu kargas ehmunult välja, aga vorstiga meelitades rahunes. Süsta peab mahutama nii telgi, magamiskoti, aluse, toitu kui riideid. Sushile sobiv koht oleks kas mu jalgade vahel või istme taga.

Tikumõistatuse puhul on lahenduseks: igal juhul tasub valida teine, tõstab "pika" tiku saamise tõenäosuse kahekordseks võrreldes esialgse valiku juurde jäämisega.

Argimõistus (vähemalt minu oma) väitis esimese hooga, et pole vahet, kõigi tikkude tõenäosus "pikaks" osutuda on võrdne ehk 1/3. Loomulikult on see tõsi, aga ühe lühikese eemaldamine muudab olukorda kardinaalselt: 

Kui jääd esialgse valiku juurde jääb su tõenäosus 1/3 peale, kui valid teise tiku tõuseb tõenäosus 2/3 peale. Mis mõttes, kui iga tiku tõenäosus 1/3 ??? Lihtne, sa ju ei vali seda lühikest mis mängust eemaldati. Ehk siis kahe tiku pikaks osutumise tõenäosus liitub ühes allesjäänus.

Kui see argument ei veena siis võib ka nii vaadata: Kahe sinu poolt mittevalitud tiku olekuid kolm võimalikku: lühike-pikk, pikk-lühike, lühike-lühike. Kuna lühike eemaldatakse mängust on kolmest võimalusest kaks 2/3, et saad pika kui muudad valikut.

Kui ikka ei usu, tehke ise katseid, nii 30'st peaks piisama veendumaks vastuse õigsuses.

P.S. Süstapissiprobleemi lahendus samuti lihtne: õllepurgist oled sina tulnud, õllepurki tagasi lähed😁 Kõikuvat pisikest märklauda tabada on suht keeruline, eks nats läks ka süsta põhjas loksuvasse vette väetiseks, ikka parem kui püksi lasta või hambad ristis kalda poole kihutada. Edaspidi võtan suurema suuga plastpudeli kaasa😜

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!