Sunday, September 3, 2023

Kringlid

Päevapilt: Juustu ja jumalik kaneeli-pähkli kringel
Päeva naelaks on kahtlemata ülekaalukalt kaasa tehtud kringlid: juustu ja kaneeli-pähkli. Tööl telefoniga temaga juttu puhudes mainis naine, et tegi harjutamise mõttes mõned kringlid. Talt on nimelt paar korda tellitud mingite kohalike eestlaste ürituste jaoks - rahvas ilmselt rahule jäänud, muidu ju ei tahaks jälle. Muidugi ei saanud ma järgijäänud ajal mõtteid hõrgutavast toidust eemal hoitud. Esimene asi koju jõudes kummastki veel soojast kaks prisket tükki suure kruusi külma piimaga nina alla ... oooooh, milline nauding. Mulle on lapsest saati meeldinud ahjusoojasid küpsetisi külma piimaga konsumeerida, kohv sobib vaid jahtunud kukli või piruka juurde.

Õhtul vaatasime takkajärgi viimasest Suveringvaatest kokkuvõtet Pelgulinna uuest riigigümnaasiumist. Lihtsalt superäge - kuramus küll, täiega teeb kadedaks. Miks meil "kuldsel" nõuka ajal midagi ligilähedastki polnud. Samas kerkis mõte, kas sinna kooli õppima läinud lapsed ikka saavad aru kui väga neil vedanud. Eks meilgi omal ajal olid objektiivselt võttes paremad tingimused Lutsu "Kevade" külakoolimajaga võrreldes, sõja või stalini ajast rääkimata. Samas lapsena sellest aru ei saanud - kool oli nagu kool ikka. Gustav Adolf ehk vähe ägedam kui Mustamäe mammutkool, selle üle sai nats ikka uhkust tuntud.

Praegu näeb PERG ilus uus ja läikiv välja. Huvitav kas ja kui kaua puit välistingimustele vastu peab, loodetavasti ei lähe nagu Vabaduse platsi ausambaga, mida üsna pea tuli remontima hakata. Ehk on õpilased kultuursemad ja oskavad piisavalt hinnata ega hakka seinu sodima või laudasid lõikuma nagu see ennevanasti kombeks oli. Vanalinna tänavaid (graffiti) vaadates kerkib küsimus kas ja kuidas koolihooned ja taristu välispidise huligaansuse eest kaitstud. Kardetavasti liigub õhtuhämaruses või ööpimeduses kärakat või meelemürke tarbinud kampasid kes kadedusest või niisama endast parematele ärategemise himust üritavad miskit lõhkuda või endast märki maha jätta. Kas olen liiga negatiivne oma nõuka aegse paranoiaga ja praegused noored mõistlikumad või mis teie arvate?

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!