Sunday, September 24, 2023

Süstamatka ettevalmistus, varustus

Süstamatka varustus, koos minuga ei olnudki reelinguni vees😁
Kirjutan selle nii algajatele infoks kui endale meeldejätmiseks millist varustust tasub süstamatkale kaasa võtta ja kui palju. Nagu olete juba aru saanud osutus esialgne ilmaennustus valeks, ehk siis selgus orkaan Lee täpsem teekond, mis korraldas eeldatavalt mitmepäevase ilusate ilmade rodu. Pidin tööl mõnevõrra ootamatult teada andma, et jään ülehomme kolmeks päevaks koroonasse, tööle ei saa tulla. Tegelt muidugi seis selline, et firma andis selleks aastaks jälle kuus kinnimakstud "koroonapäeva", mida välja võtmata jätta oleks lollus, sest siis jääd hoopis ilma. Seega on kogu kollektiiv suve läbi päeva kaupa koroonat "põdenud". Keegi ei tea millal ametnikud uudistest loevad, et koroona (või vähemalt selle tõsine vorm) sai eelmine aasta läbi ja kaotavad needsamad päevad sootuks.

Pühapäeva kulutasin ettevalmistusele ja kraami pakkimisele ning kutsiku süstakõlblikkuse testimisele "realistlikus" olukorras, ehk lausa veel. Kui kraam pakitud sõitsime jõe äärde ja tegime lühikese sõidu, Sushi osutus ootamatult rahulolevaks süstas ees minu jalgade vahel. Vahtis ringi ja uudistas teisi kanuutajaid, süsta ja laua sõitjaid, ühel isegi koer laual kaasas. Matkavarustuse mahutamise lahendasin järgnevalt: Süsta ninasse riiete ja magamiskoti torupakend (valge). Istme taha telk, alus (roheline) ja joogid (vesi ja õlts), ning nende peale koera fleecetekk ja õhuke fleece, mugavalt käepärast kui peaks jahedaks minema. Taha "pagasiruumi" toit (kollane), pott, lisajalatsid (Keen), merehädaabitops. Tühi seljakott (kõige eelneva portaazhil (ja võimalikus hädaolukorras) tassimiseks). Kolm torupakendit on veekindlad ja tugevast materjalist, igati õigustavad end tavamatkal (seljakoti sees), eriti aga veematkal.

Süsta eesotsas väikeses panipaigas binokkel, paar energia batooni, taskulamp, nöör, selfiestick ja joogihoidjas 710 ml Powerade pudel. Poolik pudel oli kevadisest maratonikatsetusest saadik külmikus istunud, jook maitses normaalne, kallasin vett peale et täis saaks. Igaks juhuks kaks plaskut kärakat - Ürdimeister ja brandy, sõltuvalt vajadusest kas tuju tõstmiseks, soojenduseks või haavade desinfitseerimiseks. Sõidu ajal seljas laia äärega kaabu või nokamüts, päikeseprillid, varrukateta särk, alukad, põlvpüksid ja veematka jalatsid, kõhu peal kõhukott. Nii minul kui kutsikal ka päästevestid.

Valge veekindel riidetorukott sisaldas järgmist kraami. Vaatamata lubatud kuivale ilmale vihmakile endale (must) ja koerale (kollakashall). Fleecevest, fleecemüts, t-särk, lühikesed spordipüksid, matkaja emergency kit (neoonroheline kõhukott), magamiskott, täispuhutav alusmadrats. Must õhuke fleece on ka fotol, tegelt oli seljataga. Riiete valik minimaalne seoses soojade ilmadega (+5C ... +25C). Riided olid tegelt kollakashallis MEC seljakotis, mis omakorda valges veekindlas torukotis. 

Nelja päeva söök. Toidukotis hommikusöögiks kuus pakki kaerahelbe putrusid (33g). Lahustuva kohvi ja soola topsid (tabletitopsid). Tuunikonserv (170g) ja kõva suitsuvorsti (300g). Knorri makaronisööke 2 pakki (134g), Knorri suppe kaks pakki (40g), nuudlipakk (85g). Koeratoit (800g). Kalevi pähkli-marja energiabatoone kümme tükki (44g), kuivat marjabatoone kümme (14g). Plastkarpides oli kiirelt tarbimiseks mõeldud "gurmeetoit" seemneleiba pool kilo ja pizzalõike pea kilo jagu. Lisaks kaks banaani ja pool kilo kringlit, millest enamuse autos kohvi kõrvale konsumeerisin. Terasest toidupotis: multisöögiriist, punane joogitops, seep hambapasta, hari ja niit.

Mustas kõhukotis French River kaart 1:55000, mobla, kaks akupakki, pastakas, märkmik, välgumihkel,  taskunuga, vile, pealamp, nöör. Lisaks $100, krediitkaart, juhiluba ja tervisekaart. Riidekotis olevas hädaabi pakis standard varustus: kompass, plaastrid, sidet, käärid, nõel-niit, õngekonkse tamiiliga, tuletegemise pulk, termotekk, traatsaag, nuga ja muud nipet-näpet. Kohustusliku oranzhist topsikust merehädaabi paki sisu ei tea, sest pole kunagi olnud vaja avada. Mitu nööri eri pakkide vahel jagatud.

Tähtis oleks ehk mainida mida vaja ei läinud. Selfiesticki ja binoklit ei kasutanud kordagi, ei viitsinud jännata kuna pildistamine ja video polnud primaarsed. Riietusest ei kasutanud vihmakilesid, teist t-särki ja lühikesi pükse. Riideid sisuliselt ei vahetanud (fleece küll selga ja maha), polnud vajadust kuna ei higistanud. Riietuse vajadus sõltub täielikult ilmast. Telk ja sinine alus väga asjalikud, roheline täispuhutav muidu supermõnus aga lekkis mistõttu kasutu. Õhukindla täispuhutava madratsi korral võiks sinise aluse maha jätta. Hea et igaks juhuks kaasas oli, muidu maganuksin kalju peal. Kärakast võtsin vaid sentimeetri jagu brandiplaskust, Ürdimeister jäi kinni, polnud ei isu ega vajadust. Paberkaarti ei kasutanud kuid turvalisuse mõttes kulub ära. Akupakkidest ühte polnud vaja, samas jällegi parem kui kaks. 

Kõige kummalisem lugu toiduga, millegi pärast polnud eriti isu vaatamata suht suurele energiakulule. Ära sõin kogu kringli, enamasti autos ja kõik pizza, jagus eelviimase päevani. Leiba ja suitsuvorsti jäi veerand järgi. Kaerahelbe hommikusööke sõin vaid kaks, makaronitoidu ühe, sellegi jagasin koeraga. Suppe ei avanud, nuudlid ja tuunikonserv jäid järgi. Kalevi batoonikesi sõin ainult kaks ja marja omasid üldse mitte. Kohvist tarbisin pool ära, soola ei avanud. Veest jõin liitri, ülejäänu vaja mineva võtsin järvest nagu ikka. Piinlik tunnistada aga seep jäi kuivaks, käisin lihtsalt ujumas. Hambaid pesin see eest religioosselt😬

Millest puudust tundsin? Õlut või siis veini oleks võinud rohkem olla, õhtul lõkke ääres istudes mõnus limpsida. Õlts muidugi liiga raske aga liitrist veinipakki tasub teinekord kaaluda. Toitu ei osanud küll midagi rohkem tahta, juust ehk veini kõrvale, aga ei maksa snoobiks minna, soojaga läheks vedelaks. Päiksekreemi peaks isegi septembri lõpus kaasa võtma, nina kõrvetasin ära ja sain korraliku "joodiku" päevituse - käsivarred pole nii pruunid Hawaii reisust saadik olnud.

Kokkuvõttes esimese süstamatka kohta paneks varustuse hindeks 4+, toitu kaasas liiast aga õnneks kaaluliselt mitte hullult üle, riideid üle paar kerget, kasutamata akupakk ja hädaabipakid ei lähe arvesse, varu peab olema.

P.S. Kes huvi tunneb siis matkal ma vetsupaberit kaasas ei kanna. Päeva paari puhul pole vajadust aga kui on siis sammal ja jõe/järve vesi ajavad edukalt asja ära🙈

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!