Saturday, January 6, 2024

Talvenostalgiat

Täna Mustamäelt Nõmme alt läbi metsa Pääskülla jalutades avastasin, et -16C on soojavõitu, särk seljas läks turja pealt niiskeks, pidin teise kodus toolileenile kuivama riputama. Vat paari päeva tagune -24 oli tuulega näos tunda, isegi habe jäätus hingeaurust kapuutsi külge kinni. Seega sai jällekord kinnitust tõsiasi, et inimene harjub kõigega. Talv mulle tegelikult meeldib, soojalt riides olles: fleece, fleece vest, kapuutsiga parka, soojad püksid ja lumesaapad, müts ja kindad - külm ei sega. Loodus on super ilus ja isegi linnatänavad kuidagi puhtad kui sool ei jaksa enam lund sulatada. Momendil istun kamina ees, limpsin Maximast avastatud Moldaavia konjakit Legion (nii hea, et tuleb teine veel osta) Vana Tallinna martsipanikommidega, lisan halgusid aeg-ajalt tulle ja tegelen mittemidagitegemisega.

Vanakas - selline armetu küngas??? 
Nostalgialaksu sain Mustamäe nõlvade ja Vanaka alt läbi jalutades. Lapsepõlve kelgu ja suusamäed. Mustamäe liivanõlval käisid hiilgeaegadel sajad lapsed kambaviisi kelkudega alla kihutamas. Metsa all suusatasime murdmaad nii vanemate kui sõpradega, lisaks muidugi võistlused kooli spordipäevadel. Ei saa aru kuidas paljud meenutavad õudusega kooliaja sportlikke ettevõtmisi. Ise alati ootasin rõõmuga "vaba päeva" koolist. Ainus ebameeldiv kogemus kui sulalumega sai vale määre alla pandud, lumi suurtes klompides suuskade all pidin 5km aja peale sõitma - kuradi väsitav oli, finishis vere maitse suus ja sirakil nagu lepaleht.

Slallipoisid Nõmme hüppetorni suusanõlval
Vanakal käisin slallisuuskadega, esialgu isa töökohast laenatud ametiühingu "Polsportidega", hiljem enda ostetud Bulgaaria suuskadega ning lõpuks kooliekskursioonil Moskvast toodud 300 rubla maksnud Austria Fisheritega. Trosstõstuk vedas üles ... juhul kui keegi selle käima oli pannud. Algul keegi ei kontrollinud sõiduõigust, igaüks kel pugla nimeline raudkonks, haakis end trossi külge ja sõitis üles. Elekter tõmmati otse posti otsast, eks TPI mäesuusaklubi liikmetest elektrikud olid mootori paigaldanud ja illegaalsed ühendused teinud.

Kui tõstuk ei töötanud, võtsime suusad õlale ja ronisime mäest jala üles - entusiasmi oli noorest peast kuhjaga. Praegu vaatasin ja ei suutnud uskuda, et sellise pisikese künka pealt saab hoogu sisse, aga sai ja harjutamiseks piisavalt. Nõmme tunnelit tol ajal polnud, üle tee saamiseks oli vaja suusad jalast võtta. Hüppemäe juurde jõudes nägin et moodsal ajal on hoopis siin mäesuusanõlv sisse seatud, tõstuk töötas ja isegi lumekahur puhistas. Poisikesed lasid liugu, nõlv siin tegelt suurema kõrguste vahega kui vanaka oma.

Mäest üles Glehni lossi juurde kõmpisin Trepi kaldteed pidi. Ka selle kohaga hulk toredaid mälestusi seotud, siin toimus enamus TPI suuremaid pidusid. Baaris pakuti viina apelsinimahlaga neile, kel oma kaasavõetud kraamist väheks jäi. Õige mitmeid neiukesi siit peale pidu ühikatesse saadetud ja tee peal musi noritud😗 Sarviline Kalevipoeg kenasti vanas kohas ja ilmselt kõpitsetud, sest minu ajal oli hulka viletsamas seisus. Krokodilli ei läinud metsa vahele otsima. Nina järgi suundusin üllatavalt sirgelt pea kodutänava otsa, viis pool kilti sai tunni ajaga jalutatud. Lumesaapad olid hea idee, soojad ja kõrge säärega, metsavaheteedel kohati paks lumi.

Linnutoidumajake aias
Maja ees vaatas vares vaatas mulle otsa, suled soojuse hoidmiseks puhevil astus mõned sammud eemale aga ei viitsinud lendugi tõusta. Madalalt paistev päike pani külmailma lume sätendama ja heitis müstilisi varjusid. Mõnus tuppa astuda, tuli kaminasse teha, kohvimasin käima panna, konjak välja kallata ja leekide võbelemist vahtides lõõgastuda. Talv on imeline, eriti selline külma ilma ja kerge koheva lumega ... kui kuuma kamina ees istuda.

6 comments:

  1. ma kardan, et mul ei õpigi nägu miinus 24 koos tuulega taluma - nina muutub tundetuks ja isegi kui see otse ei häiri, siis häirib teadmine, et pikas perspektiivis võib niiviisi endale kahju teha. Võimalik muidugi, et on võimalik leida selline torujas kapuuts, mis aitab näo ette pisut soojema õhu kihi moodustada.

    Muidu just nagu sa räägid, ilus puhas ja heade riietega pole häda. Ja kuna sõiduteid ei saa nii külmaga enam puhtaks kaapida, siis sõidavad autod ilusti ettevaatlikult, nii on tänaval vähem müra ja tundub, et ka sebrast on kergem üle tee pääseda.

    Ma olen suutnud endal kusjuures soojad mõnusad linnariided välja töötada. Pikk villane mantel on korraga soe ja näeb been välja. Täna avastasin ka, et kui termopesu peale paksemast siidist kleit tõmmata, on igavesti mõnus soe, peaaegu oleks kaalunud, et kampsunit polegi enam peale vaja.

    ReplyDelete
  2. Riietumisoskus on oluline. Mulle meeldib talvel kerge aga soe (fleeced) ja vajadusel tuulekindel pealiskiht. Selle nädala temperatuurid pole tegelt nii hullud, mu rekord -42C suusatamas - siis tuli nina peale spets kate panna, suusaprillide alt välja jäänud põsenukid said ikka külmakahjustusi. Iga natukese aja tagant pöörasin allatuult ja hoidsin kaitseks kindaid näo ees. Pissimisele ei julgenud mõeldagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuna minu väljaskäimine on reeglina pigem transport kui sport, siis kalkuleerin ma riietuse veel sellise, et kuhugi sooja poodi minnes saaks ülemise kihi ühe ropsuga seljast võtta ja alumine kiht poleks selle soojuse jaoks ise liiga palav. Tähendab, all kerged, peal paksemad-soojemad.

      Villase mantliga on veel see hea asi, et ta hoiab temperatuuri mõlemat pidi. Tähendab, kui soojas poes küllalt ruttu ära käia, ei jõua temaga veel palav hakata.

      Delete
    2. Mul väljas liikumine ka transpordi mõttes piisavalt intensiivne, et põhimureks pigem ülekuumenemine. Eile +18C'ga Pässast Mustakale jalutades jälle palav ja turi kiskus niiskeks, pidin tempot alla võtma. Poodidest üritan nii siva läbi käia, et ei jõua kuumaks ajada, pole vaja pealiskihti maha koorida.

      Delete
  3. Mul on ka elamine selle külmaga veidi jahedam kui tavaliselt. Alumisel korrusel oli mitu päeva 18 kraadi, sest seal põrandaküte, mida ma peale keerama ei hakanud. Pärast on liiga palav. Üleval, kus radikad, oli ikka 20-21 kraadi. Meenutasin neid aegu, kui elasime kütmist vajavas kodus. See oli ikka paras katsumus. Tuled töölt ja hakka kütma, soojaks saab siis, kui vaja magama minna ja jahedam oleks parem. Hommikul jälle jahe ja nõudis pingutust, et sooja teki alt välja saada.

    Aga millest ma tohutult puudust tunnen praegu, on kamin, nagu sinu pildil. Selle soojus ja elus tuli teeks selle mõnusa tunde, et olgu väljas külm, toas on hea ja soe.

    Mäletan aastavahetust 2015/2016, mille veetsin Egiptuses. Koju jõudes ootas -30 kraadi ja katki läinud põrandakütte soojuspump. Algul ei saanud veel arugi, et miski rikkes, mõtlesime, et lihtsalt olime kütte maha keeranud. Pidin järgmisel hommikul Töötukassasse vastuvõtule minema (muidu jääd oma toetusest ilma), ja muidugi ei käivitunud mu nädal seisnud diiselauto. Tütar viis mu siis ära ja tagasi sain taksoga. Minu meelest kestis seegi külmalaine ikka jupp aega.

    ReplyDelete
  4. spordipäevadest meenub mulle peamiselt palju mõttetut molutamist -sabasseismist ja oma järjekorra ootamist - ja pidev kerge kõhedus, et saab sõimata, sest nagunii keegi jälle leiab, et ma pole õiges kohas või vähemalt mitte õigeks ajaks. umbes et ei saa õieti aru, mida must tahetakse, aga peab teesklema, et saan. teen näo, et tean, mismoodi peab palli viskama ja kus ma pean selle sooritamise ajaks olema, ja loodan, et seekord vahele ei jää.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!